Vivaldi wil geen olie-embargo tegen Rusland

Met premier Alexander De Croo (Open Vld) op verlof, kon de federale Vivaldi-coalitie al een voorsmaakje krijgen van wat ooit gebeurt, als de huidige eerste minister voor een internationale job zou kiezen: Vincent Van Quickenborne (Open Vld) was even waarnemend premier.

  • Op VTM maakte Van Quickenborne zondag meteen duidelijk dat België zo’n olie-embargo niet ziet zitten. Daarmee zet hij Vivaldi op een erg voorzichtige Duitse lijn. Onder meer ook Hongarije wil van zo’n embargo niet weten. Maar landen die meer afhankelijk zijn van de olie en vooral het gas van Rusland, zoals Italië, hadden eerder al duidelijk gemaakt dat zij geen probleem zouden hebben, en geen veto zouden stellen tegen zo’n actie.
  • Zeker in Oost-Europa is de bereidheid groot om de gaskraan volledig dicht te draaien. Maar Van Quickenborne schermde met een doomscenario: “De prijzen aan de pomp zullen verdubbelen, als we de oliekraan uit Rusland zouden dichtdoen. 35 procent van onze olie komt uit Rusland.”
  • Eerder riepen onder meer de socialisten en groenen in de coalitie al op om een boycot van de import van diamanten in te voeren. Dat zou vooral zwaar de Antwerpse sector hard treffen. Maar sancties in de energiesector, die Rusland honderden miljoenen euro’s per dag opleveren, blijven voorlopig op een aarzelende houding botsen.
Meer