50 ultieme Tips om echt Alles uit het Leven te halen!

 

Alles uit het leven kunnen halen, klinkt voor iedereen waarschijnlijk als muziek in de oren. Toch zal niet iedereen dit doel bereiken, gewoonweg omdat veel mensen van mening zijn dat dit niet voor hen is weggelegd. Niets is echter minder waar: met onderstaande tips kan ieder mens er namelijk in slagen om echt alles uit het leven te halen wat er in zit. Je zult echter niet direct alle tips en adviezen in de praktijk kunnen brengen, of zelfs kunnen gebruiken. Toch is het zeker aan te bevelen om onderstaande raadgevingen en uiteenzettingen eens grondig door te nemen en er zo veel mogelijk je voordeel mee te doen.

1. Tijdens je slaap leer je meer

In plaats van voortdurend vermoeid zijn, kun je ook leren hoe je je slaapcycli in je voordeel te laten werken en zo je productiviteit te verhogen. Door slechts een kleine verandering aan te brengen in je dagelijkse schema kun je namelijk al je slaappatroon beïnvloeden en zo slimmer voor de dag komen. Hiervoor hoef je gelukkig niet tijdens je slaap een cursus Chinees af te spelen. Wat je wel moet doen is niet doorgaan met studeren tot bijvoorbeeld een examen, maar hier minimaal 24 uur van tevoren mee stoppen en er een nachtje over slapen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk vast komen te staan dat je na deze tijd de geleerde informatie beter kunt herinneren, dan wanneer je tot het laatste moment nog informatie in je op probeert te nemen. Je hersenen zullen dan immers de tijd krijgen om de informatie goed op te nemen en te bewaren. Het bewaren van de informatie gebeurt op drie manieren:

 • De informatie verwerven,
 • De informatie samenvoegen en opbergen in je hersenen,
 • De informatie weer oproepen als dat nodig is.

Het samenvoegen zal, in tegenstelling tot het verwerven en oproepen van informatie, in je slaap gebeuren. Je hersenen verwerken dan immers alle informatie die eerder is opgenomen zodat je deze later weer op kunt roepen op momenten dat dit nodig is, bijvoorbeeld tijdens een examenvraagstuk.

2. Het werken zonder vast rooster maakt je productiever

Je kent vast wel een collega die standaard te laat op de werkvloer verschijnt omdat hij, of zij, zich heeft verslapen. Toch kan dit juist de meest productieve collega zijn binnen het bedrijf omdat deze persoon ervan uit zal gaan dat anderen zich aan zullen passen om al het werk toch gedaan te krijgen. Door bovendien pas te beginnen met je werk als je biologische klok daar aan toe is, zul je veel productiever zijn, dan wanneer je op een vast tijdstip van start moet gaan. Je hersenen zullen dan niet langer behoefte hebben aan wat slaap en zowel efficiënter werken als je stemming verbeteren. Om die reden werken veel mensen het meest efficiënt aan het einde van de ochtend, terwijl aan het einde van de middag hun aandacht weer sterk zal verslappen. Alle mensen werken echter het beste op momenten dat er duidelijk rekening wordt gehouden met hun persoonlijke biologische klok en de tijden dat ze optimaal kunnen functioneren.

3. Het dragen van de kleur rood helpt bij het behalen van overwinningen

Er staat al langere tijd vast dat rode kleding mannen en vrouwen sexier maakt. Verder is aangetoond dat rode kleding eveneens je kans om een sportwedstrijd te winnen een stuk groter zal maken. Hierbij maakt het weinig verschil of je nu een individuele- of een teamsport beoefend. Rood is immers een belangrijke factor bij het winnen omdat juist deze kleur staat voor dominantie (zoals ook in de dierenwereld veelvuldig te zien is). Door rood te dragen geef je je tegenstander dus onbewust signalen af die hem, of haar, doen terugdeinzen omdat ze nu eenmaal niet graag in gevecht gaan met een alfamannetje of –vrouwtje.

Maar ook als het gaat om het veroveren van een geliefde kan de kleur rood in je voordeel werken. Dit is, net zoals in de dierenwereld, ook weer gebaseerd op de evolutie die we als mens door hebben gemaakt. Door de jaren heen hebben we immers geleerd dat deze kleur in verband kan worden gebracht met leven en passie. De dingen die belangrijk zijn voor de instandhouding van onze soort en dus essentieel als je je genen door wilt geven. Het is dus helemaal niet vreemd dat je volledig smelt op het moment dat je lief de kamer binnenkomt in een rode outfit.

4. Door op je werk te drinken wordt je creatiever

Dronken op het werk verschijnen is iets dat echt niet door de beugel kan bij de meeste werkgever, maar dat betekent niet dat je (als je licht aangeschoten bent) niet creatiever bent.

Je moet je echter wel bedenken dat je dan wel in moet boeten op het gebied van concentratie zodat het vinden van de juiste balans essentieel zal zijn. Wat je absoluut niet moet doen, is dronken op je werk verschijnen omdat je dan doorgaans als minder intelligent wordt gezien. Wel kun je bijvoorbeeld thuis in een beschonken bui je gedachten laten gaan over bepaalde projecten op je werk en daar vervolgens je profijt mee doen. Overigens moet je je drankgebruik wel binnen de perken houden, zodat je de dag erna niet met een kater op je werk verschijnt en er juist niets meer uit je handen komt, of je je niets meer van je goede ideeën weet te herinneren.

