Wereldwijde cruisevloot eind deze zomer weer volledig operationeel

Tegen augustus dit jaar zal de wereldwijde vloot cruiseschepen weer nagenoeg op volledige kracht operationeel zijn. Dat staat in een rapport van de Cruise Lines International Association (CLIA). De sector zal daarmee bijna twee jaar nodig hebben gehad om na de uitbraak van de coronacrisis opnieuw zijn vroegere activiteitsniveau te bereiken.

“Een meerderheid van de cruiserederijen heeft inmiddels al de activiteiten hervat”, merkt Kelly Craighead, voorzitter van de sectorganisatie, op. “De sector kan dan ook zijn inspanningen starten om de opgelopen verliezen door de inactiviteit tijdens de coronacrisis te recupereren. Momenteel is al meer dan 75 procent van de capaciteit opnieuw in dienst. Tegen augustus zal wellicht een niveau van nagenoeg 100 procent worden bereikt.”

Grote impact

“Sinds de cruises op zee in juli vorig jaar opnieuw op gang kwamen, hebben de rederijen meer dan zes miljoen passagiers aan boord van hun schepen mogen verwelkomen”, voert Craighead aan. De statistieken van de organisatie bewijzen dat de uitbraak van de coronapandemie op de sector een grote impact heeft gehad.

Cijfers tonen aan dat de rederijen twee jaar geleden 5,8 miljoen passagiers hebben ontvangen. Dat was 81 procent minder dan het jaar voordien, vooraleer het virus Covid-19 aan zijn opmars over de wereld begon.

De sector bood twee jaar geleden werk aan 576.000 mensen. Dat betekende een daling met 51 procent tegenover het jaar voordien. De totale bijdrage van de sector aan de wereldeconomie daalde daarbij met 59 procent tot 63,4 miljard dollar.

Uit het rapport blijkt nog dat 80 procent van de passagiers denkt van plan te zijn om ook in de toekomst opnieuw cruises te boeken. Dat cijfer is gelijk aan de score die voor de uitbraak van de coronacrisis kon worden geregistreerd.

Er wordt aan toegevoegd dat de sector zich de volgende periode verder zal herstellen en dat tegen eind volgend jaar meer passagiers zullen kunnen worden geteld dan voor de uitbraak van de coronapandemie werd gemeld. In het meest gunstige scenario zou dat punt al eind dit jaar kunnen worden bereikt.

Duurzaamheid

In het rapport wordt nog gewezen op de meerwaarde die door de cruisesector voor de wereldwijde economie wordt gegenereerd. Opgemerkt wordt onder meer dat per vierentwintig passagiers een baan in de sector wordt gecreëerd.

Tijdens een cruise van zeven dagen zouden de passagiers in de bezochte steden bovendien gemiddeld 750 dollar besteden. Tevens gaf 60 procent van de reizigers aan een stad te hebben bezocht waar ze eerder al eens met een cruise waren geweest.

Het rapport merkt nog op dat over vijf jaar de vloot van de cruiserederijen al een grondige gedaanteverandering zal hebben ondergaan. Daarbij wordt volgens de rapporteurs vooral gewerkt aan een grotere duurzaamheid.

Op dat ogenblik zou de vloot onder meer 26 schepen tellen die door aardgas worden aangedreven. Bovendien zou 81 procent van de wereldwijde vloot zijn uitgerust met geavanceerde systemen voor de behandeling van afvalwater.

Daarnaast zouden 174 schepen zijn voorzien van technologie die hen de mogelijkheid zou bieden in de havens op elektriciteit aan de wal te worden aangesloten.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.