Pro-blockchain is anti-Bitcoin? Chinese blockchaindienst noemt digitale munten “grootste ponzifraude in geschiedenis”

De Chinese overheid ramt een wig tussen blockchaintech en cryptomunten. Techmiljardair Peter Thiel voorspelde dat dit scenario zich zal ontvouwen.

Hoewel transacties met cryptomunten en het delven naar die digitale tokens sinds 2021 verboden zijn in China, blijft blockchaintechnologie interessant voor Peking. Blockchains zijn onvervalsbare databases die ook handig bleken voor de bediening van havens en om allerlei overheidsdiensten vlotter te maken, om enkele voorbeelden te noemen.

Peking werkt daarom stilletjes aan de uitrol van een eigen platform om de adoptie van blockchaintech te faciliteren voor zijn staatsbedrijven. Dat systeem heet het blockchain-based service network, ofwel BSN.

“Grootste ponzifraude van de menselijke geschiedenis”

Het BSN is volledig in handen van de staat, en dat moet het dan ook af en toe duidelijk maken naar de buitenwereld toe. De agenda van de organisatie bestaat erin om blockchain te scheiden van cryptomunten in het publieke oog. 

Shan Zhiguang, voorzitter van het ontwikkelingsverbond achter BSN, noemde cryptomunten “zonder twijfel de grootste ponzifraude van de menselijke geschiedenis”. Daarbij zou de “waarde van blockchaintechnologie” niet genegeerd mogen worden vanwege die digitale munten.

Bovendien zou “90 procent van de 100 rijkste mensen ter wereld” slecht spreken over Bitcoin, beargumenteerd BSN. Cryptomunten zouden ook “niets te maken hebben” met enige vorm van bezit, productieve arbeid of sociale waarde, meent Shan.

“Pro-blockchain is een codewoord voor anti-Bitcoin”

PayPal-medeoprichter en techmiljardair Peter Thiel voorspelde in april op de Bitcoin 2022-conferentie in Miami dat dit soort uitspraken een dominant narratief zouden worden. 

Thiel waarschuwde ervoor dat bepaalde actoren cryptomunten zullen ondermijnen en afschilderen als een gefaald project en fraude om blockchain naar de voorgrond te schuiven als de voornaamste innovatie. “Pro-blockchain is een codewoord voor anti-Bitcoin”, wierp Thiel op onder luid applaus van de aanwezige Bitcoin-aanhangers.

Toch hangen de ontwikkeling van cryptomunten en die van blockchaintech onlosmakelijk samen. Zo is het systeem van Bitcoin de eerste blockchain die ooit werd opgericht. Het verschil met de blockchains die de Chinese overheid wil ontwikkelen, is dat de blockchain van Bitcoin gedecentraliseerd is en dus beheerd wordt door zijn gebruikers. 

De systemen in China zullen vrijwel volledig gecentraliseerd zijn. Feitelijk zijn de uitspraken van het BSN dus geen aanval op cryptomunten, maar op meer decentrale en vrijere vormen van technologie.

“Ponzifraudes zijn een soort fraude waar je constant nieuwe beleggers moet zoeken om de investeringen van de eerste beleggers te kunnen terugbetalen. Dit is zeker niet het geval bij crypto en Bitcoin. Bitcoin belooft je niets. Beleggers kopen het en zijn er door de werking van het systeem van overtuigd dat de prijs zal stijgen”, zei Bitcoin- en blockchainauteur Jean-Luc Verhelst nog in maart over dit debat.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.