Zo’n 40 procent van het gas dat in Europa verbruikt wordt, is afkomstig uit Rusland. Door het conflict in Oekraïne en de sancties die daarmee gepaard gaan, dreigen de prijzen nog verder te stijgen. Neil Chatterjee, de voormalige topman bij de Amerikaanse energieregulator (FERC), is ervan overtuigd dat de Verenigde Staten een eventueel gastekort in Europa kunnen opvangen.
De afgelopen dagen hebben verschillende westerse landen sancties afgekondigd tegen Rusland. Duitsland heeft eerder deze week het goedkeuringsproces voor de gaspijpleiding Nord Stream 2 bevroren. Een niet zo eenvoudige beslissing als je weet dat Duitsland in grote mate afhankelijk is van Russisch gas. De nieuwe pijplijn zou de toevoer van goedkoop aardgas van Rusland richting Duitsland verdubbelen.
Gasprijs schiet omhoog
Een dag later liet de Amerikaanse president Joe Biden weten dat de Verenigde Staten sancties zullen opleggen tegen de vennootschap Nord Stream 2 AG en zijn directieleden. “Deze stappen zijn een ander deel van onze eerste tranche van sancties als reactie op de acties van Rusland in Oekraïne”, klonk het.
Hoe dan ook zullen de Europese consumenten het Oost-Europese conflict in hun portefeuille voelen. De prijs van gas is donderdag met meer dan 30 procent omhoog geschoten op de Nederlandse termijnmarkt, de norm voor Europa.
Chatterjee is er weliswaar van overtuigd dat de Verenigde Staten Europa ter hulp kunnen schieten. “We zijn een supermacht op het gebied van gas”, liet de voormalige topman bij de Amerikaanse energieregulator weten aan CNN. “We moeten het gewoon uit de grond krijgen en op de markt brengen.”
De Verenigde Staten zijn ’s werelds grootste producent van aardgas en vorig jaar werden zij voor het eerst de grootste exporteur van vloeibaar aardgas (LNG), waarmee het land het beter deed dan Australië en Qatar.
Obstructies
Volgens Chatterjee maken de regulatoren het veel te moeilijk om LNG te exporteren naar Europese landen, “net wanneer er daar zo’n grote nood aan bestaat.” “Ik ben erg gefrustreerd door acties van mijn voormalige collega’s, die meer obstakels opwerpen om de infrastructuur te krijgen die nodig is om aardgas naar onze bondgenoten te brengen”, klinkt het. Hij verwijst daarbij naar de recent genomen maatregelen door de FERC. Er komt namelijk een strengere evaluatie van aardgasprojecten en hun impact op het klimaat.
Chatterjee denkt overigens dat Duitsland vroeg of laat alsnog de Nord Stream 2 zal goedkeuren. “Ik geloof de recente aankondiging van Duitsland niet. Het is gewoon een kwestie van wanneer Nord Stream 2 wordt gecertificeerd. Het is al gebouwd. Ik denk dat dit bangmakerij is”, luidt zijn redenering. Volgens hem is Europa momenteel te afhankelijk van Russisch gas om door te zetten met dergelijke maatregelen.
(mah)