Key takeaways
- 80 procent van de verkeersslachtoffers zijn mannen, en ongevallen met mannelijke bestuurders zijn gemiddeld twee keer zo ernstig als die met vrouwelijke bestuurders.
- Mannen zijn twee keer zo vaak betrokken bij ongevallen onder invloed van alcohol als vrouwen.
- Verhoogd risicogedrag bij mannelijke bestuurders draagt aanzienlijk bij tot hun hogere betrokkenheid bij ernstige ongevallen.
De ongelijkheid in verkeersdoden
De meeste verkeersdoden zijn mannen, die 80 procent van de verkeersdoden uitmaken. Deze ongevallen zijn ook ernstiger als er een mannelijke bestuurder bij betrokken is, met een gemiddelde ernst die twee keer zo hoog is in vergelijking met ongevallen met vrouwelijke bestuurders. Dit verschil kan worden toegeschreven aan de grotere neiging van mannen om risico’s te nemen.
Uit de gegevens blijkt dat mannen twee keer zo vaak betrokken zijn bij ongevallen onder invloed van alcohol als vrouwen. Dit patroon komt overeen met verschillende categorieën weggebruikers, waaronder motorrijders (96 procent dodelijke slachtoffers onder mannen), automobilisten (75 procent), fietsers (74 procent) en zelfs voetgangers (56 procent). Ondanks het feit dat slechts 59 procent van alle verkeersslachtoffers mannen zijn, leidt de betrokkenheid van mannen bij ongevallen tot aanzienlijk hogere sterftecijfers.
De rol van risicovol rijgedrag
Dit verschil in het aantal verkeersdoden is voornamelijk te wijten aan het risicogedrag van mannelijke bestuurders. Hoewel mannen en vrouwen jaarlijks ongeveer dezelfde afstanden afleggen, nemen mannen vaker risicovolle rijpraktijken aan. In de afgelopen tien jaar had 52 procent van de mannen die betrokken waren bij auto-ongelukken verzwarende omstandigheden zoals alcoholgebruik, het niet dragen van een veiligheidsgordel of het niet verzekerd zijn, vergeleken met 28 procent van de vrouwen.
Daarnaast was 10 procent van de mannelijke bestuurders die betrokken waren bij ongevallen onder invloed van alcohol, terwijl dit slechts bij 5 procent van de vrouwelijke bestuurders het geval was. Onderzoek uitgevoerd door het Vias Institute suggereert dat mannen sneller rijden, sneller afgeleid zijn en minder vaak veiligheidsgordels dragen. Dit gedrag draagt aanzienlijk bij aan hun grotere betrokkenheid bij ernstige ongevallen.
Vrouwen zijn voorzichtiger achter het stuur
Deze bevindingen benadrukken een ongelijkheid in rijgedrag tussen mannen en vrouwen. Terwijl vrouwen voorzichtiger en verantwoordelijker rijgedrag vertonen, vertonen mannen vaak risicovoller gedrag, zoals te hard rijden en rijden onder invloed van alcohol. Dit kan worden toegeschreven aan maatschappelijke verwachtingen die mannen aanmoedigen om controle en assertiviteit te tonen, wat zich soms vertaalt in roekeloos rijgedrag.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!