5. Muziek kan verloren herinneringen terugbrengen

Wetenschappers hebben ontdekt dat muziek een belangrijke bijdrage kan leveren bij het terughalen van herinneringen die verloren zijn gegaan. Dit is soms zelfs mogelijk bij mensen die lijden aan dementie. Zo kan zelfs een vreselijk muziekstuk bijvoorbeeld direct de herinnering terugroepen van de eerste kus die je aan je geliefde gaf jaren geleden. Luisteren naar muziek zal ervoor zorgen dat een heleboel delen van je hersenen worden gebruikt. Deze gebieden bevinden zich in beide hersenhelften en om die reden is het mogelijk dat je snel weer terugdenkt aan een belangrijke gebeurtenis die geassocieerd kan worden met een bepaald nummer dat wordt gespeeld. Zelfs wanneer je een bepaalde herinnering niet volledig terug kunt halen, zal muziek je helpen om bepaalde gevoelens en sferen her te beleven.

Om die reden kun je, door het horen van een bepaald muziekstuk, plotseling geëmotioneerd raken. Je brein herkent de muziek dan en koppelt deze, vaak voordat je het zelf goed en wel doorhebt, aan een bepaalde gebeurtenis in het verleden. Dit kan zowel een positieve- als een negatieve herinnering zijn zodat ook de sfeer die je herbeleefd sterk kan verschillen.

6. Figuurtjes tekenen met vloeiende lijnen helpt je nadenken

Je kent, of bent, waarschijnlijk ook wel iemand die tijdens een (telefoon)gesprek voortdurend figuurtjes tekent op een stukje papier. Hierbij kun je denken aan een smiley of bepaalde basisfiguren zoals cirkels en spiralen. Wellicht dat dit overkomt als een teken van pure verveling, maar in werkelijkheid helpt het deze persoon zich te focussen op een bepaald probleem. Door deze figuurtjes te tekenen zullen je hersenen namelijk een boost krijgen.

Personen die tekeningen maken met vloeiende, ononderbroken lijnen zullen zelfs meer abstracte en inventieve ideeën naar voren brengen. Over de reden van deze toegenomen creativiteit bestaan verschillende theorieën waar geleerden het nog niet volledig over eens zijn. Het belangrijkste is echter dat je er je voordeel mee kunt doen, en bovendien niet direct je collega als ongeïnteresseerd hoeft te betitelen, op het moment dat er tijdens een belangrijk gesprek onbenullige tekeningetjes op papier worden gezet.

7. Seksuele interesse is af te lezen van de voeten van een ander

Het is vaak behoorlijk lastig om erachter te komen of een man, maar vooral een vrouw, seksueel geïnteresseerd in je is. Experts op dit gebied zullen je echter vaak vertellen dat je dit af kunt lezen van de lichaamstaal van een persoon. Je moet je overigens wel bedenken dat veel mensen, en in het bijzonder vrouwen, echt goed zijn in het veinzen van desinteresse. Gelukkig kun je op een veel eenvoudige manier te weten komen of iemand seks met je wil, namelijk door naar haar (en soms ook zijn) voeten te kijken. De meeste mensen zijn zich immers niet echt bewust van hun voetbewegingen tijdens een gesprek zodat je op die manier ook onbedoelde signalen op kunt pikken.

Vaak zal een vrouw bijvoorbeeld haar knieën wat uit elkaar doen als ze seksueel geïnteresseerd is in een man. Door haar benen over elkaar te slaan of onder haar lichaam te trekken, zal een vrouw duidelijk willen maken een man helemaal niet te zien zitten als sekspartner. In geen enkel geval is dit echter een garantie dat je het ook daadwerkelijk bij het rechte eind hebt. Je moet om die reden dan ook altijd met uiterste voorzichtigheid te werk gaan als je niet zeker weet of de ander seks met je wil. Voor je het weet zit je dan immers diep in de problemen, en dat is meestal wel het laatste waar je op zit te wachten als je alles uit het leven wilt halen.

8. Schrijf dingen die je wilt onthouden altijd op

Door dingen die je wilt onthouden op te schrijven, zelfs als je deze later niet terugleest, zul je deze later beter kunnen herinneren. Door zaken te noteren zullen je hersenen namelijk worden aan het werk worden gezet, anders dan wanneer je bijvoorbeeld een toetsenbord zou gebruiken hiervoor. Zo dwing je namelijk een ander deel van je hersenen om in de actie te kopen. Typen mag dan wel sneller zijn, op het gebied van helpen onthouden zal dit zeker een averechts effect hebben en zal er niet alle informatie in je hersenen op worden geslagen. Het gebruiken van een ouderwets notitieblokje werkt dan ook beter dan direct naar je smartphone grijpen om er aantekeningen in te tikken.

