Club Brugge komt voor bijna een kwart in Amerikaanse handen: nu weten we hoeveel blauw-zwart waard is

Het Amerikaanse investeringsbedrijf Orkila Capital legt 50 miljoen euro op tafel voor een belang van bijna 24 procent in Club Brugge. Het gaat om een alternatief voor de beursgang die eerder dit jaar mislukte.

Waarom is dit belangrijk?

De top van Club Brugge, geleid door voorzitter Bart Verhaeghe, slikt het fiasco van de afgeblazen beursgang door en hijst nu rechtstreeks een grote internationale investeerder aan boord.

In het nieuws: Orkila Capital, een Amerikaans investeringsfonds met ruim 15 jaar ervaring in sport, entertainment en consumentengoederen, komt aan boord als minderheidsheidsaandeelhouder van landskampioen Club Brugge.

De financiële details. Er ontstaan twee grote blokken in het vernieuwde aandeelhouderschap, de groep rond voorzitter Bart Verhaeghe en de Amerikaanse nieuwkomer.

 • Zoals al bij de mislukte beursgang de bedoeling was, bundelen de ‘grote vier’ bij Club Brugge – voorzitter Bart Verhaeghe, CEO Vincent Mannaert, Lotus-CEO Jan Boone en Peter Vanhecke – hun krachten in de vennootschap Grizzly Sports. Grizzly Sports blijft de hoofdaandeelhouder van Club Brugge, met 71,89 procent van de aandelen.
 • Het Amerikaanse Orkila Capital verwerft 23,26% van de aandelen door 50 miljoen euro op tafel te leggen:
  • 20 miljoen euro via de injectie van vers kapitaal
  • 30 miljoen euro via de overname van aandelen van bestaande aandeelhouders
 • De overige aandelen, minder dan 5 procent, blijven in handen van enkele Vlaamse ondernemers.
 • Ter herinnering: in de oude constellatie had Bart Verhaeghe in zijn eentje bijna 70 procent van Club Brugge in handen en Vincent Mannaert ruim 17 procent.

Zo weten we hoeveel Club Brugge waard is: 215 miljoen euro. De prijs die Orkila voor zijn aandelenpakket betaalt, komt overeen met een waardering van 215 miljoen euro voor heel Club Brugge.

 • Dat is minder dan de helft van sommige bedragen die aanvankelijk rond de beursgang circuleerden. Het beurshuis Berenberg plakte toen een waardering tussen 460 en 560 miljoen euro op Club Brugge.
 • Het is wel in de buurt van de verhoopte introductieprijs voor de beursgang. Toen werd Club Brugge in het midden van de voorgestelde prijsvork op 229 miljoen euro gewaardeerd.
 • Club Brugge is daarmee ruim een vijfde minder waard dan de veelgebruikte maatstaf Ajax Amsterdam, dat op de beurs gewaardeerd wordt op 274 miljoen euro.

Maar wie is Orkila Capital eigenlijk?

 • Orkila Capital is een investeringsfonds met meer dan 15 jaar ervaring in sport, media, entertainment en consumentenmarkten in Europa en de VS. Bekende participaties zijn havermelkproducent Oatly, triatlon-organisator Ironman, Recognition Media (eigenaar van The Webby Awards) en Superstruct Entertainment.
 • “We investeren in merken die een enorme emotionele connectie met hun fans, medewerkers en klanten hebben, gebaseerd op een passie voor hun eigen missie, hoge integriteit en sterke innovatie. We geloven dat Club Brugge perfect aan deze omschrijving voldoet”, zegt managing partner Jesse Du Bey in een mededeling. (mah)

Wat voorafging: Officieel: Club Brugge blaast beursgang af ‘wegens marktomstandigheden’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20