“President Trump wou raketten afvuren op Mexico”: voormalig minister van Defensie opent boekje over president

Mark Esper, in de Verenigde Staten onder president Donald Trump tussen juli 2019 en november 2020 minister van Defensie, onthulde in zijn boek heel wat schokkende feiten over dat presidentschap. Zo zou Esper zelf, samen met stafchef Mark Milley, zelfs conflicten met Mexico, Venezuela, Cuba en Iran vermeden hebben.

In zijn boek A Sacred Oath: Memoirs of a Secretary of Defense During Extraordinary Times doet Mark Esper het verhaal over zijn tijd in de Amerikaanse regering onder Trump. Esper schetst de president als een gevaar voor de democratie, die duidelijk niet in staat is om zo’n belangrijke functie te vervullen.

Wie is Mark Esper?

Esper heeft er zelf een lange carrière in het Amerikaanse leger opzitten. Na zijn studies startte hij bij de paracommando’s van de 101e Luchtlandingsdivisie, waarmee hij naar Irak trok. Zijn divisie was betrokken bij de befaamde “left hook”, waarbij de Amerikaanse troepen de Iraakse, zwaar bewapende forten omsingelden. Voor zijn rol hierin kreeg Esper enkele militaire medailles.

Na zijn actieve carrière in het leger ging Esper aan de slag als adviseur voor verschillende senatoren en de administratie van George W. Bush. Nadien werkte hij nog als vicepresident voor het defensiebedrijf Raytheon, alvorens hij door Donald Trump werd voorgedragen als staatssecretaris voor het leger. Vanuit die positie werd hij gepromoveerd tot minister van Defensie.

Buurlanden aanvallen

De onthullingen in Esper’s boek over Trump zijn ronduit schokkend. Zo opperde de president om raketten af te vuren op drugslabs in Mexico, om zo de handel in drugs een slag toe te brengen. Bij 60 minutes, een programma van de Amerikaanse omroep CBS, gaf Esper aan dat de drugshandel zeer nauw aan het hart lang bij de president en dat hij diens motieven dus nog wel snapte. Maar toen hij Trump leerde dat een raketaanval op een buurland, zonder goede aanleiding, geen top idee was, antwoordde die laatste naar verluidt met “niemand zal weten dat wij het waren”.

Dit laatste schetst perfect hoe Trump dacht over buitenlandse conflicten. Zo was Esper zelf de persoon die een militaire interventie in Venezuela, een blokkade van Cuba en een raketaanval op Iran wist tegen te houden. Samen met generaal Mark Milley, die het commando over het leger had, bedacht hij de ‘four no’s’, vier zaken die tot het tijdstip van de verkiezingen absoluut niet mochten gebeuren:

  • Geen strategische terugtrekkingen van het Amerikaanse leger
  • Geen onnodige oorlogen
  • Geen politisering van het leger
  • Geen misbruik van het leger

In eigen land

Ook over de situaties in eigen land bericht Esper. Zo geeft hij aan dat Trump, nadat de eerste impeachmentprocedure in februari 2020 was geëindigd, veel wispelturiger werd. Toen Amerikanen massaal op straat kwamen na de dood van George Floyd door buitensporig politiegeweld, opperde Trump om 10.000 soldaten in de straten van Washington DC te posteren. Voor de demonstranten had de president een gemakkelijke oplossing: “Kunnen we ze niet gewoon neerschieten?”.

Ook Trumps topadviseur Stephen Miller zat op dezelfde lijn: als antwoord op het grote vluchtelingenkonvooi dat vanuit Midden-Amerika richting de VS trok, stelde Miller voor om 250.000 soldaten naar de grens met Mexico te sturen. Esper’s antwoord luidde: “we hebben geen 250.000 soldaten vrij voor dergelijke zever”.

Dat het boek van Esper niet gewoon uit de duim gezogen is, wordt bevestigd door de gepoogde censuur vanuit het Witte Huis. Net zoals bij The Room Where It Happened, het boek met de memoires van Trumps veiligheidsadviseur John Bolton, probeerde ook nu weer het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, het boek tegen te houden. Hierop spande Esper een rechtszaak aan, die hij introk toen het Pentagon de geschrapte paragrafen er grotendeels terug had ingezet. De vraag blijft natuurlijk waarom hij twee jaar wachtte om de info in zijn boek te stoppen.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.