Aansluitpunt voor alcoholsloten verplicht bij nieuwe wagens

Geschreven met branded content van Mijn Boete.

Het wordt de laatste jaren meer en meer geïnstalleerd in wagens op bevel van de rechter. Het alcoholslot is een toestel dat ervoor zorgt dat je enkel in je wagen kan stappen als je in een nuchtere toestand bent. Een aansluiting voor het slot wordt nu ook verplicht bij alle nieuwe wagens die op de Europese markt komen. Voor nieuwe chauffeurs is het misschien handig om even op te frissen hoe het apparaat werkt en wanneer het je wordt opgelegd.

Wanneer wordt een alcoholslot je opgelegd?

De reden voor de toename van alcoholsloten is door een verandering van de wetgeving in 2018. Naast een fikse boete voor te veel alcohol in je bloed laat deze verandering de rechter nu toe om alcoholsloten op te leggen bij bestuurders die 1,8 promille of meer blazen. Dit geldt ook voor bestuurders die een tweede keer in een periode van drie jaar aangehouden worden met een promillage van 1,2 in de adem. De rechter kan dit alcoholslot opleggen voor een periode van minstens 1 jaar en maximum 5 jaar.

Hoe werkt het?

Het doel van het alcoholslot is ervoor zorgen dat de bestuurder niet dronken kan wegrijden. Dit komt doordat er een apparaat wordt aangesloten aan de motor van je wagen, waarin je steeds moet blazen alvorens je kan rijden. Het toestel meet dan de hoeveelheid alcohol in je adem en registreert of deze onder 0,2 promille is. Is dat het geval? Dan kan je beginnen rijden. Zo niet, kan je je wagen niet starten. De rechter moet dit opleggen voor het voertuig waarmee je de overtreding begaan bent, maar kan het ook voor een volledige voertuigcategorie doen.

Wat is het doel?

In eerste instantie is het een straf voor dronken rijden, maar het is meer dan dat. Via een alcoholslot wil de rechter een gedragsverandering zien van je alcoholgebruik en rijgedrag. De rechter hoopt op deze manier dat de chauffeur inziet hoe frequent hij dronken achter het stuur kruipt, en dat enkele glazen al genoeg kunnen zijn om positief te blazen.

Er wordt toch opgemerkt dat het apparaat een mentaliteitsshift met zich meebrengt, aangezien vele bestuurders hun alcoholslot behouden, zelfs als het niet meer verplicht is.

Toch gebeuren er nog veel te veel ongelukken in verband met dronken rijgedrag. Nu elke nieuwe wagen toch een aansluiting heeft, is het misschien geen slecht idee om een alcoholslot te standaardiseren voor iedereen?

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.