6 tips voor een efficiënt ‘nachtje door’ doen

Een goede nachtrust is uiterst belangrijk, maar soms kan je niet anders dan een nachtje doordoen om een deadline te halen, een rapport af te krijgen of je op een moeilijk examen voor te bereiden

Zes tips om het beste te halen uit je slapeloze nachten.

  1. Doe het niet. Opzettelijk slaap missen is ongezond en nefast voor je geheugen, aandacht en focus. De allerbeste tip is dus: doe het niet. Doch als het echt niet anders kan, plan het dan op dagen wanneer je werklast relatief licht is en waarop je eventueel tijd kan vrijmaken voor een dutje. Laat ook voldoende tijd tussen slapeloze nachten om je slaaproutines niet te veel te beschadigen.

  2. Dut. Nachtjes doordoen komt neer op slaap stelen van je toekomstige zelf. Bereid je daarop voor door in de aanloop naar de bewuste nacht extra rust op te sparen met behulp van een dutje. Pas echter goed op met “dutjes” tijdens je slapeloze nacht want het kan je in een diepe slaap brengen en je hele plan in duigen doen vallen. Erger dan een nacht zonder slaap is een nacht zonder slaap die daarbovenop geen enkel resultaat genereert.

  3. Eiwitten, geen koolhydraten. Mentale inspanning vereist energie en die haal je best uit eiwitten. Waarom niet uit koolhydraatrijk krachtvoer zoals chips, boterhammen en pizza? Koolhydraten slaan energie op voor later en kunnen je op de korte termijn nog slaperiger maken dan je al bent door de aanmaak van serotonine te stimuleren.

  4. Cafeïne. Koffie en energiedrankjes in grote hoeveelheden zijn niet bepaald goed voor je gezondheid, maar ze helpen je wel om enkele uren wakker en aandachtig te blijven (en hebben daarnaast nog andere voordelen). De truk is om cafeïne een dag, een week of nog langer voor je werknacht te vermijden zodat je tolerantie daalt en je op het bewuste moment het maximum uit energiedranken kan halen.

  5. Beweeg. Snel even twintig minuten bewegen kan je hersenen op punt stellen om informatie optimaal te verwerken en ook je creativiteit verbeteren – een proces dat ‘neuroplasticiteit’ heet. Uiteraard is het geen goed idee om doodmoe op de loopband te springen tijdens een slapeloze nacht, maar een korte wandeling, enkele push-ups of iets anders om je bloed te doen stromen, kan wonderen doen voor je hersenen.

  6. Herstel. Het is erg verleidelijk om na een nachtje door te doen onmiddellijk na je thuiskomst je bed in te kruipen, maar dat is verre van ideaal. Probeer eerder door de rest van de dag te raken via korte dutjes en ga niet vele uren voor je normale bedtijd gaan slapen. Zorg ook dat je van een volledige nachtrust kan genieten eenmaal je crasht om je normale slaapritme zoveel mogelijk te beschermen.  (via: LifeHacker)

 

Meer