Europese gasprijs stijgt verder: kaap van 310 euro per megawattuur gerond

Je zult het niet graag lezen, maar de Europese gasprijs blijft verder stijgen. Die prijs was deze ochtend even gestegen tot 315 euro per megawattuur, het hoogste peil sinds maart.

De bezorgdheden over de Europese energiebevoorrading jagen de gasprijs verder de hoogte in. De angst zit er opnieuw goed in bij de beleggers omdat het Russische staatsbedrijf Gazprom afgelopen vrijdag nieuwe onderhoudswerken aan de gaspijpleiding Gazprom 1 heeft aangekondigd. Die zullen op 31 augustus van start gaan en drie dagen duren. Gevreesd wordt dat Rusland na die werken minder gas zal exporteren naar de rest van Europa. Op dit moment wordt slechts 20 procent van de capaciteit van Nord Stream 1 gebruikt.

345 euro per megawattuur

Gevolg van al die spanningen: de Europese gasprijs (Nederlandse TTF Gas Futures voor september) was deze ochtend gestegen tot 315 euro. Omstreeks 15 uur schommelde die rond 306 euro. Het is geleden van maart dat de gasprijs nog eens over de grens van 310 euro per megawattuur sprong. Op 7 maart was die prijs tijdens de daghandel even opgelopen tot 345 euro om die dag uiteindelijk af te sluiten op 227 euro. Gisteren had de Europese gasprijs ook al de kaap van 300 euro gerond om uiteindelijk te stranden op 292,15 euro.

De volatiele gasprijzen tonen aan hoe onzeker de beleggers en de groothandelaars zijn, zeker nu de zomer op zijn einde loopt. Naarmate de temperaturen dalen, zullen we opnieuw onze woningen moeten verwarmen, waardoor de vraag naar gas zal stijgen. Overheden nemen daarom nu al maatregelen om het energieverbruik in te perken.

Duitsland neemt vergaande maatregelen

Duitsland is één van de Europese landen die al vergaande energiebesparende maatregelen heeft aangekondigd. Die moeten vanaf september het collectieve gasverbruik met 2 procent verminderen. Onze oosterburen gaan aan onder meer de minimale luchttemperatuur in openbare gebouwen verlagen van 20 naar 19 graden. Voorts wordt het verboden om binnen- of buitenzwembaden voor privégebruik te verwarmen met gas of elektriciteit van het publieke net. Het komt als geen verrassing dat het land zulke beslissingen neemt. Duitsland is immers in grote mate afhankelijk van Russisch gas.

Ook de consumenten gaan op zoek naar manieren om hun energieverbruik, en in het bijzonder hun gasconsumptie, terug te schroeven. Zo wint de pelletkachel aan populariteit. Die toenemende vraag zorgt er wel voor dat het prijskaartje van pellets fors is gestegen. De handelaars spreken van een verdubbeling in vergelijking met begin dit jaar.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.