SpaceX stuurt cannabis naar het ISS

De volgende bevoorradingstrip van Elon Musks SpaceX naar het ISS zal een paar hennepplantjes bevatten.

Op zondag leverde een Dragon-capsule van ruimtebedrijf SpaceX een lading van 200 ton goederen af aan het Internationaal Ruimtestation. Daar zaten toen zogenaamde ‘supermuizen‘, proviand en wetenschappelijk materiaal bij. Volgende keer, in maart 2020, schiet SpaceX geestesverruimende middelen de lucht in: cannabis.

Experiment in de ruimte

Het gaat natuurlijk niet om een voorraadje feel-good marihuana, maar om een wetenschappelijk experiment. Weefsel van de hennepplant, de op sommige plaatsen legale cannabis sativa, zal er bestudeerd worden.

De kweekjes van de hennepplant krijgen er dertig dagen lang de kans om te groeien in de gewichtloosheid van het ISS. De zes astronauten die er altijd verblijven, zullen ervoor zorgen dat de kweekjes blijven leven. Tegelijk houden wetenschappers van de universiteit van Colorado (in samenwerking met het biotechbedrijfje Front Range) ook de plantjes in het oog met een camera.

De kweekjes blijven er dertig dagen in een incubator en mogen nadien terugkeren naar de aarde. Front Range zal dan kijken wat het effect van micro-zwaartekracht en ruimtestralingen op hennep is.

Mutatie van cannabis

De theorie is dat een verblijf in de ruimte planten doet muteren. De wetenschappers willen kijken hoe die potentiële mutaties er op aarde uitzien. Die moeten dan nieuwe commerciële kansen bieden.

Cannabis is op sommige plaatsen in de VS legaal en vormt er een snelgroeiende industrie. In Canada is het volledig legaal, al vormt zich daar nu ook een ‘cannabisbubbel’.

SpaceX heeft een bevoorradingscontract voor het ISS met de Amerikaanse ruimtedienst NASA. Daarvoor gebruiken ze herbruikbare raketten, wat volgens CEO en oprichter Elon Musk de prijs van ruimtevaart substantieel moet drukken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.