9. Elk oor is beter in andere taken

Het staat vast dat je beide hersenhelften verschillend zijn. Zo zal je linkerhersenhelft beter geschikt zijn om verbale informatie, zoals spraak, te ontcijferen. Terwijl je rechterhersenhelft juist uitblinkt in het werken met klanken en muziek. Verder is bekend dat elke hersenhelft het tegenovergestelde deel van je lichaam aanstuurt. Elk oor hoort dus op een andere manier en daar kun je handig gebruik van maken. Je oren zijn immers door de evolutie gevormd om elk op een eigen manier geluiden te verwerken. Je betaalt dus eigenlijk de helft te veel voor een hoofdtelefoon. Je rechteroor kan je dan ook beter helpen bij het afluisteren van een gesprek dat collega’s over je voeren, terwijl je linkeroor je juist eerder uitsluitsel kan geven over een bepaald liedje dat je op de achtergrond meent te horen. Door het juiste oor aan het werk te zetten, kun je op bepaalde momenten dus optimaal gebruikmaken van de taakverdeling tussen je beide oren.

10. Kauwgom werkt als drugs voor je brein

Vrijwel iedereen vindt het ongelooflijk onprofessioneel, en vaak zelfs asociaal, om kauwgom te kauwen. Toch heeft kauwgom hetzelfde effect als bepaalde drugs op je hersenen, alleen dan zonder de vervelende en ongezonde bijwerkingen. Wanneer je bijvoorbeeld een veeleisende cognitieve taak uit moet voeren, zul je al kauwgom kauwend beter presteren op een heleboel gebieden, uitgezonderd vloeiend spreken natuurlijk (omdat je mond vol zit). Wetenschappers hebben ontdekt dat de kauwbewegingen je opwinden en je hersenen een boost zullen geven voor wel 20 minuten. Kauwgom kauwen zal je dan ook afleiden zodat je minder gestrest bent en veel beter weet te presteren. Dit is waarschijnlijk één van de beste redenen om niet langer mensen die kauwgom kauwen weg te zetten als asociaal of onbeleefd.

11. Als je niet denkt aan de toekomst zul je eerder succes hebben

Het klinkt misschien wat vreemd, maar als je niet nadenkt over de dingen die in de toekomst nog moeten gebeuren, zul je veel vaker succes boeken. Mensen die talen spreken waarbij geen gebruik wordt gemaakt van een toekomende tijd, zullen dan ook betere beslissingen maken en veel ontspannen zijn. Deze mensen zien hun leven niet als een soort tijdlijn, maar eerder als één geheel zodat ze zich automatisch meer bewust zullen zijn van bepaalde beslissingen voor de toekomst. Door ver in de toekomst te denken kan een doel immers onbereikbaar lijken. Door je echter geen zorgen over de toekomst te maken, of hier te veel over na te denken, zal het bepalen van veel successen je een stuk eenvoudiger afgaan.

12. Gebruik je gezichtsuitdrukkingen als stemmingsdrug

Iedereen weet dat als je gelukkig bent je gaat lachen, woede zal daarentegen je laten fronzen en een enorme boer je afkeurende blik direct naar de man naast je laten gaan. Wetenschappers hebben bovendien ontdekt dat je gezichtsspieren meer doen dan je aanvankelijk zou denken. Ze controleren namelijk ook je gevoelens. Dit is onder andere aan het licht gekomen door mensen te bestuderen die botox-injecties in hun gezicht hadden gekregen. Bij deze mensen

Is het vaak moeilijk om vast te stellen of ze je toelachen of je juist verafschuwen. Sterker nog het hebben van een dergelijk pokerface zal je emoties volledig in de weg staan. Je hersenen zullen immers een verband leggen tussen de bewegingen van je gezichtsspieren en de meeste heftige emoties. De bewegingen die de spieren in je gezicht maken zullen dan ook je stemming sterk kunnen beïnvloeden. In de praktijk betekent dit: op momenten dat je je verdrietig voelt, zul je jezelf wat op kunnen beuren door te gaan (glim)lachen of in elk geval minder triest te gaan kijken.

13. Handgebaren kunnen je brein beïnvloeden

Als je rechtshandig bent dan zul je instinctief de voorkeur geven aan dingen die zich aan je rechterzijde bevinden (bij linkshandigen is dit juist omgekeerd). Ondanks dat je denkt met je hersenen, gebruik je toch je handen om te communiceren met anderen zodat een bepaald deel van brein wordt misleid ten aanzien van dingen die gebeuren binnen het bereik van de te gebruiken hand. Veel mensen gebruiken bovendien hun handen om hun verhaal te verduidelijken (waarschijnlijk omdat ze op deze manier alles beter kunnen onthouden). Weer anderen zullen door middel van handgebaren je manipuleren zonder dat je het doorhebt. Zo zul je bijvoorbeeld veel eerder geneigd zijn om iemand te omschrijven als baarddragend zodra je gesprekpartner een handbeweging naar diens kin maakt. Het handgebaar dat een ander maakt, zorgt er dan dus voor dat dit beeld in je geheugen wordt geplaatst. Je moet er dan ook voor zorgen dat je je niet laat hersenspoelen door de gebaren van een gesprekspartner.

