95 Vlaamse vaccinatiecentra openen deuren, maar grote publiek moet nog tot juni wachten

Vanaf vandaag starten de 95 vaccinatiecentra in Vlaanderen op. Voorlopig komen alleen zorgverleners uit de eerste lijn in aanmerking voor een vaccin tegen Covid-19.

  • De teller voor heel België staat vandaag op ongeveer 365.000 toegediende dosissen en 186.000 gevaccineerden die al de nodige twee dosissen gekregen hebben.
  • Vandaag gaat een nieuwe fase in de Vlaamse vaccinatiestrategie van start met de opening van de lokale vaccinatiecentra. Het Limburgse Beringen krijgt de primeur. Tegen donderdag zouden alle 95 centra open moeten zijn, maar van massale vaccinatie is nog geen sprake. Alleen eerstelijns zorgprofessionals komen in aanmerking.
  • Deze week verdeelt de Vlaamse overheid 10.000 vaccins onder de vaccinatiecentra, op een totaal van circa 100.000 vaccins voor heel Vlaanderen, met de ziekenhuizen en de woonzorgcentra als belangrijkste bestemmingen.
  • De vaccinatiecentra krijgen het vaccin van AstraZeneca geleverd. Dat is na Pfizer/BioNtech en Moderna het derde vaccin dat België kan inzetten. Enkel de leeftijdscategorie tussen 18 en 55 jaar komt in België in aanmerking voor het AstraZeneca-vaccin, zo werd eerder beslist.
  • Bedoeling is dat in de periode maart-mei ook de 65-plussers en de risicogroepen aan de beurt komen in de vaccinatiecentra. Dat zijn de bevolkingsgroepen met de grootste kans op zware ziekte en overlijden door Covid-19. De afronding van die belangrijke fase zal afhangen van de bevoorrading door de vaccinproducenten. Daarna volgen de essentiële beroepen.

Oproepingsbrief

  • Wellicht vanaf juni zou de volledige meerderjarige bevolking op een vaccin moeten kunnen rekenen. Het grote vaccinatiedorp op Spoor Oost in Borgerhout deed vorige week een simulatie (foto’s). Het doel daar is een ritme van 750 mensen per uur.
  • Ergens tussen maart en juni krijgt elke Belg die nog niet gevaccineerd is, een oproepingsbrief om zich te laten vaccineren. Dat zal in een vaccinatiecentrum kunnen, maar mogelijk ook door de bedrijfsarts als uw werk dat gaat organiseren. Iedereen die een brief ontvangt, zal gevraagd worden om zich te registreren via www.laatjevaccineren.be.
  • Als er de vaccinatiecentra in het hele land vlot draaien, dan kunnen tegen eind augustus ruim 9 miljoen Belgen gevaccineerd zijn. Dat is meer dan 70 procent van de bevolking, wat nodig is om groepsimmuniteit op te bouwen.

Meer