De onderhandelingen tussen Iran, de VS, Rusland en Europese Unie over de nucleaire deal uit 2015 lopen gesmeerd. Dat zeggen onderhandelaars die betrokken zijn bij de gesprekken in Wenen.
“We staan op 5 seconden van de eindstreep”, vertelde de Russische ambassadeur Mikhail Ulyanov maandag tegenover de aanwezige pers. “Er liggen nog drie of vier zaken die moeten worden opgelost. Die liggen gevoelig, vooral voor de Iraniërs en Amerikanen. Ik kan geen garanties geven, maar de indruk is dat we op een stabiel tempo de goede richting opgaan”.
Ook Enrique Mora, de toponderhandelaar van de Europese Unie, zegt “absoluut optimistisch” te zijn over de voortgang van de besprekingen tot nu toe. “We boeken vooruitgang en ik verwacht dat we de onderhandelingen snel zullen afronden”, zei de Spanjaard.
Bronnen vertelden daarnaast aan Politico dat “er een reële kans op een akkoord is”, maar dat er nog wel een aantal onzekerheden zijn. Een eerste ontwerptekst van 25 pagina’s wordt momenteel door de betrokken partijen bestudeerd. Als er een overeenstemming is, zullen de ministers van Buitenlandse zaken terugkeren naar Wenen om het akkoord formeel te herstellen.
De hoopvolle berichten zijn verrassend. Bronnen die bekend zijn met de situatie waren namelijk voorafgaand aan de bijeenkomst skeptisch en bagatelliseerden de verwachtingen. Er zouden namelijk nog een aantal onoplosbare cruciale meningsverschillen zijn tussen de VS en Iran.
“Onze verwachtingen zijn bescheiden”, zei Robert Malley, de speciale gezant van de VS voor Iran, vorige week. “Maar we zijn bereid om een oprechte inspanning te leveren om te zien of we tot een akkoord kunnen komen”.
Trump trok zich in 2018 terug uit deal
De Europese Unie, de VS en Iran hadden vorige week hun onderhandelaars naar Wenen gestuurd, om te proberen de vastgelopen nucleaire onderhandelingen nieuw leven in blazen. In het luxueuze Hotel Palais Coburg kwamen de onderhandelaars samen, om te zien of de omstreden nucleaire deal uit 2015 nog te redden viel.
Bij die oorspronkelijke deal stemde Iran ermee in om zijn nucleaire ambities te beperken in ruil voor de verzwakking van internationale sancties. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump was echter een fanatiek tegenstander van de deal. Hij trok de VS daarom in 2018 terug uit de deal, die de “slechtste deal ooit zou zijn”.