Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 04 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

6 zaken die je moet weten over multitasking

Logo Business AM
Lifestyle

27/09/2019 | Dominique Dewitte | 6 min leestijd

Dat mensen 2 zaken tegelijkertijd kunnen doen – het zogenaamde multitasken- is een hardnekkige mythe, want uit een studie van de Stanford University blijkt dat multitaskers de kampioenen in irrelevantie mogen worden genoemd, omdat ze door zowat alles in de war worden gebracht.

Multitaskers presteren middelmatig in ongeveer alle taken die ze uitvoeren. Ze concentreren zich niet in dezelfde mate als niet-multitaskers; ze zijn makkelijk verstrooid en hebben het moeilijker om van een taak naar een andere te switchen. Wie dat toch doet, verlengt de tijd die hij nodig zal hebben om de eerste taak alsnog te beëindigen met 25%.

Wat weten we nog over multitasking?

1. Meer nadelen dan voordelen

Volgens hoofdonderzoeker Clifford Nass presteren multitaskers slecht in alles.

De studie keek naar 100 studenten. Een aantal waren hevige multitaskers; anderen helemaal niet. De onderzoekers keken naar zaken als focus, het geheugen, verstrooidheid en afleiding. ‘We zochten vooral naar de voordelen die multitasking biedt, maar we vonden enkel nadelen. We dachten dat multitaskers controle hadden over informatie, maar de studie wijst net het tegenovergestelde uit; multitaskers halen alles door elkaar.’

2. Multitaskers zijn minder productief

“Er is niet enkel de mythe dat multitasken je productiever maakt, er is ook de verkeerde perceptie dat men positieve gevoelens krijgt van multitasken.

Met andere woorden zijn mensen niet productiever, maar voelen ze zich emotioneel wel beter.

‘Wang bestudeerde studenten die televisie keken terwijl ze een boek aan het lezen waren. Wat bleek? Ze voelden zich emotioneel beter dan studenten die geen tv hadden gekeken, zelfs wanneer ze toegaven hun cognitieve doelstellingen niet te hebben bereikt.

3. Vrouwen beter dan mannen

Mannen zijn daadwerkelijk slechter in multitasken dan vrouwen, hoewel dat wel afhankelijk is van de opgelegde taak.

Pixabay

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Hertfordshire in Groot-Brittannië. Daarbij bleek dat vrouwen bij het gelijktijdig uitvoeren van een aantal eenvoudige opdrachten – zoals het zoeken naar een sleutel, het vinden van restaurants op een stadskaart of het oplossen van rekenkundige problemen – beduidend beter scoorden dan mannen.

4. Minder kans op burnout

Multitasking verbetert of kraakt de jobtevredenheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van de School of Science aan de Indiana University. Daarbij wordt opgemerkt dat werknemers die graag multitasken minder geneigd zijn om geconfronteerd te worden met een burnout.

Tim Gouw @punttim

De onderzoekers wijzen erop dat neurowetenschappers ervan uitgaan dat het menselijk brein niet in staat is om twee dingen tegelijkertijd te doen. “Bij multitasking wordt echter snel de aandacht van de ene opdracht naar de andere taak verschoven,” merkt Poposki op. “Dat kan vergeleken worden met de manier waarop een computer van de ene pagina naar de andere overschakelt.” Medewerkers die niet geschikt zijn voor multitasking, dreigen daardoor volgens haar hun jobtevredenheid te verliezen en sneller hun werk op te zeggen.

De onderzoekers stellen een meetinstrument ontwikkeld te hebben om te bepalen welke medewerkers een voorkeur hebben voor multitasking. Dat moet werkgevers volgens hen toelaten om gemakkelijker te bepalen welke medewerkers door multitasking zullen open bloeien.

5. Niet achter het stuur

Slechts een heel beperkt gedeelte van de bevolking kan veilig een auto besturen terwijl ze een mobiel telefoongesprek voeren. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Utah.

Het onderzoek toonde aan dat amper 2,5 procent van de proefpersonen erin slaagde om een telefoongesprek te voeren en tegelijkertijd in een simulator een auto te besturen zonder daarbij merkbaar afgeleid te raken. Rekening houdend met het relatief grote aantal chauffeurs dat achter het stuur telefoneert, was het volgens onderzoeksleider James Watson voor de verkeersveiligheid beter geweest dat er meer supertaskers zouden kunnen worden onderkend.

6. Voetballers zijn goede multitaskers

Watson voegt er aan toe dat een groot gedeelte van de bevolking ervan uitgaat tot de supertaskers te behoren, maar die visie in het belang van ieders veiligheid best zou herzien.

De onderzoekers volgden jarenlang 57 voetballers in 29 verschillende competities van het Zweedse voetbal. Wat bleek? De betere spelers hadden cognitieve eigenschappen die ver boven het gemiddelde lagen. Ze toonden zich getalenteerde probleemoplossers die verschillende problemen tegelijkertijd aankonden.  Er was ook een duidelijk verschil tussen de spelers van eerste en tweede klasse.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO