De Financial Action Task Force, een financiële waakhond bestaande uit 37 internationale rechtsgebieden en twee regionale organisaties, heeft Malta’s streven om cryptovaluta-activiteiten aan te trekken als “problematisch” afgedaan.
“71 miljard dollar aan crypto is sinds 2017 door ‘blockchain-eiland’ Malta gepasseerd”
Waarom is dit belangrijk?
Cryptomunten (lees: alle ondernemingen die zich in de cryptosfeer bevinden) zitten qua regulering nog steeds in een grijze zone. Zich onttrekken aan de invloed van officiële, centrale organen (zoals centrale banken) is dan ook min of meer de filosofie van de cryptowereld. Het is interessant om te zien hoe internationale financiële waakhonden reageren op overheden die zich nadrukkelijk profileren als cryptovriendelijk, zoals de Maltese regering in 2017 deed. Een afwijzing van het laissez-faire van één land kan een voorteken zijn van een bredere implementatie van strengere regels.Malta’s strategie om een wereldwijde enclave voor digitale activa te worden, lijkt te werken. Niettemin heeft laks toezicht op de regelgeving tot bezorgdheid geleid over het witwassen van geld en andere criminele financiële activiteiten.
Ruwweg 71 miljard dollar, of 60 miljard euro, ter waarde van cryptocurrencies zijn door Malta gepasseerd sinds de kleine mediterrane staat in 2017 voor het eerst zijn “blockchain-eiland”-strategie aannam, meldde de Times of Malta zondag.
Hoewel Malta zijn cryptogerichte regelgeving de afgelopen jaren heeft verbeterd, maken financiële waakhonden zich zorgen over de vraag of het antiwitwasregime van de natie robuust genoeg is geweest.
Criminele financiële activiteiten
De Financial Action Task Force, of FATF, kwam vorige week in Parijs bijeen om te bespreken of Malta op een lijst moet worden geplaatst van landen die tekort zijn geschoten om de financiële criminaliteit een halt toe te roepen.
De financiële waakhond is vooral bezorgd over Malta’s initiële streven om cryptovaluta’s te omarmen in 2017 en 2018, toen de sector veel minder gereguleerd was. FATF-functionarissen uitten ook hun bezorgdheid over het regime van het land op het gebied van wetshandhaving.
Verschillende blockchainbedrijven vestigden zich in 2018 in Malta, waaronder de cryptobeurs Binance, in afwachting van gunstigere wetten. Bedrijven die zich in het land installeerden, mochten maximaal een jaar zonder vergunning opereren.
Een bron uit de industrie vertelde de Times of Malta dat de aflossingsvrije periode van een jaar bijdroeg aan “een explosie van risicovolle transacties die werden uitgevoerd door cryptobeurzen in een omgeving zonder vergunning”.
De Maltese Kamer van Koophandel liet over witwassen het volgende optekenen: “Over de dreiging van het witwassen van geld gesproken, het staat al lang vast dat cryptomunten zoals Bitcoin, die gebruik maken van een openbaar toegankelijk grootboek van transacties, ‘een zeer effectief instrument zijn voor de misdaadbestrijding en het verzamelen van inlichtingen’, zoals wordt gesteld in een rapport van Michael Morell, een voormalig adjunct-directeur van het Central Intelligence Agency.”
Gunstige bestemming
Los van deze recente ophef wordt Malta nog steeds beschouwd als een gunstige bestemming voor crypto-activabedrijven. Zo meldde de cryptosite Cointelegraph dat Crypto.com onlangs Malta’s ‘Class 3 Virtual Financial Asset License’ heeft verworven, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor een bredere erkenning van cryptovaluta’s in de hele Europese Unie.
In juni 2020 verbreedde Malta zijn blockchain-ambities, waarbij het digitale activa meer ingebed wou zien in een bedrijfssetting, als een manier om bedrijfsgroei te stimuleren.
“We bewegen weg van ‘blockchain-eiland’ en meer in de richting van een digitaal eiland, omdat we meer geloven in deze holistische visie die alle aspecten en technologische componenten omvat,” vertelde Kearon Bruno, voorzitter van de denktank Digital Economy Think Tank, destijds aan Cointelegraph. (mag)
Lees ook: