De 3 economische gevaren voor Azië in 2022

Het jaar 2022 zou wel eens een moeilijk jaar kunnen worden voor de Aziatische financiële markt. Die kan dit jaar voor drie grote gevaren komen te staan. Dat zegt Carlos Casanova, senior econoom bij de Zwitserse private bank UBP.

De Aziatische financiële markt zal dit jaar naar verwachting met verschillende uitdagingen worden geconfronteerd. Econoom Carlos Casanova noemde in een interview met CNBC drie belangrijke risico’s. De eerste is uiteraard het coronavirus, en meer bepaald de veel besmettelijker Omikron-variant. De dreiging van Omikron leidt ertoe dat bedrijven inkrimpen om verdere besmetting te voorkomen.

Het tweede risico voor de Aziatische markt is een verdere vertraging van de Chinese economische groei. Verschillende factoren kunnen tot een dergelijk scenario leiden, waaronder verstoringen in de toeleveringsketen, de liquiditeitscrisis bij Chinese vastgoedbedrijven – die een nieuw slachtoffer heeft geëist – en het hardhandig optreden tegen technologiebedrijven.

De mogelijke verstrakking van het monetaire beleid door de centrale bank van de VS is het derde risico. De Federal Reserve bereidt zich naar verluidt voor op een nog agressievere verstrakking van het monetaire beleid dan velen hadden verwacht. De Fed is van plan de rente (meermaals) te verhogen en de aankoop van obligaties te verminderen.

Gevolgen voor de Aziatische groeimarkten

Hoewel goed gepositioneerd, zullen de financiële markten van de Aziatische groeilanden zeker de gevolgen ondervinden van de beslissingen van de Fed. “Er zal een reële rentecompressie zijn tussen de opkomende markten in Azië en de Verenigde Staten”, aldus Casanova. Dat kan leiden tot een verdere uitstroom van obligaties in de regio, vooral uit economieën die kwetsbaarder zijn, voegde hij eraan toe.

Een nieuwe Taper Tantrum?

In 2013 veroorzaakte de Fed een sterke stijging van de rente op Amerikaanse staatsobligaties toen ze plannen aankondigde om haar programma voor de aankoop van activa te beëindigen. Het besluit bracht beleggers in paniek en zij verkochten massaal hun obligaties.

Dit Taper Tantrum had gevolgen voor de opkomende markten in Azië, die te lijden hadden onder een grote uitstroom van kapitaal en valutadepreciatie. De Aziatische centrale banken moesten de rente verhogen om hun kapitaalrekeningen te beschermen.

Een gebeurtenis die zich opnieuw zou kunnen voordoen, “het hangt allemaal af van hoe de Fed haar beleid in de komende maanden zal normaliseren”, benadrukte de econoom.

(ns, bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.