14. Denken dat je lekker ruikt, maakt je aantrekkelijker

Geur speelt een belangrijke rol bij het aantrekkelijk vinden van een ander, maar ook bij jezelf aantrekkelijk vinden. Het is dus niet verwonderlijk dat hier de industrie handig om in heeft weten te spelen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen, die vinden dat ze lekker ruiken, veel zelfverzekerder overkomen (zelfs als ze geen lekker luchtje op hebben gedaan). Alleen al het idee zal je dus meer zelfvertrouwen geven en je jezelf aantrekkelijker laten voelen. Dure parfums aanschaffen, is dus absoluut niet nodig (al zullen de producenten ervan je juist het tegenovergestelde willen laten geloven). Vaak is je zelf goed verzorgen, en dus ook regelmatig jezelf opfrissen met een heerlijke douche, voldoende zijn om zeker te zijn van je aantrekkingskracht op anderen.

15. Het loopje van een vrouw verraad of ze een orgasme heeft

Uiteraard beschouwen de meeste mannen zichzelf al als een ware kenner als het aankomt op de vrouwelijke seksualiteit. Een vrouw kan zowel een inwendig- (via stimulering van de G-spot) als een uitwendig (via prikkeling van de clitoris) hoogtepunt bereiken. Niet elke vrouw zal overigens even eenvoudig een orgasme krijgen. Je kunt echter vrij eenvoudig zien of een vrouw regelmatig een vaginaal hoogtepunt kan bereiken door te kijken naar de manier waarop ze loopt. Vrouwen die namelijk regelmatig een vaginaal orgasme weten te bereken, zetten aanzienlijk grotere stappen en wiegen meer en zelfverzekerder met hun heupen. In bepaalde gevallen kunnen mannen, maar ook vrouwen, hier zeker hun voordeel mee doen. Al moet je je altijd wel bedenken dat deze waarnemingen nooit 100 procent waterdicht zijn en je er dus ook helemaal naast kunt zitten met de conclusie die je aan het loopje van een dame hebt verbonden.

16. Maak met handgebaren je problemen beter zichtbaar

Het verband tussen abstract denken en het maken van handbewegingen is niet alleen vreemd maar eveneens alomtegenwoordig. Wetenschapper zijn immers van mening dat je beter dingen kunt onthouden als je er handgebaren bij maakt en door kleine gebaartjes te maken zou bovendien je creatief denkproces worden verhoogd. Je hoeft echter geen gekke toeren uit te halen op je werk. Wel kun je je handen gebruiken om verschillende aspecten van een probleem aan te geven en dit zo te verduidelijken. Zo kun je immers het verschil maken tussen alleen het beschrijven van je wensen en de daadwerkelijke uitvoering ervan. Handgebaren maken helpt je immers om een bepaald idee te visualiseren (hoe complexer het idee is, hoe meer je wilt gaan visualiseren). Mensen die met beide handen gebaren maken, zullen dan ook vaker inventieve ideeën opperen omdat hun brein als het ware dubbel gestimuleerd wordt door de handgebaren.

17. Muziek verandert je waarnemingsvermogen voor tijd

Als je naar een bedrijf belt, krijg je vaak een wachtmuziekje te horen en dat is een erg bewust gedaan. Wanneer je namelijk muziek hoort tijdens het wachten, zul je minder snel in de gaten hebben hoelang je nu eigenlijk al aan de lijn hangt. De kans dat je de telefoon neerlegt, zal daardoor een stuk kleiner worden. Ook op andere plaatsen waar je vaak moet wachten is om die reden een muziekje te horen. Denk maar eens in de wachtkamer van een arts en tijdens het winkelen. Je hersenen zullen voortdurend worden afgeleid zodat je zaken minder in detail waar zult nemen (dit geldt eveneens voor je tijdswaarneming).

Toch kun je muziek ook gebruiken om je waarnemingsvermogen uit te breiden, bijvoorbeeld wanneer je tijdens je werk een achtergrondmuziekje aan hebt gezet. Vaak lijkt het dan dat de tijd sneller verstrijkt. Je brein is namelijk constant bezig met het schakelen tussen de muziekwaarneming en je concentratie op het werk, zodat deze als aparte herinneringen worden weggeschreven in je hersenen. Zou je je namelijk voortdurend bewust zijn van de tijd die je bezig bent, dan zal een bepaalde taak vaak als veel langer worden ervaren. Dit is dan ook de reden waarom er op de meeste werkvloeren gebruik wordt gemaakt van achtergrondmuziek. Zowel de werknemers als de werkgever zullen hier aan het einde van de dag profijt van hebben ervaren: de werkdag verliep vlotter en ook de productiviteit is waarschijnlijk prima op peil gebleven.

