Ex-makelaar Veljkovic: “Zwartgeldconstructies bij trainers, bestuurders én de Belgische voetbalbond”

De Belgische voetbalwereld staat op stelten na het ophefmakende interview met de voormalige Servische voetbalmakelaar Dejan Veljkovic, dinsdagavond in het duidingsprogramma Pano op Eén.

Veljkovic is een van de spilfiguren in Operatie Zero, het gerechtelijk onderzoek dat eind 2017 opgestart werd naar financiële wanpraktijken in het Belgische voetbal. De ex-voetballer is de eerste spijtoptant in de geschiedenis van de Belgische justitie: in ruil voor strafvermindering vertelde hij aan de speurders alles wat hij weet over zijn zwarte boekhouding.

De Serviër deed zijn verhaal over de zaak in een gesprek met het programma Pano, en schetste een ontluisterend beeld van het Belgische voetbal, waarbij makelaars, trainers en clubbestuurders zwart geld zouden geïncasseerd hebben. “Ik heb meegedaan in het systeem, dat is een fout van mij”, verklaart de ex-makelaar in Pano. “Maar ik ben niet de enige. Spelers, trainers, managers en clubbestuurders hebben mij gevraagd of ik kon helpen met zwartgeldconstructies.”

Veljkovic praat in Pano over deals met zwart geld die hij sloot met onder meer de trainers Georges Leekens, Peter Maes en Ivan Leko, ex-Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck en scheidsrechter Sébastien Delferière. In de grotendeels eenzijdige uitzending ontkenden de advocaten van sommige betrokkenen, waaronder die van Ivan Leko, wel formeel de versie van Vejlkovic.

Leko’s advocaat Walter Van Steenbrugge reageerde woensdagochtend ook bij Radio 1 op de uitzending. Wat Veljkovic verklaarde over Leko, is volgens hem gelogen. Hij stelt de ex-makelaar daarom in gebreke, omdat de internationale reputatieschade voor zijn cliënt enorm is. Volgens de advocaat zijn sommige van Veljkovics verhalen waarheidsgetrouw en andere verzonnen. “Veljkovic vermengt waarheden met leugens”, zegt Van Steenbrugge.

Belgische voetbalbond

Volgens Veljkovic was het schering en inslag dat lonen en transferbedragen deels officieel en deels in het zwart, via internationale constructies die uitkwamen bij Veljkovic’ rekening in een Belfius-kantoor, uitbetaald werden. Hij zou de betrokkenen dan in cash uitbetalen.

Zelfs de Belgische voetbalbond KBVB zette zo’n constructie op poten, beweert hij. In 2013 begeleidde Veljkovic het contract van keeperstrainer Erwin Lemmens bij de Rode Duivels. Een deel van Lemmens’ loon zou via valse facturen zijn uitbetaald via Beneyug, de Cypriotische firma van de ex-makelaar.

“Beneyug zou factureren aan de Belgische voetbalbond”, zegt de spelersmakelaar, “maar dat geld was uiteraard niet voor Beneyug, maar voor Erwin Lemmens.” Dat jaar betaalde Veljkovic naar eigen zeggen iets minder dan 60.000 euro aan zwart geld cash uit aan Lemmens.

In de uitzending erkent de KBVB de constructie, maar de voetbalbond voegde eraan toe dat er fiscale fiches van bestaan.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20