Niet alleen gas- en elektriciteitsprijs schieten de hoogte in: ook houtpellets fors duurder

We moeten meer geld op tafel leggen voor ons energieverbruik dan een jaar geleden. Daardoor gaan mensen onder meer op zoek naar alternatieven om hun woning deze winter te verwarmen. Dat zorgt er voor dat ook andere warmtebronnen, zoals houtpellets, duurder worden.

Er is opnieuw heel wat onzekerheid over de Europese gasbevoorrading. Nadat het Russische staatsbedrijf Gazprom vrijdag aankondigde dat het eind deze maand onderhoudswerken zal uitvoeren aan de gaspijpleiding Nord Stream 1 schoot de gasprijs de hoogte in. De Nederlandse TTF-Future (september), de referentieprijs voor aardgas in Europa, had daardoor gisteren even de kaap van 290 euro per megawattuur gerond, een nieuw record. Intussen schommelt die prijs rond 265 euro. Ter vergelijking: drie maanden geleden was dat net geen 90 euro.

De stijgende prijzen op de groothandelsmarkt voelen we natuurlijk in onze portefeuille. Eerder deze maand bleek al dat we gemiddeld 2.400 euro meer betalen voor gas en elektriciteit dan in juli. Voorts word je nagenoeg verplicht om een energiecontract met een variabel tarief af te sluiten. Enkel Luminus biedt nog een formule met een vast tarief aan, maar dat is meteen ook het duurste contract uit de vergelijking van de Vlaamse Energieregulator (VREG), ook wel de V-test genoemd.

Alternatief voor duur gas

Het komt dan ook als geen verrassing dat mensen zoeken naar alternatieve verwarmingsbronnen voor deze winter. Een van die alternatieven is een pelletkachel. Dat is een kachel die werkt met houtpellets. Die zijn goedkoper dan gas, maar door de plotse toename van de vraag is ook de prijs van dat energieproduct fors toegenomen.

“Sinds januari is de prijs van houtpellets ongeveer verdubbeld”, zegt Stéphanie Deleul, woordvoerder van Arvesta, in een reactie tegenover VRT NWS. “Wij maken zelf geen extra winst. Onze marges zijn dezelfde gebleven, maar de aankoopprijs van houtpellets is gewoon verdubbeld.”

Net zoals bij gas en elektriciteit draagt ook de oorlog in Oekraïne bij aan de opgelopen prijzen. Sinds de start van het militaire conflict in Oost-Europa voeren Oekraïne en de agressor Rusland niet langer hout uit naar de rest van Europa.

Door de fors toegenomen vraag en het krimpende aanbod werken veel leveranciers van pellets, net zoals de gas- en elektriciteitsleveranciers, niet langer met vaste prijzen. “Vroeger waren er zomer- en winterprijzen die voor 6 maanden vast lagen, maar nu werkt men enkel nog met variabele prijzen die elke maand stijgen”, verduidelijkt Deleul.

Malafide webshops

De FOD Economie heeft onlangs nog gewaarschuwd voor malafide verkopers die goedkoop hout aan de man brengen. De overheidsdienst heeft daar sinds 1 juli 126 meldingen over gekregen. Gemiddeld meldden de slachtoffers een schade van 750 euro, maar een enkeling gaf aan tot 2.972 euro te hebben verloren.

“De oplichters spelen in op de actualiteit van stijgende energieprijzen en de grote vraag naar alternatieve manieren om te verwarmen. Daarnaast profiteren ze van het internationale tekort aan constructiehout en de enorme prijsstijgingen die daarmee gepaard gaan”, aldus de FOD Economie. “Ze bouwen websites voor de verkoop van houtproducten zoals houtpellets, brandhout of paletten.”

(as)

Meer