In welke mate hebben de Chinese coronamaatregelen een impact op de rest van de wereld?

Tijdens de coronacrisis is nogmaals duidelijk geworden in welke mate de wereld afhankelijk is van China. De strenge coronamaatregelen aldaar hebben onder meer een impact gehad op de bevoorradingsketen. Die heeft nu veel moeite om de toenemende vraag bij te benen.

In China gelden er zeer strenge coronamaatregelen. Zo deinzen de lokale overheden er bijvoorbeeld niet voor terug om een volledige stad in lockdown te plaatsen als er een coronabesmetting is ontdekt. Op die manier slaagt China erin om de pandemie in eigen land binnen de perken te houden. Die strenge houding heeft wel gevolgen voor de rest van de wereld. Volgens Parash Jain, Global Head of Maritime and Port Equity Research bij HSBC, zal de Chinese strategie het herstel van de wereldwijde bevoorradingsketen bemoeilijken.

“Het coronavirus heeft aangetoond hoe cruciaal de toeleveringsketen is geworden. Er is weinig ruimte voor fouten”, zei Jain in een interview met CNBC.” Alleen al het belang van China voor de wereldhandel betekent dat elke kleine verstoring in het land kan resulteren in een mondiaal sneeuwbaleffect.”

Nog strengere regels

Het aantal coronabesmettingen zit ook in China in de lift. Dat heeft ertoe geleid dat het land, met name in enkele grote havensteden, nog strengere maatregelen, waaronder sluitingen, heeft geïntroduceerd.

In realiteit valt het aantal Chinese coronabesmettingen mee in vergelijking met de andere Aziatische landen. In China zijn er bijvoorbeeld 0,04 coronagevallen per 1 miljoen inwoners. In Japan loopt dat cijfer op tot 568,8 vastgestelde besmettingen per 1 miljoen inwoners.

Meer verstoringen in de bevoorradingsketen

Hoewel China over de infrastructuur beschikt om havens en bevoorradingsketens te ondersteunen, zal dit niet volstaan om de wereldwijde gevolgen van het strenge Chinese optreden op te vangen. “De chaos die hierdoor ontstaat, zal uiteindelijk zijn weerslag hebben aan de overkant van de oceaan”, voegde Jain eraan toe. “Zolang China dit zeer strikte coronabeleid handhaaft, kunnen we dus niet uitsluiten dat er in de loop van het jaar van tijd tot tijd een verstoring optreedt.”

De druk op de mondiale bevoorradingsketen zou derhalve kunnen aanhouden en vertragingen kunnen niet worden uitgesloten. De situatie zou nog lang ongewijzigd kunnen blijven, of zelfs verslechteren. Alleen een verbetering van de wereldwijde gezondheidscrisis zou een terugkeer naar een normale situatie mogelijk kunnen maken.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.