6 nieuwe indicatoren die de gezondheid van de postcorona-economie weergeven

Financiële analisten en economen nemen post-corona afstand van de traditionele indicatoren om de gezondheid van de economie in kaart te brengen. Klassieke indicatoren als werkgelegenheid, productie en detailhandelsverkopen maken daarbij plaats voor een reeks andere indicatoren.

De Wall Street Journal somde een aantal van die indicatoren op, zonder dat het om een definitieve lijst gaat. Deze indicatoren moeten onder andere aangeven of het virus op zijn retour is, of de gezinnen het geld dat ze tijdens de pandemie hebben opgespaard zullen uitgeven en zelfs of er een structurele wijziging waarneembaar is in de manier waarop we consumeren. Met  dat laatste wil men vooral nagaan of de ‘less is more’-tendens die door de millennialsgeneratie al jaren voor de pandemie werd geïntroduceerd en zich tegen overconsumptie verzet, zich doorzet.

Hieronder een reeks van die onconventionele indicatoren en wat ze betekenen.

1. Restaurantreserveringen

Tijdens de pandemie naderden restaurantreserveringen het nulpunt, maar er is nu wel degelijk sprake van een herstel. Duitsers gaan nu zelfs meer op restaurant dan voor de crisis uitbrak.

De restaurantreserveringen voor, tijdens en na de lockdown. (Bron: Open Table)

2. Luchthavenverkeer

Hoewel de meeste bedrijven ondertussen opnieuw aan de slag zijn, blijft het vliegverkeer achter. 

Het aantal veiligheidscontroles uitgevoerd in Amerikaanse luchthavens. (Bron: TSA)

3. Winkelbezoek

Sinds de versoepeling van de lockdownmaatregelen wordt een stijging van het winkelbezoek opgemeten, al blijft het nog ver onder het niveau van voor het begin van de coronacrisis.

4. Zoektermen die op verplaatsingen wijzen

Mensen verplaatsen zich nu liever te voet of per wagen, blijkt uit mobiliteitsgegevens van Apple. Maar het zoeken naar routes die door het openbaar vervoer worden verzorgd blijft achter, nu mensen metro’s en bussen liever vermijden. In België wordt het openbaar vervoer een kwart minder gebruikt dan voor de crisis uitbrak.

5. Thuisgeleverde etenswaren

Nu de meeste winkels terug opengaan wordt minder geld besteed aan het online bestellen van voedingsmiddelen die thuis geleverd worden.

6. Nieuwe bevestigde gevallen van Covid-19 

De meeteenheid die de progressie van een provincie, staat of land in de strijd tegen het coronavirus best weergeeft.

7-daags gemiddelde voor bijkomende coronadoden (Bron: Our World in Data)
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20