De financiële wereld trok in Londen vorig jaar meer buitenlandse investeringen aan dan elke andere stad in de wereld. Dit bevestigt de aanhoudende populariteit van de Britse hoofdstad voor de financiële sector, ook nadat het Verenigd Koninkrijk zich uit de Europese Unie heeft teruggetrokken. Dat blijkt uit een rapport van de City of London Corporation.
De studie toonde dat Londen vorig jaar 600 miljoen pond investeringen aantrok, gespreid over 114 financiële en professionele services. Daarmee gaat de Britse hoofdstad in de rangschikking locaties zoals Dubai, Singapore, New York en Parijs vooraf.
Fintech
Het Verenigd Koninkrijk trok volgens het rapport in totaal 1,1 miljard pond aan investeringen aan, verdeeld over 186 verschillende projecten. Daarmee moest het land in de rangschikking alleen de Verenigde Staten laten voorgaan.
“Het rapport gaf geen details over de waarde van de investeringen die andere landen konden aantrekken, maar herinnert er wel aan dat financiën een van de belangrijkste sectoren van de Britse economie blijft”, voert het persbureau Bloomberg aan in een commentaar.
Fintechbedrijven, zoals Klarna en Airwallex, vormden vorig jaar de grootste bron van investeringen in Britse financiële diensten. Deze sector vertegenwoordigde een derde van het totale pakket.
“Het aantal projecten voor financiële en professionele dienstverlening dat door het Verenigd Koninkrijk vorig jaar werd aangetrokken steeg met 8 procent tegenover het jaar voordien”, stipte het rapport nog aan.
“Maar er is nog een lange weg te gaan vooraleer de investeringen terugkeren tot het niveau dat werd opgetekend voor de uitbraak van de coronapandemie twee jaar geleden. Toen vielen de buitenlandse investeringen in de financiële sector immers met 30 procent terug.
Geen Londongrad
Catherine McGuinness, beleidsverantwoordelijke van de City of London Corporation, merkte op dat de Britse hoofdstad in geen geval het centrum van witwasoperaties voor frauduleus geld is, zoals door sommigen wordt beweerd.
Door de de Russische oorlog tegen de Oekraïne hebben sommigen de Britse hoofdstad als “Londongrad” – vanwege haar ogenschijnlijk nauwe financiële banden met Rusland – in de schijnwerpers geplaatst.
De organisatie Transparency International maakte gewag van 2.189 bedrijven die in Groot-Brittannië en zijn overzeese gebiedsdelen zijn geregistreerd en die in verband worden gebracht met 48 Russische corruptiedossiers, waarbij in totaal 82 miljard pond zou zijn betrokken.
McGuinness stipte aan dat die critici geen eerlijk beeld van Londen schetsen, maar waarschuwde wel dat inspanningen moeten worden gedaan om de perceptie te veranderen.
“Wanneer naar objectieve maatstaven wordt gekeken, doet Londen het eigenlijk niet slecht”, merkte ze nog op. “Het Londense systeem staat goed overeind. Maar het idee van het publiek over de individuen waarmee legitieme zaken kunnen worden gedaan, is veranderd.”
“Alle studies tonen aan dat Londen een echt aantrekkelijk mondiaal financieel centrum blijft, maar we moeten bekijken of de regels nog kunnen worden verbeterd.”
(lb)