18. Je kunt alles dromen wat je wilt

Dromen wat je zelf wilt wordt ook wel lucide dromen genoemd, en eigenlijk is iedereen hiertoe in staat. Je ben je dan bewust dat je droomt je kunt deze droom zelf volledig regisseren. Om zelf te bepalen wat je droom kun je het volgende doen:

 • Houd een dromendagboek bij en schrijf je dromen gedetailleerd op direct na het ontwaken. Op die manier zullen je hersenen bepaalde patronen gaan herkennen die alleen in dromen voor kunnen komen. Door bovendien je dromen aan het papier toe te vertrouwen, kun je deze in de regel beter herinneren en later altijd nog een keer nalezen.
 • Voordat je in slaap valt moet je precies weten waar je over wilt gaan dromen. Vaak zal namelijk je laatste gedachte mee worden genomen in je droom en deze op een essentiële manier weten te beïnvloeden.
 • De beste tijd om ​​lucide te kunnen dromen is het moment vlak voordat je wakker wordt, of het ogenblik vlak nadat je opnieuw in slaap bent gevallen na even wakker te zijn geweest (bijvoorbeeld omdat je je wekker op snooze hebt gezet).

Uiteraard is er een groot verschil tussen een droom en de werkelijkheid. Zodra er dus iets gebeurt dat niet gewoon is, zul je dit in je slaap ook beseffen en weten dat je droomt. De droom kun je zelfs in elke gewenste richting sturen zodra je weet dat je je niet in de werkelijkheid bevindt. Op die manier kun je bijvoorbeeld een enge droom of een nachtmerrie een positieve draai geven.

19. Muziek kan je immuunsysteem stimuleren

Muziek kan je helpen om van een heleboel ziektes en aandoeningen te herstellen, zoals hart- en vaatziekten, longziekten en zelfs een verkoudheid. Een belangrijk medicijn bij elke aandoening is dan een ook een dosis goede muziek. Muziek vermindert namelijk stress door het terugdringen van het cortisollevel in je lichaam. Deze chemische stof zal er immers voor zorgen dat je je gespannen voelt. Vooral jazz, blues en lichte rockmuziek zijn uitermate geschikt om stress te verminderen en je gezondheid te bevorderen. Maar ook door naar je favoriete muziek te luisteren kun je je leven eens tuk aangenamer maken en jezelf behoeden voor een ziekelijk leven. Door naar muziek te luisteren zal je immuunsysteem worden aangewakkerd, meer antistoffen aan worden gemaakt en ziektes worden bestreden. Na verloop van tijd kan je lichaam zelfs bepaalde muzieksoorten gaan herkennen die een gunstig effect hebben op je gezondheid.

20. Persoonlijkheden herkennen aan de schoenen die mensen dragen

Wetenschappers hebben ontdekt dat de manier waarop iemand zijn, of haar voeten bedekt, veel zegt over de manier waarop deze persoon omgaat met andere mensen. Er zijn namelijk een aantal merkwaardige trends ontdekt in de keuze van schoeisel. Je kunt echter niet achterhalen wat de politieke voorkeur is door naar schoenen te kijken, maar wel een aantal uiterst persoonlijke informatie, zoals mogelijk aanhankelijk gedrag in een intieme relatie. Een aantal voorbeelden:

 • Angstige of aanhankelijk mensen zullen in de regel de voorkeur geven aan nieuwe- en goed onderhouden schoenen. Met dit soort schoenen zullen zij zich namelijk een stuk zekerder voelen.
 • Vrij aangename mensen dragen doorgaans het liefst praktische schoenen.
 • Rustige mensen lijken zich het prettig te voelen als zij schoenen dragen die juist minder comfortabel eruit zien.
 • Agressieve mensen gaan daarentegen eerder voor enkellaarsjes omdat ze daar (voor hun gevoel) waarschijnlijk beter mee tegen dingen aan kunnen schoppen op momenten dat ze boos zijn.

Iedereen zal (in de meeste gevallen zonder het zelf te beseffen) op zoek gaan naar schoenen die bij hun persoonlijkheid passen zodat je schoeisel meer over je vertelt dan je zelf zou vermoeden.

21. Oogkleur verraadt het drankgebruik van mensen

Het is gebleken dat de oogkleur een geweldige indicator is voor de hoeveel alcohol die iemand kan drinken voordat hij, of zij, dronken wordt. Door een wetenschappelijke studie is namelijk aan het licht gekomen dat mensen met lichter gekleurde ogen, zoals blauw, groen, grijs of licht bruin, meer alcohol kunnen drinken zonder dat zij dronken worden, dan iemand met donkere ogen. Mensen met bruine ogen zijn bovendien ook gevoeliger voor medicijnen en andere stimulerende middelen. Blauwogige personen hebben echter een grotere tolerantie ontwikkeld voor alcohol en lopen om die reden dus meer kans op een alcoholverslaving. De reden voor dit vreemde verschil is echter nog niet duidelijk. Wel kan deze informatie het gedrag van bepaalde mensen in je omgeving zeker voor een belangrijk deel verklaren en kun je er je eigen conclusie aanhangen of er op een bepaalde manier je voordeel mee doen.

