Huawei vecht terug: Chinese smartphoneproducent sleept VS voor de rechter

Huawei neemt juridische stappen tegen de nieuwe restricties van Amerikaanse regulatoren. Die zijn bedoeld om Chinese bedrijven een halt toe te roepen in de VS.

Huawei vecht terug. En dat in de rechtbank. Het bedrijf ligt al enkele maanden onder vuur omdat het IT-bedrijf van de Chinese regering de opdracht zou gekregen hebben om andere landen te bespioneren.

De laatste tegenslag voor Huawei was een beslissing van de Federale Communicatiecommissie. Dat is een onafhankelijk overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de telecommunicatieregelgeving in de VS.

Zij besliste dat Amerikaanse telecombedrijven geen federale subsidies meer mogen gebruiken om producten te kopen van bedrijven die als ‘nationale bedreigingen’ worden aanzien, en dus op de zwarte lijst staan van de commissie. Samen met ZTE – eveneens een Chinees IT-bedrijf – is Huawei het eerste bedrijf op die lijst. De beslissing heeft betrekking op een bedrag van in totaal 8,5 miljard dollar per jaar.

‘Te ver gegaan’

Volgens Huawei gaat de commissie haar boekje te buiten. Ze heeft de autoriteit niet om die beslissing te nemen. Huawei kan moeilijk als ‘nationale bedreiging’ bestempeld worden, terwijl er nog een proces loopt hierover, klinkt het.

‘Dit is onze kans om de aanslag van de VS op Huawei – en hun poging ons wereldwijd te vernietigen – te blokkeren met juridische instrumenten’, zei Andy Purdy aan CNBC, de Chief Security Officer van Huawei USA. ‘Ze zijn echt te ver gegaan. Het is onze manier om te zeggen dat het genoeg is.’

Naast de VS zijn er de voorbije maanden verschillende landen die producten en diensten van Huawei hebben verbannen, zoals Australië, Canada, Italië en Japan. In België oordeelde het Centrum voor Cybersecurity in april dat er onvoldoende aanwijzingen waren dat Huawei aan spionage doet.

Lees ook:
Huawei heeft Amerika niet nodig
Huawei mag meebouwen aan 5G in Duitsland

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.