“Antwerpen is nu een drugseconomie, een kopie van Miami in de jaren 1980”

De Antwerpse haven was eeuwenlang de bron die deze elegante stad verrijkte. Ooit bekend om zijn diamanten, kunst en mode, heeft nu een ander importproduct een geldstroom op gang gebracht die Antwerpen overspoelt met corruptie, geweld en economische ontwrichting: cocaïne. Dat schrijft de Wall Street Journal.

Volgens de krant zouden de lokale autoriteiten dit jaar 88 ton in containers verstopte cocaïne uit Latijns-Amerika in beslag hebben genomen. Een vertienvoudiging van de hoeveelheid in het jaar 2014. Waarschijnlijk is nog eens een veelvoud daarvan onopgemerkt gebleven. 

De Antwerpse haven behandelt dagelijks zo’n 20.000 containers. Daarvan wordt slechts 1 op de 42 gecontroleerd, bleek eerder dit jaar uit berekeningen van de krant De Tijd. Die merkte wel op dat dat een vooruitgang is tegenover twee jaar geleden. Toen controleerde de douane slechts 1 op elke 100 containers.

Lage Landen hebben Spanje ingehaald als grootste smokkelroute voor drugs uit Latijns-Amerika

Antwerpen en Rotterdam, de twee grootste havens van Europa, zijn nu de belangrijkste toegangspoort voor cocaïne naar het continent. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van het Bureau voor Drugs en Criminaliteit van de Verenigde Naties en Europol, het politieagentschap van de Europese Unie. De Lage Landen hebben daarbij Spanje ingehaald als grootste smokkelroute voor de drugs die uit Zuid-Amerika worden ingevoerd. 

Omdat smokkelaars het continent overspoelen met cocaïne zou Europa nu volgens de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration) een grotere markt zijn geworden dan de VS. De vraag naar cocaïne is oneindig. In totaal zouden 4,3 miljoen Europeanen cocaïne gebruiken, bleek uit een rapport van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) in 2019. Daarmee is het product na cannabis de populairste drug op de Europese markt. De cijfers zullen onder impuls van de pandemie ongetwijfeld verder zijn gestegen

De DEA vergelijkt de situatie in Antwerpen met de “drugseconomie” van Miami in de jaren 1980. De drugsoorlog in Miami werd gekenmerkt door een reeks gewapende conflicten tussen de regering van de Verenigde Staten en verschillende drugskartels, voornamelijk het Medellín-kartel. De oorlog werd voornamelijk aangewakkerd door de illegale handel in cocaïne.

Bart De Wever: “Elke laag van de samenleving is besmet”

De daaruit voortvloeiende injectie van contant geld heeft de economie van de stad ontwricht. De samenleving wordt onder druk gezet, aldus de Antwerps burgemeester Bart De Wever. “Slecht geld verdrijft goed geld”, zegt hij. “Het jaagt eerlijke mensen weg.” Volgens hem “is elke laag van de samenleving besmet”.

Mensen die in overheidsdiensten werken worden gearresteerd omdat ze informatie doorgeven aan cocaïnesmokkelnetwerken. Jongeren worden met de belofte van snel geld en een flitsende levensstijl door de drugsmaffia gerekruteerd. Ook hebben legitieme bedrijven het steeds moeilijker om te concurreren met dekmantelbedrijven. Die worden beheerd door criminelen die grote verliezen kunnen verdragen. Zo kan een transportbedrijf dat cocaïne uit scheepscontainers haalt, ook legaal transport uitvoeren namens multinationals “omdat hun prijzen lager zijn dan die van de concurrenten”. Drugshandelaars kopen restaurants of winkels om de indruk te wekken dat hun fortuin voortkomt uit legale handel.

Eerder dit jaar infiltreerde de politie in een gecodeerd messenger systeem en downloadde ongeveer een miljard berichten. Dat leidde tot honderden arrestaties en stimuleerde vele verdere onderzoeken, waardoor de bendes hier een slag werd toegebracht. Maar ambtenaren erkennen dat ze tegen een meedogenloze vijand vechten.

“Over een paar maanden zijn er andere mensen die hun plaats zullen innemen, maar de ervaring helpt ons nieuwe strategieën te ontwikkelen”, aldus Franky De Keyzer, Antwerps hoofdaanklager. “Het is altijd een beetje een kat-en-muisspel.”

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.