Politieagent Derek Chauvin schuldig bevonden aan moord op George Floyd

De voormalige politieagent Derek Chauvin is in Minneapolis in de Verenigde Staten schuldig bevonden op alle hem te laste gelegde feiten in verband met de moord op George Floyd bijna een jaar geleden. De twaalfkoppige jury bereikte daarover zojuist een akkoord. Een precieze strafmaat wordt pas binnen twee maanden verwacht.

Minneapolis en bij uitbreiden heel de Verenigde Staten hield keek vol spanning naar het proces tegen Derek Chauvin. Deze voormalige politieagent stond namelijk terecht voor moord op George Floyd in mei vorig jaar.

Op dat proces moest de jury zich uitspreken over drie beschuldigingen: onopzettelijke moord in de tweede graad, moord in de derde graad en doodslag in de tweede graad. Op alle drie deze zaken bevond de jury Chauvin schuldig. Hij werd daarop in hechtenis genomen en verliet geboeid de rechtbank. Rechter Peter Cahill ging akkoord met de vraag van de aanklager om de borgtocht in te trekken.

Strafmaat binnen acht weken

Cahill liet ook weten dat hij verwacht binnen acht weken uitsluitsel te hebben over welke straf Chauvin precies krijgt. Hij riskeert een gevangenisstraf tot 40 jaar.

Na afloop van het proces nam de rechter ook de tijd om de twaalf juryleden te bedanken voor hun “zware taak”. “Ik moet je bedanken namens de inwoners van de staat Minnesota, niet alleen voor het verlenen van jurydienst, maar voor deze zware dienst”, zei Cahill.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20