Douane controleert slechts 1 op de 42 containers in Antwerpen

De Antwerpse haven behandelt dagelijks zo’n 20.000 containers. Daarvan wordt er slechts 1 op de 42 containers gecontroleerd, schrijft De Tijd.

De haven van Antwerpen controleert dagelijks slechts een fractie van het aantal containers dat het behandelt. Concreet wordt er elke dag slechts 2,38 procent van de containers gecontroleerd. Dat is 1 op de 42 containers. De Tijd merkt wel op dat dat een vooruitgang is tegenover twee jaar geleden. Toen controleerde de douane slechts 1 procent van alle containers.

Risicoanalyse

In een reactie aan de krant laat minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) via zijn woordvoerder weten dat dat de controles er komen na een selectie. Volgens de minister voert de douane voor alle containers een risicoanalyse uit. Op basis van die analyse wordt er bepaald welke containers gepaard gaan met een hoog risico. Die worden vervolgens gecontroleerd.

“De containers met een laag risico worden zo niet nodeloos opgehouden, want een vlotte verwerking van de legale logistieke keten is uiteraard ook een speerpunt van onze douane”, aldus de woordvoerder van de minister.

De woordvoerder benadrukt wel dat er onlangs zes bijkomende draagbare backscatter scantoestellen zijn bijgekomen. “In september komen er nog twee extra mobiele backscatter cargoscanners. Ook worden bijkomende aankopen gelanceerd voor het 100 procentscanningproject. In de personeelsplannen 2021-2023 zijn ook 108 extra aanwervingen voorzien”, klinkt het. Bedoeling is om op termijn het aantal controles op te drijven.

“Achter de huidige percentages zitten al verschillende grote drugsvangsten”, besluit de woordvoerder. Eind mei had de douane in Antwerpen dit jaar al 54,5 ton cocaïne onderschept, tegenover ruim 65 ton in heel 2020.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20