Apple is van plan om volgend kwartaal 20 procent minder iPhone SE’s te maken dan oorspronkelijk gepland. Het is volgens experts een van de eerste tekenen dat de oorlog in Oekraïne en de dreigende inflatie de vraag naar consumentengoederen begint te drukken.
Drie weken geleden lanceerde Apple de nieuwste versie van de iPhone SE. Het is de eerste “budget”-telefoon van het bedrijf die compatibel is met het 5G-netwerk. De technologiereus zegt nu echter tegen zijn leveranciers dat het de productieorders met 2 tot 3 miljoen stuks wil verminderen aankomend kwartaal, waarmee het anticipeert op de zwakkere vraag naar het product, aldus insiders tegen Nikkei Asia.
Ook wordt de productie van de AirPods met meer dan 10 miljoen stuks verminderd, omdat het bedrijf zijn voorraad van de koptelefoons wilt verminderen en vanwege de beperkte vraag.
Deze stappen onderstrepen de toenemende druk op de technologie-industrie na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Sinds de inval van Rusland is het chiptekort dat een reeks industrieën – van smartphones tot computers en auto’s – heeft getroffen verergerd.
Talloze regeringen hebben economische sancties opgelegd aan Rusland, vanwege de invasie van Oekraïne. De toeleveringsketen van het productieproces van technologische producten is zodoende verstoord en wordt bedreigd door onrust op de olie-, energie- en grondstofmarkten. De stijgende inflatie dreigt daarnaast de kosten van levensonderhoud flink te verhogen, wat leidt tot bezorgdheid over de vraag naar consumentenelektronica.
Materialen uit Rusland
Vorige maand liet de Taiwanese fabrikant Foxconn, die onder andere iPhones fabriceert, weten dat de tekorten aan componenten dit jaar zullen verbeteren. Al in het eerste kwartaal zouden er aanzienlijke verbeteringen te zien moeten zijn. Echter lijkt het er momenteel op dat deze voorspellingen voorlopig in het water vallen. Het wereldwijde chiptekort wordt zo goed als zeker doorgetrokken naar volgend jaar.
De vraag naar het metaal palladium, dat gebruikt wordt als geleider, is bijvoorbeeld hoog onder chipfabrikanten. Door de oorlog is de beschikbaarheid van het metaal flink verstoord. Volgens het adviesbureau Techcet is bijna de volledige Amerikaanse voorraad van palladium afkomstig uit Rusland en Oekraïne.
Europese chips
Eerder deze maand maakte chipfabrikant Intel bekend dat het flink gaat investeren in Europa. In het Duitse Maagdenburg bouwt het bedrijf een grote chipfabriek van 17 miljard euro en in Frankrijk komt een nieuw onderzoekscentrum.
De grilligheden van de oorlog in Oekraïne deed Europa beseffen dat het zelfvoorzienend moet kunnen zijn op alle vlakken van het productieproces. Vandaar de recentelijk aangekondigde EU Chip Act, dat de lokale productie van chips moet opdrijven.
(am)