De aardgasprijzen zijn in de EU bij het begin van 2022 met ongeveer 30 procent gestegen. Gasvoorraden die gewoonlijk vanuit Siberië Europa binnenkomen, stromen al dagen terug oostwaarts.
De prijs van het Nederlandse referentiegas EU Dutch TTF steeg dinsdag met 32 procent tot 95,20 euro per megawattuur (MWh).
Russisch gas
Russisch gas dat via de pijpleiding Yamal-Europa stroomt, bereikte dinsdag bijna 9,9 miljoen kilowattuur per uur (kWh/h bij het Mallnow meetpunt aan de Duits-Poolse grens, tegenover 5,8 miljoen voorheen. Dat bericht The Guardian.
Die Yamal-Europe-pijplijn werd drie dagen voor Kerstmis in omgekeerde richting geleid. Het Kremlin ontkent dat het de enorme Russische gasvoorraden gebruikt om druk te zetten op Europa.
Ook in Azië nemen de prijzen van aardgas toe. In Kazachstan zijn er al dagen betogingen door de stijgende gasprijzen. De president van Kazachstan heeft woensdag zijn regering ontslagen en de noodtoestand afgekondigd als reactie op de protesten.
Economisch herstel
Naar het einde van 2021 toe zakte de gasprijzen. Daar is nu een einde aan gekomen. Het blijft onduidelijk hoeveel prijs van aardgas de komende weken en maanden nog gaat jojoën.
Sinds januari 2021 zijn de referentieprijzen echter meer dan vervijfvoudigd. Consumenten en bedrijven staan daardoor onder druk, waardoor het economisch herstel van de EU-landen bemoeilijkt wordt.
(evb)