5x AI in de strijd tegen klimaatverandering

Steeds meer bedrijven zien kunstmatige intelligentie, of AI, als hulpmiddel om hun duurzame doelstellingen te halen. Of het nu in de bouw, de adviessector of de voedingsindustrie is, overal lijkt AI organisaties te kunnen ondersteunen om klimaatverandering het hoofd te bieden. Een overzicht van een aantal recente initiatieven.

Hout zagen

Start-up Maestro wil bomen efficiënter verwerken tot bouwmaterialen. Door elke gekapte boom te analyseren met behulp van AI, kan bedrijf houtafval bij de productie van kruislaaghout met 30 procent terugdringen. De technologie is in staat om gekapte bomen te analyseren en te bepalen hoe ze zo efficiënt mogelijk verzaagd kunnen worden. Het resultaat: een set van planken die verre van recht en gelijk zijn. Maar ook daar biedt AI een oplossing voor. De technologie is namelijk in staat om te bepalen hoe de ongelijkmatige planken als puzzelstukjes in elkaar passen.

Batterij bouwen

Batterijfabrikanten moeten op zoek naar alternatieve materialen voor lithium. Want hoewel lithium zich heeft bewezen als waardevolle grondstof in batterijen, raken de voorraden op en heeft het delven een grote milieu-impact. Daarom riep een team van wetenschappers van Microsoft de hulp in van AI in hun zoektocht naar een nieuw soort batterij. Op basis van suggesties die AI gaf, testten en ontwikkelden de wetenschappers vervolgens een werkzame batterij met 70 procent minder lithium dan vergelijkbare ontwerpen. Dit proces, dat doorgaans jaren in beslag neemt, lukte nu binnen enkele maanden.

Voedsel maken

Het ontwikkelen van vegetarische hamburgers, worstjes en vis is niet gemakkelijk. De smaak, de kleur, de geur, de textuur, de prijs: alles moet kloppen. Hierdoor duurt het ontwikkelproces lang. Het bereiken van de gewenste textuur vooral een proces van heel veel proberen. Deze inefficiënte methode van vallen en opstaan kan achterwege worden gelaten wanneer AI de textuur van ingrediënten en producten gaat voorspellen. En dat is precies wat er gebeurt in het nieuwe project GreenProtein AI.

Klimaatsceptici overtuigen

Onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin-Madison hebben nu een nieuwe vaardigheid van AI gevonden die kan helpen om klimaatsceptici en de wetenschap dichter bij elkaar te brengen. Het AI-gedreven large language model GPT-3 – een van de voorlopers van het populaire ChatGPT – wist in chatgesprekken met klimaatsceptici een dusdanige toon aan te slaan dat mensen zich nadien meer konden vinden in de wetenschap die de rol van de mens in klimaatverandering benadrukt.

Ecosystemen visualiseren

Milan Meyberg, oprichter van Emissary of GAIA gaat nog een stap verder dan een chatgesprek. Hij wil verschillende ecosystemen letterlijk een gezicht en een stem geven. Meyberg: “Je kunt een programma als ChatGPT trainen op allerlei bronnen. Als je een AI voor de Amazone wilt maken, kun je deze bijvoorbeeld voeden met wetenschappelijke artikelen, rapporten, boeken en satellietbeelden over dit gebied. Vervolgens kunnen mensen, organisaties, bedrijven en overheden vragen stellen aan deze programma’s en zo met ze communiceren. De ecosystemen worden gevisualiseerd als avatar. Op die manier kan er sprake zijn van interactie zoals mensen onder elkaar ook gewend zijn.”

Bron: Change Inc.

Meer