Ondanks verzet laat Boris Johnson alle remmen van coronamaatregelen los in Engeland

Brits premier Boris Johnson kondigde vandaag zijn “living with Covid”-plan aan voor Engeland. De premier wil dat de Engelsen met het virus leren leven, dat wil zeggen dat alle maatregelen overboord gegooid worden. De afschaffing geldt alleen voor Engeland, want de andere Britse deelstaten volgen niet meteen.

Nu de besmettingscijfers over heel Europa in een dalende lijn zitten, zetten steeds meer landen op voorzichtige wijze de deuren op een kier richting versoepelingen. In eigen land gingen we vrijdag over op code oranje, waardoor een pak regels voor horeca en vrijetijdsactiviteiten wegvielen.

In het Verenigd Koninkrijk heeft premier Boris Johnson echter geen zin om met mondjesmaat terug te keren naar het leven zoals het was. Voor het Britse parlement kondigde Johnson maandagavond zijn plannen aan om zo goed als alle coronamaatregelen overboord te gooien in Engeland.

Ondanks kritiek zal Johnson snoeien in het aanbod van gratis PCR-tests en verplichte isolatie loslaten. In plaats daarvan doet de Engelse overheid beroep op persoonlijke verantwoordelijkheid.

Van overheidsinmenging richting persoonlijke verantwoordelijkheid

“Tot 1 april sporen we mensen die positief testen nog aan om thuis te blijven. Maar daarna zullen we mensen met symptomen van Covid-19 aanmoedigen om persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen”, zegt premier Johnson maandagavond voor het Parlement. “Net zoals we mensen met de griep aanraden om met anderen rekening te houden.” Daarmee neemt Johnson een ongeziene stap en schakelt hij het coronavirus gelijk met het griepvirus.

Gratis tests en quarantaine overboord

Johnson wilde maandagvoormiddag al aankondigen dat hij alle remmen loslaat, maar stootte op de valreep op verzet. De reden voor het verzet lag bij zijn plannen om de teststrategie drastisch aan te passen. Vanaf 1 april zal het aanbod van gratis PCR-tests namelijk afgeschaft worden.

Ook controversieel is de beslissing om vanaf donderdag de verplichte quarantaine weg te laten vallen voor iedereen die besmet is met het coronavirus. De Engelse overheid zal daarom niet meer instaan voor de uitkering voor werknemers die door het virus thuis moeten blijven.

Zondag lanceerden verschillende wetenschappers en artsen al een open brief waarin ze hun zorgen uitdrukten over die beslissingen. Volgens hen zouden die beslissingen niet op wetenschap gebaseerd zijn. “Een bepaalde vorm van toezicht blijft noodzakelijk om te garanderen dat we een goed begrip blijven hebben over de situatie, en om ervoor te zorgen dat mogelijk zorgwekkende varianten vroeg opgemerkt kunnen worden”, schrijven de wetenschappers.

Door het aanbod van gratis PCR-testen en de uitkeringen voor personeel dat in quarantaine moet terug te schroeven, hoopt de Britse overheid het huidige budget van 15 miljard pond (18 miljard euro) terug te dringen tot 1,3 miljard pond, schrijft The Guardian.

Schotland en co volgen niet

Niet alleen gezondheidsexperts zijn niet te spreken over die beslissing. De regeringshoofden van de deelstaten Schotland, Wales en Noord-Ierland lieten alvast verstaan dat ze zich niet achter de beslissing van Boris Johnson scharen.

“Een ontmanteling van de testinfrastructuur die we over de laatste twee jaar hebben opgebouwd toelaten, getuigt van een onvergeeflijke verwaarlozing gezien de blijvende risico’s”, reageert de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon op Twitter. Ook Mark Drakeford, de eerste minister van Wales en Robin Swann, de Noord-Ierse minister van Volksgezondheid lieten weten dat de huidige teststrategie onaangeroerd moet blijven.

Ook Keir Starmer, voorzitter van de sociaaldemocratische Labour-partij, liet in het Parlement weten dat Johnsons plannen gelijkstaan aan “chaos en wanorde”. “Dit is niet genoeg om ons voor te bereiden op nieuwe mogelijke varianten”, zegt Starmer. “Het is een beleid dat ervan uitgaat dat leven met Covid simpelweg gelijkstaat aan het negeren ervan.”

Starmer zegt vertrouwen te hebben in de verantwoordelijkheid van de Britse bevolking. Al verstaat hij niet waarom de premier dan de belangrijkste middelen van het volk wegneemt om zelf op een verantwoorde manier met het virus om te gaan: gratis tests en een inkomensgarantie voor de isolatieperiode.

“Overwinning verklaren nog voor de oorlog voorbij is”

Boris Johnson heeft misschien persoonlijke redenen om nu triomfantelijk het begin van de herwonnen vrijheid in te luiden. De laatste maanden ligt de premier hevig onder vuur omwille van verschillende schandalen. Zo zou Johnson zijn eigen coronaregels met regelmaat aan zijn laars gelapt hebben door aanwezig te zijn op verschillende feestjes in zijn ambtswoning in Downing Street 10. De afgelopen weken bood de ene na de andere kabinetsmedewerker zijn ontslag aan.

Johnson zou nu zijn eigen vel proberen redden door een “overwinning” op het coronavirus te verklaren. “Boris Johnson kraait van overwinning nog voor de oorlog voorbij is”, tweet Labour-parlementslid Wes Streeting. “Daarmee probeert hij de politie af te leiden om op zijn deur te kloppen.”

Nochtans in het Verenigd Koninkrijk niet het enige land dat alle maatregelen loslaat. Ook in Denemarken besliste de regering reeds om – ondanks de hoge besmettingscijfers – alle beperkingen te laten vallen.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.