Aandeelhouders stemmen massaal tegen bonus Philips-top

De aandeelhouders van Philips hebben vandaag tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering tegen het bonusbeleid van bedrijf gestemd. Vooraf hadden verschillende beleggers al aangegeven hiertegen te gaan stemmen.

Het Nederlandse Philips heeft het momenteel moeilijk. Verschillende beleggers zijn ontevreden over de recente slechte resultaten van het technologiebedrijf, dat in een crisis zit door de aanhoudende problemen rond zijn ademhalingsapparaten. Desondanks wilde het bedrijf zijn topman een bonus van 1,8 miljoen euro meegeven, wat de aandeelhouders duidelijk tegen de borst stootte. 

In de aandeelhoudersvergadering die vandaag werd gehouden stemden daardoor bijna 80 procent van alle aandeelhouders tegen het bonusbeleid van het bedrijf. De tegenstem was een duidelijke proteststem van de beleggers. Hoewel de stemming niet bindend is, zei voorzitter Feike Sijbesma dat hij de uitslag serieus neemt. “We betreuren deze uitslag en nemen deze feedback serieus”, aldus Sijbesma.

Of de bonus daadwerkelijk wordt geschrapt, is aan de raad van commissarissen van Philips.

“Creatief boekhouden”

Tijdens de vergadering werd daarnaast CEO Frans van Houten door beleggersvereniging VEB opgeroepen om zijn excuses te maken. De vereniging is bijzonder kritisch op de topman, die volgens hen dankzij een staaltje “creatief boekhouden” door de raad van commissarissen een bonus van 1,8 miljoen euro tegemoet kon zien. 

Van Houten maakte uiteindelijk zijn excuses. “Het spijt mij heel erg voor al het gedoe en alle pijn die mensen mogelijk is aangedaan.”, aldus de topman. “Geloof me, ik heb diep geïnvesteerd in Philips. Ik heb mijn leven eraan gewijd. Ik heb veel aandelen, ik voel de pijn net als iedereen”. 

Giftig schuim

De aandelen van Philips daalden op maandag 25 april met 11 procent, als reactie op de financiële resultaten die het bedrijf die dag publiceerde. Daaruit bleek dat de Nederlandse technologiereus een omzet van ruim 3,9 miljard euro boekte, wat een lichte daling is in vergelijking met een jaar eerder. 

Philips bleef namelijk worstelen met een wereldwijd tekort aan onderdelen en de gevolgen van zijn terugroepactie vorig jaar. Toen was het bedrijf gedwongen om enkele ademhalingsapparaten en ventilatoren terug te roepen, vanwege een onderdeel gemaakt van schuim. Het onderdeel wordt gebruikt om het geluid van de machines te dempen, maar bleek te kunnen degraderen om vervolgens in kleine deeltjes op te breken. Die kunnen de luchtwegen irriteren en zijn ook giftig.

De totale kosten van het probleem worden rond de 900 miljoen euro geschat. Eind dit jaar zou 90 procent van de apparaten hersteld moeten zijn en kan Philips de productie van nieuwe apparaten hervatten.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.