Cryptoplatform Binance zou klantgegevens hebben gedeeld met Russische overheid, platform ontkent beschuldigingen

In april vorig jaar zou de Russische financiële inlichtingeneenheid het regionale hoofd van Binance – ‘s werelds grootste cryptobeurs – hebben ontmoet. De Russen wilden dat Binance akkoord ging met het overhandigen van klantgegevens, inclusief namen en adressen, om hen te helpen misdaad te bestrijden. 

De Russische inlichtingeneenheid, genaamd Rosfin, wilde vorig jaar miljoenen dollars aan Bitcoin traceren die waren ingezameld door de gevangengenomen Russische oppositieleider Alexej Navalny. Die laatste zei dat de donaties werden gebruikt om inspanningen te financieren om corruptie binnen de regering van Poetin aan het licht te brengen. Rosfin nam vervolgens contact op met Binance om de klantgegevens te bemachtigen.

Het regionale hoofd van Binance, Gleb Kostarev, stemde volgens onderzoek van Reuters in met het verzoek van Rosfin en deelde deze gegevens. Dit blijkt uit gelekte sms-berichten die de bedrijfsfunctionaris naar een zakenpartner stuurde. Kostarev liet daarbij weten dat hij “niet veel keus” had. 

Navalny’s stafchef, Leonid Volkov, vertelde Reuters dat Rusland nu in staat zou zijn om donoren van de oppositiegroep te identificeren. Sinds de arrestatie van Navalny in 2021 heeft zijn anticorruptiestichting donateurs openlijk aangemoedigd om via Binance te doneren. Dit zou namelijk de veiligste manier zijn, omdat de autoriteiten de identiteit van de donoren niet zou kunnen achterhalen.

“Deze mensen lopen nu gevaar”, aldus Volkov. “Als Binance zijn klanten wilt beschermen, moet het nooit iets doen met de Russische regering.”

Naleving in Rusland

Binance liet in een reactie weten dat er nooit contact met de Russische autoriteiten was geweest met betrekking tot Navalny. Het zou echter alleen gelobbyd hebben bij de Russische regering om een regelgevend kader voor crypto te ontwikkelen, net zoals het doet in de VS. Het zei dat het voor de oorlog “actief op zoek was naar naleving in Rusland”.

De ontmoeting maakte deel uit van die inspanningen, om zo de banden met de Russische overheid op te bouwen, terwijl het zijn groeiende activiteiten in het land wilde stimuleren. Het platform vertelde dat het als reactie op de oorlog in Oekraïne de “actieve samenwerking met de Russische regering heeft gestopt vanwege het conflict”. 

Daarnaast wordt de dienst in Rusland beperkt voor grote klanten in het land. Staatsburgers, mensen die in het land wonen en bedrijven die cryptomunten aanhouden met een waarde van meer dan 10.000 euro, kunnen binnenkort geen nieuwe stortingen of handelingen meer uitvoeren. Daarmee handelt het bedrijf in lijn met de eerder opgelegde sancties van de Europese Unie.

Binance is in Rusland blijven opereren sinds Poetin op 24 februari Oekraïne binnenviel, ondanks het verzoek van Kiev aan Binance om Russische gebruikers te verbieden op het platform. Andere grote diensten, zoals PayPal en American Express, hebben hun diensten wel al stopgezet in het land.

Sinds het begin van de oorlog zijn de handelsvolumes van het platform in Rusland gestegen, zo blijkt uit onderzoek van Reuters. Intussen gebruiken Russen crypto om hun activa te beschermen tegen westerse sancties en de devaluerende roebel.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.