22. De kracht van een placebo-effect

Onderzoekers hebben ontdekt dat klachten soms ook kunnen verminderen op het moment dat iemand geen echt medicijn toe krijgt gediend maar een placebo. De reden hiervoor is echter nog steeds niet helemaal duidelijk. Wellicht dat de inbeeldingkracht van de patiënt hier een belangrijke rol bij speelt. Ook de kleur van een placebo zou hierbij van belang kunnen zijn omdat uit wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat pillen met een warme (en vooral donkere) kleur, zoals bruin en rood, worden gezien als effectief. Groene en gele pillen kunnen echter even goed werken, maar toch is hartmedicatie vaak rood of bruin, terwijl medicijnen die bedoeld zijn voor je huis juist geel, slaappillen doorgaans blauw of groen en pijnstillers juist meestal wit zijn. Niet overal; ter wereld wordt een kleur echter aan eenzelfde werking gekoppeld. In Italië wordt blauw bijvoorbeeld geassocieerd met het nationale voetbalteam en zal medicatie in deze kleur mensen juist actiever maken. De placebo zorgt er immers voor dat je je lichaam, en in het bijzonder je hersenen, voor de gek kunt houden.

23. Je werkplek decoreren met persoonlijke spullen maakt je productiever

Hoewel je collega’s er soms niets van begrijpen, zullen bepaalde persoonlijke voorwerpen je weten te inspireren. Denk maar eens aan de foto’s van je geliefde of je kinderen. Deze zogenaamde stompzinnige dingen zullen namelijk je hersenen voor de gek kunnen houden en om onduidelijke redenen je productiviteit kunnen verhogen met 32 ​​procent. Het enige wat een werkgever hiervoor hoeft te doen is diens werknemers in de gelegenheid stellen om wat persoonlijke spulletjes op hun werkplekken te plaatsen.

Om die reden staan er op een heleboel bureau foto’s van dierbaren en andere prullaria waar werknemers aan zijn gehecht. Niet alleen zullen deze dingen je een inkijkje geven in de persoon die met je samenwerkt, maar ook diens productiviteit bevorderen. Dat onooglijke souvenir is dus toch nog ergens goed voor (al had je dat waarschijnlijk niet verwacht toen je collega het voor de eerste keer liet zien).

24. Sportdranken zijn niet nodig om te presteren

Veel sporters zijn van mening dat ze alleen goed kunnen presteren na het drinken van een sportdrank. In deze drank zouden immers vervangers zitten voor alle essentiële voedingsstoffen die verloren zijn gegaan tijdens het leveren van een fysieke prestatie. Niets is echter minder waar want het enige waar je lichaam behoefte aan heeft is suiker, heel veel suiker zelfs. Suikers zullen namelijk het genotscentrum in je hersenen stimuleren. De suiker hoef je overigens niet eens door te slikken, maar alleen even in je mond te houden en alles vervolgens weer uit te spugen. Smaakreceptoren die zich in je mond bevinden, zullen dan immers het genotscentrum in je hersenen stimuleren zodat je hetzelfde gevoel krijgt als op momenten dat je de zoetigheid ook echt binnen zou hebben gekregen. De dure sportdranken kun je dus voortaan met een gerust hart in de winkel, of sportkantine, achterlaten.

25. Muziek zal je sterker maken

Mensen luisteren graag naar muziek tijdens het werk, niet alleen omdat dit aangenaam is, maar ook omdat je fysieke prestaties er meetbaar beter door worden. Tijdens het luisteren naar muziek zijn mensen bijvoorbeeld in staat om zware gewichten langer vast te houden, dan wanneer ze dit in stilte zouden doen. Ook kunnen mensen sneller een afstand sprintend afleggen en zelfs hun zuurstofopname kunnen verminderen door muziek te luisteren. Je wordt dan immers afgeleid van de dingen die je aan het doen bent. Door te luisteren naar de muziek zal je geest worden afgeleid van de pijn die je wellicht zult ervaren door een zware lichamelijke inspanning. Verder kan muziek je helpen om een constant tempo aan te houden en zul je minder tijd en moeite nodig hebben om inefficiënte vertragen weer te verhelpen. Muziek zal tevens een soort meditatieve rust teweeg kunnen brengen waardoor je gemakkelijker een bepaalde prestatie kunt leveren en zelfs minder gevoelig bent voor pijnprikkels of stress.

26. De ogen van iemand kunnen je vertellen wat diens politieke voorkeur is

Niet iedereen zal je direct duidelijk maken wat zijn, of haar, politieke voorkeur is. Toch is het mogelijk om hierachter te komen door te letten op subtiele aanwijzingen. Het hebben van oogcontact kan je namelijk een flink stuk op weg helpen. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat tijdens een gesprek mensen met linkse opvattingen meer kans hebben om de oogsignalen van de ander te volgen. Iemand die liberale voorkeuren heeft zal bijvoorbeeld je blik volgen als je aandacht door iets wordt getrokken. Zelfs als de oorzaak hiervan niets met het gevoerde gesprek te maken heeft. Conservatieven zullen daarentegen bijna nooit je blik volgen, maar hun blik strak op je blijven richten. Zij lijken je dan ook voortdurend in het oog te willen houden en geen acht te slaan op de dingen die om hen heen gebeuren.

