Eerste buitenaardse hotel opent binnen vijf jaar: zo ziet het eruit

Vakantie in de ruimte zou in 2027 zomaar aan de orde kunnen zijn. Het allereerste ruimtehotel opent namelijk in dat jaar de deuren voor gasten. De opening van Voyager Station, zoals het hyperluxueze etablissement heet, is aangekondigd door de Gateway Spaceport, het bedrijf dat het project leidt.

Het bouwwerk dat de in 2012 opgerichte onderneming Gateway Spaceport wil optrekken, doet denken aan het ruimtestation uit het Stanley Kubrick-meesterwerk ‘2001: A Space Odyssey’: een gigantisch, (in dit geval) 500 meter breed, wielvormig voorwerp dat in een baan om de aarde zweeft.

Het ruimtestation — foto: Isopix

Voyager Station zal worden gebouwd door bouwbedrijf Orbital Assembly Corporation, dat zichzelf omschrijft als “’s werelds eerste grootschalige ruimtebouwbedrijf”.

Volgens de organisatie zal de bouw van de 50.000 vierkante meter grote constructie in 2026 beginnen, en zullen de eerste gasten het hotel in 2027 kunnen aandoen. Bij de opening zal het roterende luxe-etablissement logement aanbieden aan maximaal 440 personen.

Activiteiten bij lage zwaarkracht

Het ringvormige station zal bestaan uit 24 luxueuze modules, die via liftschachten met elkaar verbonden zullen worden. De accommodatie zal boven de atmosfeer van de aarde zweven en gasten activiteiten aanbieden bij lage zwaartekracht – ruwweg een zesde van de zwaartekracht op aarde, weet de Daily Star.

Het interieur van de modules moet “natuurlijke materialen en kleuren” hebben, aldus een verklaring. En design-afbeeldingen van het hotel laten inderdaad een interieur zien dat niet zoveel verschilt van een luxehotel op aarde. Alleen kan deze accommodatie uiteraard pronken met adembenemende panorama’s.

De binnenkant van een module — foto: Isopix

Het eerste element dat gebouwd zal worden, is een centrale ringstructuur zonder druk, die in het midden de docking hub zal bevatten. Dat schrijft het architectuurmagazine Dezeen.

Daarna zal de 200 meter lange buitenring worden geassembleerd en met de centrale ring worden verbonden door een netwerk van spaken. Deze ring zal de 24 woonmodules ondersteunen, die zullen worden gebruikt voor hotelaccommodatie, restaurants, bars, accommodatie voor de bemanning, pods voor wetenschappelijk onderzoek en… sportcentra (zie foto).

Sportfaciliteiten in space — foto: Isopix

Het briljante idee van een Duitse emigré

Het ruimtestation van een ongekend ontwerp is in feite gebaseerd op een concept dat door Wernher von Braun is ontwikkeld. Deze Duitse wetenschapper, die na de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten emigreerde en in dienst van de NASA een sleutelrol speelde bij de verovering van de ruimte, had zich een cirkelvormige baaninstallatie voorgesteld die om zichzelf zou draaien.

De traagheid en de centripetale kracht van de versnelling zouden druk uitoefenen op de buitenwanden van de structuur, waardoor uiteindelijk een kunstmatige zwaartekracht zou ontstaan die ten minste gelijk is aan die van de maan. Dit zou het leven aan boord veel gemakkelijker maken – en waarschijnlijk minder schadelijk voor het menselijk lichaam – dan de huidige nul-zwaartekrachtstations, zoals het ISS.

Als het Voyager Station effectief opent, zal het de eerste concrete toepassing zijn van het principe van een “von Braun”-station. Gateway Spaceport heeft zich tot doel gesteld de installatie in 2025 operationeel te maken, en voor gebruik door het publiek in 2027.

Dit is een titanische taak die een investering van 70 miljard dollar zou vergen, en die nauwelijks haalbaar lijkt in zo’n kort tijdsbestek, aangezien de NASA zelf niet weet wat zij zal doen wanneer het ISS in 2030 zijn loopbaan beëindigt. Over de financiering is weinig meer bekend, behalve dat het bedrijf openstaat voor donaties van regeringen en particuliere bedrijven, die in ruil daarvoor gebruik zullen kunnen maken van het station.

“Trip naar Disneyland”

Het is onduidelijk hoeveel de accommodatie zal kosten voor klanten, maar het zal zeker niet goedkoop zijn. Gateway Spaceport zei wel dat ze een uitstap naar het hotel uiteindelijk vergelijkbaar willen maken met een “trip naar Disneyland”.

John Blincow, voormalig piloot van de Orbital Assembly Corporation, vertelde aan de Daily Star dat het een belangrijke tijd is voor ruimtereizen. “We proberen het publiek te laten beseffen dat dit gouden tijdperk van ruimtevaart net om de hoek ligt. Het komt eraan. Het komt er snel aan”, wierp Blincow op.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.