Rusland exporteert meeste olie sinds start Oekraïne-oorlog; wegens sancties moeten vrachten enorme afstanden afleggen om kopers te bereiken

Olietransporten vanuit Russische havens hebben hun hoogste volume bereikt sinds het begin van 2022, meldt het persbureau Bloomberg. Maar, vanwege de strafmaatregelen die uitgevaardigd werden door het Westen, is de afstand die de vaten ruwe olie moeten afleggen om de kopers te bereiken enorm toegenomen.

Waarom is dit belangrijk?

Olie is het belangrijkste exportproduct van de Russen. Vanwege de Russische agressie in Oekraïne gaan er verschillende stemmen, vooral uit Oost-Europa, op om de olie van het grootste land ter wereld te bannen in de EU. In West- en Centraal-Europa (Duitsland) lijken velen daar vooralsnog minder voor gewonnen.

In de eerste week van april steeg de Russische export van ruwe olie naar ruwweg 4 miljoen vaten per dag, schrijft Bloomberg. De opleving van de export, vooralsnog een recordniveau dit jaar, komt na een constante daling van het uitgevoerd volume elke week na de invasie van Rusland.

De exportinkomsten en het -volume suggereren dat Rusland zich ontdoet van een aantal beperkingen die het werd opgelegd naar aanleiding van zijn oorlogvoering in Oekraïne. Ook staaft het de hypothese dat de westerse sancties het land ertoe hebben aangezet om alternatieve bestemmingen te zoeken voor zijn transporten. Volgens Bloomberg vindt de export steeds meer zijn weg naar Azië, waar Russische schepen via steeds langere handelsroutes naartoe varen, en kopers de scherp afgeprijsde olie afnemen.

India

Eén van die Aziatische bestemmingen is India. Sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne heeft India al meer dan 13 miljoen vaten ruwe aardolie van de Russen aangekocht. Dat is een enorme stijging in vergelijking met 2021. Toen kocht het land 16 miljoen vaten over het hele jaar, merkt het persagentschap Reuters op. De Russische olie zou tot 20 procent goedkoper zijn dan de globale marktprijzen.

Amerikaans president Joe Biden kaartte dit gisteren aan in een virtuele meeting met Indiase premier Narendra Modi. Biden vertelde dat het niet in het belang van India zou zijn om (nog) meer olie van Rusland te kopen, en dat het de Amerikaanse reactie op de oorlog in Oekraïne zou kunnen belemmeren, vertelden Amerikaanse functionarissen aan Reuters. Biden deed echter geen “concreet verzoek” aan Modi.

De VS zijn gestopt met de aankoop van Russische olie, en het Verenigd Koninkrijk zal naar verwachting tegen 2023 van de aankoop af zijn. De EU-landen zijn het maandag nog niet eens geraakt over het weren van Russische olie, schrijft Het Laatste Nieuws. Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenland- en veiligheidsbeleid van de Unie, zou er wel op rekenen dat er zo’n embargo komt.

Er blijven hoe dan ook verschillende stemmen, vooral uit Oost-Europa, opgaan om de olie van het grootste land ter wereld te bannen in de EU. In West-Europa lijken ze er echter minder voor gewonnen. Zo maakte de waarnemend premier van ons land Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op zondag duidelijk dat Vivaldi geen Russisch olie-embargo ziet zitten: “De prijzen aan de pomp zullen verdubbelen, als we de oliekraan uit Rusland zouden dichtdoen. 35 procent van onze olie komt uit Rusland”, klonk het op VTM Nieuws.

Russische oorlogsmachine

Ondertussen blijft de Oekraïense regering ’s werelds grootste energiehandelaren oproepen om te stoppen met de handel in Russische ruwe olie, omdat de opbrengsten volgens hen worden gebruikt om de Russische oorlogsmachine te bekostigen.

“Feit is dat handelaars (…) en de handel Rusland helpen om dit bloedgeld te ontvangen”, wierp de adviseur van president Volodymyr Zelensky op in zakenkrant de Financial Times.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.