27. Beoordelen of iemand rijk is door de mate waarin deze afgeleid is tijdens een gesprek

Uit psychologisch onderzoek is aan het licht gekomen dat er een verband bestaat tussen non-verbale signalen en de sociaaleconomische status van een gesprekspartner. Rijkere mensen zal duidelijker afstandelijker gedrag vertonen, zoals friemelen met hun vingers, tekenen of spelen met een pen (of ongeacht welk ander voorwerp) tijdens het voeren van een gesprek. De minderbedeelden onder ons zullen echter juist betrokken zijn bij het gesprek en naar de ander luisteren. Om die reden zullen deze personen regelmatig bevestigend knikken en lachen. Mensen met een hogere sociaaleconomische status zijn namelijk minder afhankelijk van anderen door hun rijkdom en/of een hogere opleiding. Deze personen zijn dan ook minder geïnvesteerd in een gesprek met anderen omdat ze er gewoon geen behoefte aan hebben. Je merkt dit bijvoorbeeld vaak doordat ze er met hun gedachten niet helemaal bij lijken te zijn, of constant om zich heen zitten te kijken.

28. Verander een situatie door de formulering te wijzigen

Kleine wijzigingen in de formulering van een vragenlijst kan al de mening van mensen veranderen. Je hersenen kunnen immers op een subtiele manier worden gemanipuleerd door een ander woordgebruik, of een gewijzigde zinsopbouw, ongeacht je kennisniveau. In een studie van sociale psychologen werd aangetoond dat woorden waarmee mensen zich kunnen identificeren hun mening zal beïnvloeden. Iedereen wordt op deze manier gemanipuleerd en zal ook anderen zo manipuleren. Door op de juiste manier woorden te gebruiken, ben je immers in staat om veel meer van mensen gedaan te krijgen dan ze eigenlijk zouden willen. Gedurende je leven kun je hier dan ook veel profijt van hebben, mits je natuurlijk de juiste woorden weet te vinden en deze in de meest ideale zinnen weet te verpakken.

29. Onthoud lange lijsten met geheugensteuntjes

Het menselijk brein vindt het vaak lastig om lange lijsten te onthouden, bijvoorbeeld als je naar de winkel gaat om boodschappen te doen. De kans is groot dat je juist het product vergeet waarvoor je de deur uit bent gegaan als je niet alles hebt opgeschreven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld verschillende locaties onthouden, lukt het de meeste mensen niet om meer dan vijf producten zich te herinneren als ze boodschappen doen. Je kunt dus wel gemakkelijk je weg vinden omdat een heleboel van je mentale vermogens zijn gewijd aan je ruimtelijke geheugen en zo dus een soort plattegrond te maken van je omgeving. Door echter geheugensteuntjes te gebruiken kun je ook langere lijsten leren onthouden. Je kunt bijvoorbeeld elk onderdeel van je boodschappenlijstje koppelen aan een bepaalde plaats in je omgeving om deze zo gemakkelijker te herinneren.

30. Zoetekauwen zijn vaak leuker in de omgang

Om iets van iemand gedaan te krijgen, hoef je deze persoon niet direct vol snoep en andere zoetigheden te stoppen. Mensen die van zoet houden, zijn namelijk over het algemeen wat aangenamer in de omgang en bereid tot het verrichten van hoede daden. Personen die liefhebbers zijn van zoetigheden zullen verder onbaatzuchtige zijn dan mensen die liever een hartige snack tot zich zouden nemen. De reden voor dit verschil is nog niet volledig duidelijk. Wellicht dat de aangeboren goedheid van een persoon eigenlijk ten grondslag ligt aan de aanleg voor het ontwikkelen van diabetes. Tijdens je leven kun je hier echter wel profijt van hebben, alleen maar door te letten op de voorkeuren van bepaalde personen zul je immers snel weten of je gemakkelijk een beroep kunt doen op deze personen.

31. Door iets aan te raken zul dit eerder willen hebben

Door iets of iemand aan te raken, zal je brein direct worden beïnvloed. Na enige tijd zul je er zelfs van overtuigd zijn dat jet het wilt hebben, of houden. Mensen zullen dan ook eerder geneigd zijn tot een aankoop als ze het product eerst aan hebben kunnen raken. Door een voorwerp aan te kunnen raken, zul je je ermee verbonden voelen, en kun je zelfs een bezitterig gevoel ontwikkelen. In je gedachten ben je dan al de eigenaar van het product, nog voordat je de eigenlijke betaling hebt gedaan. Het is dus helemaal niet vreemd dat een juwelier je die kostbare ring of ketting even vast laat houden. In zijn, of haar, ogen heeft het sieraad je dan immers al in weten te palmen en zal de kassa spoedig rinkelen. Helaas zijn de meeste verkopers zich eveneens erg goed bewust van dit gegeven en zullen ze proberen om je van alles en nog wat aan te laten raken of vast laten houden zodra je interesse hebt getoond in hun koopwaar.

