Als je je droomman, of -vrouw, hebt gevonden maar deze schulden heeft, kan dat in bepaalde gevallen ook gevolgen voor jezelf hebben. Wanneer je dan ook denkt aan samenwonen dan kunnen deze schulden later voor problemen zorgen. Niet alleen als je nieuwe liefde al schulden had voor jullie relatie, maar soms zelfs ook als er gedurende de relatie schulden ontstaan.
Financiële gevolgen van een partner met schulden
Een heleboel mensen hebben tegenwoordig schulden dat hoeft in de regel geen probleem te zijn, mits de aflossing en rente te betalen zijn. Een hypothecaire lening voor de financiering is iets waar niemand meer van opkijkt vandaag de dag. Een dergelijke lening wordt pas problematisch als deze goed in verhouding staat tot de waarde van de woning en de hypotheek afgelost kan worden.
Helaas loopt het niet altijd zoals je had gehoopt en heeft je partner schulden die voor problemen kunnen leiden binnen de relatie. In het bijzonder zodra er problemen met de betaling van de schulden ontstaan. Je krijgt dan namelijk een negatieve codering van het CKP achter je naam staan waardoor geld lenen in de toekomst problematischer wordt en doorgaans wordt geld lenen dan ook fors duurder.
Samenwonen en aansprakelijkheid voor schulden
Voor de schulden van je levensgezel ben je niet automatisch hoofdelijk verantwoordelijk op het moment dat je gaat samenwonen. Dit kan echter wel anders worden, bijvoorbeeld als jullie besluiten een samenlevingsovereenkomst te ondertekenen met daarin opgenomen dat alle schulden gemeenschappelijk zijn. In een dergelijke situatie zul je wel medeaansprakelijk worden voor de nog niet betaalde schulden. Wanneer je helemaal niet aansprakelijk wil zijn voor de schulden van je partner, kun je beter geen zaken op papier laten zetten. Indien de relatie wordt verbroken, dan blijft je partner alleen verantwoordelijk voor de aflossing van de eigen schulden.
Gezamenlijke huishouding en schulden
Op het ogenblik dat er gesproken kan worden van een gezamenlijke huishouding, dat geldt dus eveneens als er geen samenlevingsovereenkomst is opgemaakt, kunnen schuldeisers jullie als een eenheid beschouwen en de openstaande schuld van de ene partner op de ander trachten te verhalen.
Trouwen, scheiden en schulden
Indien je gaat trouwen dan is de huwelijksvorm die je kiest bepalend voor wat er met de schulden gebeurd. Als je in gemeenschap van goederen trouwt, dan worden zowel de bestaande- als nieuwe schulden de verantwoordelijkheid van beide partners. Personen die onder huwelijkse voorwaarden trouwen, kan in de voorwaarden op worden genomen welke partner verantwoordelijk is voor welke schulden. In dit geval kun je er zelfs voor kiezen dat beide partners hun eigen financiële zaken gescheiden blijven beheren.
Een eigen woning en/of studiefinanciering
Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zijn zowel de bezittingen als de schulden van beide partners. Dit geldt eveneens voor de gezamenlijke eigen woning en de hypothecaire lening of de schulden die hier al op rusten. Allebei de partners worden dus verantwoordelijk voor de aflossing van de hypothecaire rente op het huis (boedelmenging).
Een behoorlijk aantal studenten hebben een (studie)schuld of –financiering lopen. Bij problemen met de betaling van deze schulden kan er echter geen beslag worden gelegd op de studiebeurs.
Schulden wees er eerlijk en open over
Het is essentieel dat je eerlijk bent over eventuele openstaande schulden tegenover een nieuwe partner. Uiteraard dient dit niet het gesprekonderwerp te zijn van je eerste date, maar wel als je er serieus aan denkt om samen een relatie te beginnen. Problemen met de betaling van een lening of krediet kan je relatie namelijk erg vervelend beïnvloeden. Zo kan het onder andere gebeuren dat er als gevolg van deze betalingsproblemen:
- beslag wordt gelegd op je loon,
- geld lenen in de toekomst lastiger wordt,
- onvermijdelijk een afbetaling gedaan dient te worden.
Leningen en kredieten oversluiten
Op het moment dat er problematische leningen aanwezig zijn, dan kun je in bepaalde gevallen deze beter oversluiten naar een voordeligere leenvorm. Een groot deel van de banken en kredietverstrekkers werken aan het oversluiten van leningen mee omdat dit je zo geld bespaart en de kredietverstrekker meer zekerheid krijgt over de aflossing. Een hypotheek oversluiten kan echter vaak wel meer problemen geven omdat je dan dikwijls te maken zult krijgen met de betaling van boeterente. Zeker als je bij een andere kredietverstrekker een nieuwe hypotheek wilt nemen en de rentevaste periode bij de oorspronkelijke hypotheekverstrekker nog loopt, kan je dit behoorlijk wat boeterente opleveren.