Santander Consumer Bank, de Belgische tak van de gelijknamige Spaanse bankgroep, verraste eerder deze maand de spaarders met een hoogrentende spaarrekening. Al kan niet iedereen zo’n spaarboekje openen. Je moet namelijk tussen 125.000 en 200.000 euro parkeren op de rekening. Ook bij de andere banken zien we dat een hoogrentend spaarboekje niet altijd voor iedereen is.
Is een hoge spaarrente enkel nog voor de “happy few”?
Waarom is dit belangrijk?
Santander Consumer Bank heeft eerder deze maand een spaarboekje gelanceerd waarop je een rente krijgt van 0,65 procent. Dat is meteen de hoogste rente op de Belgische markt. Die spaarrekening is weliswaar enkel beschikbaar voor wie een aanzienlijk bedrag opzij kan zetten.Als spaarder wordt het almaar moeilijker om een spaarboekje te vinden waarop je een aantrekkelijke rente krijgt. De afgelopen jaren heeft het leeuwendeel van de banken de rente verlaagd naar 0,11 procent, het absolute minimum voor gereglementeerde spaarboekjes.
Vermogende spaarders
De aankondiging van Santander Consumer Bank dat het een nieuw spaarboekje met een rente van 0,65 procent lanceert, kwam dan ook als een verrassing. Met dat tarief heeft de Belgische tak van de Spaanse bankgroep meteen de hoogste rente op de markt. Alleen is de formule enkel beschikbaar voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro kan sparen. Dat spaarboekje is dus niet op maat van iedereen.
Die bank biedt wel nog een ander spaarboekje, genaamd Vision+, aan waarop je een rente krijgt van 0,6 procent. Een rekening beschikbaar voor iedereen, althans als je vertrouwd bent met digitaal bankieren. Mensen die op een traditionele manier bankieren moeten elders hun gading vinden.
Digitale spaarrekeningen
Vier van de vijf meest lucratieve spaarboekjes in ons land zijn digitale spaarrekeningen. Bpost Bank is de uitzondering. De Cocoon Spaarrekening van de bank gaat gepaard met een rente van 0,55 procent. Maar ook dat spaarboekje is niet voor iedereen weggelegd. Zo is de spaarformule enkel beschikbaar voor spaarders jonger dan 40 jaar.
De vijf meest lucratieve spaarboekjes:
- Vision Max van Santander Consumer Bank: 0,65 procent (digitaal, en enkel voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart)
- Vision+ van Santander Consumer Bank: 0,6 procent (digitaal)
- Cocoon Spaarrekening van bpost bank: 0,55 procent (enkel voor wie jonger is dan 40 jaar)
- Extended van Aion Bank: 0,5 procent (enkel voor wie een abonnement heeft bij de neobank)
- Maandsparen Max van MeDirect: 0,5 procent (maximaal 5.000 euro per maand sparen)
Niet-digitale spaarders zijn daarom zo goed als verplicht om een spaarboekje te openen waarop je een rente krijgt van 0,11 procent. Hier en daar vind je wel nog een spaarboekje waarop je een rente krijgt die enkele basispunten hoger ligt.
Daar komt nog eens bij dat sommige (traditionele) banken, waaronder BNP Paribas Fortis, Triodos Bank, en ING, via een omweg erin geslaagd zijn om de rente te laten zakken tot 0 procent. Triodos Bank heeft de gereglementeerde spaarboekjes veranderd in niet-gereglementeerde spaarrekeningen. De twee grootbanken hevelen een deel van je spaargeld dan weer over naar een renteloos niet-gereglementeerd spaarboekje als je meer dan 250.000 euro gespaard hebt.
(fjc)