Nicolai Tangen, baas van het Noorse staatsoliefonds ter waarde van 1,3 biljoen dollar, vreest dat renteverhogingen permanent zullen aanhouden. Het rendement op aandelen en obligaties zal daardoor stevig lijden.
‘s Werelds grootste vermogensfonds dat 1,5 procent van elk beursgenoteerd bedrijf in de wereld bezit, het Noorse staatsoliefonds, waarschuwt beleggers dat er enkele moeilijke jaren aanbreken. De bijna wereldwijde stijgende inflatiecijfers zullen volgens topman Nicolai Tangen een blijvende karakteristiek van de globale economie worden.
Tangen vertelde The Financial Times zondag dat hij vreest dat de strategie van centrale banken om de rente op te trekken, om zo inflatie terug te dringen, wellicht “permanent” zal blijven.
Ondertussen staat de inflatie van consumentenprijzen op het hoogste niveau sinds meer dan twee decennia. In de VS staat de inflatie al op 7 procent terwijl we in België met 7,59 procent het hoogste niveau sinds de jaren 80 moeten noteren.
“Aandelen en obligaties zullen beiden getroffen worden”
Tangen liet de zakenkrant ook optekenen dat de inflatie “sterker kan zijn dat wat men verwacht”. De Noor denkt dat een hoge vraag naar producten, in combinatie met de aanhoudende verstoring van essentiële bevoorradingsketens (denk maar aan de computerchipdroogte), de zaken alleen maar erger kunnen maken.
“We zien het over de hele lijn en op steeds meer plaatsen. Je zag Ikea de prijzen met 9 procent verhogen, je zag de voedselprijzen omhoog gaan, zeer hoge vrachttarieven, vrachtwagentarieven, metalen, grondstoffen, energie, gas …. We zien ook signalen bij de lonen”, zei Tangen tegen The Financial Times.
Wat zal het effect van de inflatiestorm en renteverhogingen zijn? Tangen denkt dat het de rendementen op de aandelen- en obligatiemarkt verschillende jaren zal aantasten. “In de komende jaren zullen ze beiden getroffen worden”, klinkt het bij de Noorse fondsbaas.
Nog een signaal: jongeren nemen massaal ontslag
Ondertussen zijn economen nog steeds druk aan het debatteren of de inflatie van voorbijgaande aard zal zijn of niet. Sommigen wijden de stijgende inflatiecijfers aan de pandemie die de eerder genoemde bevoorradingsketens tijdelijk verstoord heeft terwijl de economie razendsnel herstelt van de lockdowns.
Volgens The Financial Times zijn de meeste investeerders vooralsnog niet uitzonderlijk bezorgd over de hoge inflatiecijfers. Maar volgens Tangen spelen er nog andere factoren die niet altijd even zichtbaar zijn, zoals het feit dat mensen massaal met pensioen zullen gaan in vergrijsde economieën en dat steeds meer jongere mensen ontslag nemen. Die zaken bevestigen voor de Noor alsnog dat er sprake is van een “permanente” inflatie.
(kg)