Het federaal parket vervolgt 56 verdachten in de zaak “Propere Handen” of “Operatie Zero”. Dat is het gerechtelijk onderzoek dat eind 2017 opgestart werd naar financiële wanpraktijken in het Belgische voetbal. Bij de geviseerden zit de absolute top van de Belgische voetbalbestuurders, waaronder het duo Verhaeghe-Mannaert van Club Brugge, Gent-manager Michel Louwagie en voormalig Genk-CEO Patrick Janssens.
Het federaal parket heeft zijn eindvordering in het dossier klaar en vraagt de doorverwijzing van 56 personen, opdat ze voor de correctionele rechtbank zouden verschijnen. Daarnaast zijn er nog circa 200 personen die in de zwartgeldcircuits betrokken waren, maar niet verder vervolgd worden. Hen wacht mogelijk wel een boete van de fiscus.
De 56 hoofdrolspelers worden – afhankelijk van hun dossier – verdacht van valsheid in geschrifte, witwassen, matchfixing of lidmaatschap van een criminele organisatie. Het federale parket hoopt hen voor de correctionele rechtbank te brengen.
Absolute top van het Belgische voetbal
Onder meer de volgende topfiguren uit het Belgische voetbal worden volgens verscheidene media in verdenking gesteld:
- Club Brugge: Bart Verhaeghe (voorzitter), Vincent Mannaert (manager), Ivan Leko (ex-trainer)
- Sporting Anderlecht: Herman Van Holsbeeck (ex-manager), Philippe Collin (secretaris-generaal), Jo Van Biesbroeck (ex-manager)
- KAA Gent: Michel Louwagie (manager)
- Racing Genk: Patrick Janssens (ex-manager), Peter Maes (ex-trainer), Dirk Degraen (ex-manager), Herman Nijs (bestuurder), Filip Aerden (financieel directeur), Herbert Houben (ex-voorzitter)
- Standard Luik: Bruno Venanzi (voorzitter), Olivier Renard (ex-sportief directeur)
- Sporting Charleroi: Mehdi Bayat (manager)
- KV Kortrijk: Matthias Leterme (manager)
- KV Mechelen: Johan Timmermans (ex-voorzitter), Thierry Steemans (ex-financieel directeur), Olivier Somers (co-aandeelhouder)
- Sporting Lokeren (intussen failliet): Roger Lambrecht (ex-voorzitter)
- Belgische Voetbalbond: François De Keersmaecker (ex-voorzitter), Steven Martens (ex-manager), Erwin Lemmens (keeperstrainer Rode Duivels)
Geen Veljkovic
Ook makelaar Mogi Bayat en de scheidsrechters Sebastien Delferière en Bart Vertenten worden genoemd, net als de trainers Ronny Van Geneugden, Yannick Ferrera en Glen De Boeck.
De grote afwezige in de lijst is makelaar Dejan Veljkovic. Die maakte gebruik van de spijtoptantenregeling en onthulde de zwartgeldconstructies in het Belgische voetbal, in ruil voor niet-vervolging. Er staan wel enkele personen uit zijn dichte omgeving in de lijst.
Veljkovic herhaalde wat hij aan de speurders vertelde nog eens publiekelijk in het tv-programma Pano, maar volgens onder meer Ivan Leko zitten er onwaarheden in zijn verhaal.
Reputatieschade
Het is niet zeker dat ze allemaal voor de rechter moeten verschijnen. De eindvordering van het parket is de eerste fase van de procedure. Het is uiteindelijk de raadkamer die beslist wie voor de rechter verschijnt.
Maar de nieuwste ontwikkeling is hoe dan ook weer een zware klap voor de reputatie van het hele Belgische voetbal. Club Brugge wou bijvoorbeeld vorig jaar nog naar de beurs trekken en trok uiteindelijk een Amerikaanse investeerder aan. Zulke internationale financiële partijen zijn doorgaans allergisch voor alles wat naar een financieel schandaal ruikt.
(lb)