Turkije hervat omstreden zoektocht naar gas in Middellandse Zee

Het Turkse ministerie van Energie maakte op dinsdag bekend dat het in augustus zijn aardgasexploratie in de Middellandse Zee zal hervatten. Daarmee zet het land de relaties met Griekenland en Cyprus verder onder druk. 

“Het Turkse boorschip Abdulhamid Han begint op 9 augustus met een missie in de Middellandse Zee vanuit de haven van Mersin in het zuiden van het land”, zei het ministerie in een verklaring.

Er werd door de Turkse overheid niet gezegd waar de boringen precies zullen plaatsvinden, maar een Turkse ambtenaar zei vorige week dat de exploratie in de buurt van het verdeelde eiland Cyprus volgende maand zou worden voortgezet. De Griekse overheid heeft nog niet op de kwestie gereageerd.

Vorige week zei de Turkse vicepresident Fuat Oktay tijdens een bezoek aan de Turkse Republiek Noord-Cyprus dat Turkije volgende maand de boringen voor de kust van het eiland zal hervatten. “De gasvoorraden in de Middellandse Zee zijn niet het speelgoed van de Grieks-Cyprioten”, aldus Oktay.

De opmerkingen van Oktay komen op een moment dat de spanningen tussen Turkije en Griekenland hoog oplopen. Athene beschuldigt Ankara er namelijk van honderden illegale militaire vluchten uit te voeren boven zijn eilandenketen in de Egeïsche Zee. Andersom beschuldigen de Turken de Grieken ervan in het geheim militaire bases op de eilanden te hebben opgezet, wat in strijd is met de internationale overeenkomsten.

Europese sancties

De Europese Unie kwam in 2020 dicht bij het opleggen van sancties aan Ankara, vanwege het zoeken naar nieuwe aardgasreserves in wat de Grieken beschouwen als hun territoriale wateren. Het gebied waar Turkije destijds met een speciaal schip naartoe was gevaren om onderzoek te verrichten, bevindt zich op zo’n 240 kilometer ten zuidoosten van Kreta. Zowel Athene als Ankara claimt dat het betreffende stuk zee tot hun grondgebied behoort.

Griekenland en Turkije zijn sinds 1952 NAVO-lid. De twee landen liggen al geruime tijd met elkaar overhoop over tal van kwesties, waaronder de maritieme grenzen, het luchtruim, migranten en het etnisch gesplitste Cyprus. Vorige maand vlamden de spanningen weer op, toen Erdogan verkondigde dat de Griekse premier, Kyriakos Mitsotakis, “niet langer bestaat” voor hem, en hem beschuldigde van pogingen om de verkoop van F-16 vliegtuigen aan Turkije te blokkeren.

Turkse inflatie rijst de pan uit

Onderwijl is de Turkse inflatie nog steeds onhoudbaar. In juli steeg de inflatie op jaarbasis naar ruim 78.6 procent. Ondanks die forse stijging lijkt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zich hier weinig van aan te trekken en kant hij zich nog altijd tegen een renteverhoging. “Zij die ons een verband trachten op te leggen tussen de referentierente en de inflatie zijn analfabeten ofwel verraders”, zie Erdogan vorige maand. De Turkse centrale bank heeft de afgelopen vijf maanden de rente ongewijzigd gelaten, na meerdere verlagingen in 2021. De Turkse rente bedraagt momenteel 14 procent.

Als reactie op de zorgelijke omstandigheden in het land neemt de vraag crypto de laatste maanden sterk toe. De Turkse bevolking zoekt een alternatief voor de Turkse lira. Uit een onderzoek van KuCoin blijkt dat ongeveer 40 procent van de Turkse bevolking – tussen 18 en 60 jaar – in het bezit is van digitale valuta. Ook zien de onderzoekers een groeiende interesse bij personen boven de 40 jaar, waar het in het Westen voornamelijk de millennials zijn die het meest geïnteresseerd zijn in cryptomunten.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.