Stablecoinbedrijf Tether liquideert Bitcoin-lening aan failliete cryptobank Celsius “zonder verlies”

Tether, het bedrijf dat de stablecoin USDT uitgeeft, meldde dat een grote Bitcoin-lening die het had verstrekt aan cryptobank Celsius, volledig is geliquideerd. De stablecoin-emittent specificeerde het bedrag van de lening niet, maar zei erin geslaagd te zijn om met het bankroete platform af te rekenen zonder verlies te lijden.

Vorige maand is het cryptoleenplatform Celsius failliet gegaan, schrijft cryptonieuwssite Crypto Insiders.

Celsius bood hoge rendementen aan gebruikers die hun crypto bij het bedrijf deponeren, door de munten uit te lenen aan andere instellingen om winst te maken. Maar midden juni heeft de firma de opnames voor klanten bevroren wegens “extreme marktomstandigheden”.

De cryptomarkt zag recent miljarden dollars aan waarde verdampen. Dit zou grotendeels de oorzaak zijn van Celsius’ faillissement. De berenmarkt heeft de waarde van de activa die het bezit, immers danig uitgehold. Een grote blootstelling aan een token genaamd staked Ether, of stETH, zou de liquiditeitsproblemen van de cryptobank nog hebben verergerd.

Het faillissement had een domino-effect en zorgde ervoor dat verschillende bedrijven met blootstelling aan Celsius, zoals Three Arrows Capital (3AC) en Voyager, in de problemen kwamen.

“Geen verlies voor Tether”

Ook het geheimzinnige (en controversiële) stablecoinbedrijf Tether was blootgesteld aan de cryptobank, meldt het nu. Tether had echter geen aandeel in Celsius als bedrijf. De blootstelling behelsde een in Bitcoin genomineerde lening vanuit Celsius. Over het precieze bedrag hult Tether zich in stilzwijgen. Wel zegt de firma in een verklaring dat de lening overcollateralized was, met meer dan 130 procent in de meest waardevolle cryptomunt.

Tether benadrukt zelfs de lening te hebben geliquideerd zonder iets van verlies te lijden. Volgens zijn CTO, Paolo Ardoino, ging het om een lening met voldoende onderpand. Ook zou de stabiliteit van de USDT-reserves nooit in het gedrang zijn gekomen. Meer details maakte de stablecoin-emittent niet bekend.

“Dit proces werd uitgevoerd op een manier die de eventuele impact op de markten zo veel mogelijk beperkt en in feite heeft Tether, zodra de lening gedekt was, het resterende deel aan Celsius teruggegeven, zoals afgesproken. De positie van Celsius is geliquideerd zonder verlies voor Tether”, luidde de mededeling van het bedrijf.

…maar nog steeds geen audit bij het stablecoinbedrijf

De meeste stablecoins worden in theorie gedekt door fiatreserves, met het idee dat ze genoeg onderpand hebben voor het geval dat gebruikers besluiten hun geld op te nemen. Zo beweerde Tether vroeger dat al zijn tokens één-op-één gedekt waren door dollars die in een bank waren opgeslagen.

Na een schikking met de procureur-generaal van New York onthulde het bedrijf echter dat het vertrouwde op een reeks andere activa om zijn token te ondersteunen. Zo stond in een vernietigend rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorig jaar te lezen dat de waarde van USDT-munten niet steunt op echte dollars, maar op quasi-waardeloze handelspapieren, bijgehouden door ondernemingen in de Kaaimaneilanden.

Door de crash van de algoritmische stablecoin TerraUSD zijn opnieuw alle schijnwerpers gericht op de reserves achter Tether. Toen Tether voor het laatst zijn uitsplitsing van de reserves bekendmaakte, omvatten contanten ongeveer 4,2 miljard dollar van zijn activa. De overgrote meerderheid – 34,5 miljard dollar – bestond uit ongeïdentificeerd schatkistpapier, terwijl 24,2 miljard dollar van zijn tegoeden bestond uit handelspapier.

Tether is herhaaldelijk geconfronteerd met oproepen tot een volledige audit van zijn reserves. In juli 2021 zei het bedrijf aan het zakenmedium CNBC dat het een kwestie van “maanden” was vooraleer er een audit werd uitgevoerd. Iets dergelijks zou nog steeds niet zijn gebeurd.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.