China zal in Argentinië een nieuwe kerncentrale bouwen. Daarover hebben de twee landen een akkoord ondertekend. Dat gaat gepaard met een overeenkomst die Argentinië en China voor een uitgebreide samenwerking hebben gesloten. China kan met deze collaboratie zijn invloed in Latijns-Amerika verder uitbreiden.
Een aantal projecten worden door omwonenden en milieugroepen echter gecontesteerd. Bovendien is er een druk vanuit de Verenigde Staten op Latijns-Amerikaanse regeringen om de banden met China niet te verdiepen.
Handelsbetrekkingen
De nieuwe Argentijnse kerncentrale Atucha III zal volgens het Chinese nucleaire design Hualong One worden gebouwd. De nieuwe centrale zal ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires worden opgetrokken.
Atucha III wordt de vierde kerncentrale van Argentinië en krijgt een vermogen van 1,2 gigawatt. De bouw van de kerncentrale, die een initiële levensduur van zestig jaar heeft, zal ongeveer 8 miljard dollar kosten.
China en Argentinië sloten zeven jaar geleden al een akkoord over het project, maar pas enkele weken geleden hebben China National Nuclear Corporation en Nucleoelectrica Argentina over de bouw een concrete overeenkomst gesloten.
Dat gebeurde naar aanleiding van de beslissing van Argentinië om tot het Chinese Belt & Road Initiative (BRI) toe te treden. Met dat initiatief wil China zijn handelsbetrekkingen met landen in de grote delen van de rest van de wereld versterken en daarmee ook zijn internationale invloed verder vergroten.
Argentinië is het eerste grote Latijns-Amerikaanse land dat zich bij het Belt & Road Initiative aansluit. De samenwerking richt zich op een brede waaier activiteiten. De Chinese president Xi Jinping maakte daarbij gewag van onder meer waterkracht, spoorvervoer, handel, industrie, infrastructuur, digitale ontwikkelingen, duurzaamheid, luchtvaart, ruimtevaart en landbouw.
Strategische keuze
De ondertekening van het samenwerkingsakkoord met China is volgens analisten voor Argentinië een strategische keuze. Het Latijns-Amerikaanse land wil tegen het midden van deze eeuw klimaatneutraal zijn. Daarvoor heeft Argentinië echter buitenlandse investeringen en geavanceerde duurzame energietechnologieën nodig. China kan op beide vlakken een interessante partner zijn.
Met de bouw van Atucha III breidt China zijn impact op de Argentijnse energiesector verder uit. Onder meer investeerde de Export-Import Bank of China eerder al in de zonnecentrale Cauchari, terwijl de Chinese turbinebouwer Goldwind eigenaar is van vijf Argentijnse windmolenparken.
Een aantal Chinese projecten botsen echter op verzet van omwonenden en milieugroeperingen. Dat geldt onder meer voor een Chinees waterkrachtrproject in Santa Cruz, dat volgens critici zware ecologische en sociale consequenties zou hebben. De werken aan het project zijn momenteel opgeschort.
Ook de originele plannen om de nieuwe kerncentrale in Rio Negro te bouwen, werden door acties van tegenstanders en een nieuwe provinciale wet geblokkeerd.
Daarnaast is er ook druk van de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering wil liever niet dat China in Latijns-Amerika een grote invloed zou kunnen opbouwen. De Verenigde Staten beschouwen Latijns-Amerika immers als hun achtertuin en een aanzienlijke Chinese aanwezigheid in dat gebied wordt als een mogelijke dreiging bestempeld.
(am)