De capriolen van Elon Musk ondergraven niet alleen de marktwaarde van Tesla, maar zorgen ook voor “afleiding en verlegenheid” bij bepaalde werknemers van SpaceX. Deze laatsten hebben dit in een brief aan hun superieuren kenbaar gemaakt.
Een groep werknemers van SpaceX hebben hun frustratie geuit over het gedrag en de publieke uitspraken van Elon Musk, de oprichter en CEO van het ruimtevaartbedrijf. Dat meldt The Verge, dat toegang heeft tot hun schrijven.
In het document wordt beschreven hoe zowel de publieke optredens als de recente beschuldigingen van seksuele intimidatie tegen Musk de reputatie van het bedrijf negatief beïnvloeden. “Het gedrag van Elon in de openbaarheid is voor ons een frequente bron van afleiding en verlegenheid, vooral de laatste weken”, schreven de werknemers.
“Als CEO en meest prominente woordvoerder wordt Elon beschouwd als het gezicht van SpaceX – elke tweet die Elon verstuurt is een de facto openbare verklaring van het bedrijf. Het is van cruciaal belang dat wij onze teams en onze potentiële talentenpool duidelijk maken dat zijn boodschap niet overeenstemt met ons werk, onze missie of onze waarden”, gaat het document verder.
De reactie van SpaceX was snel. Het bedrijf ontsloeg de werknemers die hadden geholpen bij het opstellen en verspreiden van de brief. In het epistel eisten zij overigens ook dat SpaceX “onmiddellijk en expliciet gescheiden zou worden van Elons persoonlijke brand“, weet de New York Times. SpaceX-president Gwynne Shotwell bevestigde dat “een aantal betrokken werknemers” was ontslagen, zonder te specificeren om hoeveel het ging.
Joint delen met Joe Rogan
De bestuursvoorzitter van SpaceX en Tesla heeft het imago van een kwajongen die boven de wet staat, met alle negatieve gevolgen van dien voor zijn bedrijven.
Denken we aan wanneer hij een joint rookte toen hij geïnterviewd werd door mediapersoonlijkheid Joe Rogan, in een live-uitzending van diens podcast. Dat voorval leidde ertoe dat SpaceX door de NASA, waarmee het een contract heeft, werd onderworpen aan een veiligheidsonderzoek. “Dat was niet nuttig en wekte geen vertrouwen”, aldus toenmalig NASA-baas Jim Bridenstine. Overigens kelderde daardoor toen ook de waarde van Tesla.
Meer recent heeft de vreemde band die hij heeft met het sociale netwerk Twitter (een patroon van aantrekken en afstoten met bedrijf én site) zijn eigen imago beschadigd. Maar ook bij zijn elektrische wagenfabrikant en, als we de brief van de werknemers mogen geloven, SpaceX zijn wat bruggen verbrand.
Zo deed de aankondiging van een mogelijke overname van de microblogsite de beurswaarde van Tesla kelderen, omdat beleggers vreesden dat de nieuwe onderneming ten koste zou gaan van het management en de productie van het bedrijf. De onthullingen over de overnamedeal en vervolgens de aankondiging dat de deal in de ijskast was gezet, hebben geen van beide bedrijven geholpen.
Doet waar hij zin in heeft
Maar Elon Musk heeft dit altijd gedaan. En hoewel leidinggevenden bij zijn firma’s hem soms op de vingers tikken, doe je, als je aan het hoofd staat van verschillende succesvolle bedrijven en, wat nog belangrijker is, de rijkste man ter wereld bent, toch een beetje waar je zin in hebt. De reactie van SpaceX op de brief van zijn werknemers is daar het beste bewijs van.
(lb)