32. Je kunt je slaapcyclus resetten door te vasten

Wanneer je slaappatroon uit balans is geraakt, bijvoorbeeld omdat je een poosje vakantie hebt, dan weet je dat je in de problemen kunt komen als je weer vroeg op moet staan.Uiteraard kun je geleidelijk je wekker steeds wat vroeger zetten en de overgang wat soepeler zal verlopen. Een andere manier is echter door je lichaam voor de gek te houden en zo je slaapcyclus te herstellen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is ongeveer 16 uur vasten om je biologische klok weer in het gareel te krijgen. Je hersenen hebben bijvoorbeeld geleerd hoe je lichaam zich moet gedragen overdag, zoals een hoger energielevel en meer kracht. Maar wanneer je hersenen merken dat het donker wordt dan zal je lichaam worden voorbereid om te gaan slapen. Naast de hoeveelheid licht zal je lichaam echter ook reageren om de hoeveelheid voedsel die je tot je neemt. Ongeveer na 16 uur vasten zullen je hersenen gaan reageren op het gebrek aan voedsel en dit moment gaan zien als een nieuwe biologische ochtend. Je hebt zo dus zo je slaapcyclus gereset.

33. Na twee uur slapen ben je al genoeg uitgerust

Na een nacht stevig stappen wil je eigenlijk niets liever dan een gat in de dag slapen. Het is echter ook mogelijk om de maximale hoeveelheid essentiële slaap te krijgen die je lichaam nodig heeft en dus geen uren van kostbare tijd te verspillen. Je doet dit door zes keer 20 tot 30 minuten een dutje te doen (steeds met een interval van vier uur) gedurende de dag. Je kunt bijvoorbeeld om 8 uur gaan slapen en je wekker zetten om 08:30 uur. Vervolgens blijf je weer wakker tot 12 uur en wordt je wekker op 12:30 uur gezet. Op deze manier werk je ook de rest van de dag af. Na drie of vier dagen zal je weliswaar behoorlijk wat last ondervinden van deze manier van leven. Na ongeveer 10 dagen echter zullen je hersenen zich echter bij de situatie neerleggen en zich aanpassen aan je nieuwe slaapschema. Je lichaam zal leren om direct in een REM-slaap te komen om zich zo te wapenen tegen de ontberingen. Je krijgt op deze manier zelfs twee volle uren REM-slaap, terwijl iemand die normaal slaapt hooguit anderhalf uur hiervan kan genieten.

34. Doorverborgen signalen af te geven kun je mensen manipuleren

Je kunt het (koop)gedrag van mensen prima beïnvloeden zonder dat ze het zelf doorhebben. Door verborgen boodschappen af te geven, zullen mensen namelijk producten gaan kopen terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet van plan waren. Zo zal het zien van verse producten bij de ingang van een supermarkt ook doorwerken als je op de vleesafdeling staat. Ook kun je mensen een kamer beter schoon laten houden door deze fris te laten ruiken. De geur dient dan als een subtiele herinnering. Maar ook zal de geur van bijvoorbeeld appeltaart je eerder weten te verleiden tot het kopen van iets lekkers voor bij de koffie.

Een groot aantal bedrijven zal dan ook handig in weten te spelen op dit fenomeen. Denk maar eens aan de koffiecorners die in steeds meer winkels te vinden zijn. Deze staan er heus niet omdat de bedrijfsleider het zo gezellig vindt dat klanten op zijn kosten iets komen drinken. Klanten die rustig genieten van een kopje koffie blijven echter veel langer in de winkel en kunnen dus veel eenvoudiger worden gemanipuleerd door allerlei signalen die ze daar oppikken. In veel gevallen betekent het afgeven van subtiele signalen dat mensen worden verleid tot het doen van extra aankopen waardoor er automatisch ook meer geld in het laatje zal komen.

35. Je tastzin houdt je brein voor de gek

Van de vijf zintuigen van een mens krijgt er slechts één aanzienlijk minder aandacht, en wordt bovendien minde bestudeerd door de wetenschap: de tastzin. Toch speelt de tastzin in je leven een belangrijkere rol dan je aanvankelijk zou denken. Zo kan bijvoorbeeld de bekleding van de stoel waar je op zit je op een bepaalde manier beïnvloeden en bijvoorbeeld je op je gemak stellen als je met je handen de zachte stof aanraakt. Verder kan het vasthouden van een zwaar voorwerp je doorgaans serieuzer over zaken laten nadenken en zelfs de kans vergroten dat je een donatie doet aan een goed doel. Wanneer je een ruw voorwerp aanraakt, zul je in een neutrale sociale situatie vaker de negatieve kanten zien en bijvoorbeeld een ander typeren als slechtgehumeurd. Door op een harde stoel te zitten tijdens een onderhandelingsproces zul je je vaak minder ontvankelijk voor de ideeën van je gesprekpartner en je harder opstellen. Wanneer je dus wilt dat je werkgever je opslag geeft, dan dien je er eerst voor te zorgen dat hij, of zij, zich op een stoel heeft gevlijd die heerlijk zacht is.

36. E-mailen laat je eerder liegen

Een van de redenen waarom het moeilijk is om in iemands gezicht te liegen is dat je niet alleen de gebruikte woorden overtuigend moet laten klinken, maar je eveneens na moet denken over zaken zoals oogcontact en je lichaamstaal. Alles moet namelijk geloofwaardig overkomen en om die reden zijn mensen dan ook beter in het liegen per brief of e-mail.

Niet alleen ervaart de verzender van een e-mail liegen als gerechtvaardigd ook lijkt het erop dat alleen naar het beeldscherm staren je eerder aanzet tot minder positief gedrag. Je bent dan immers emotioneel veel minder bij het geheel betrokken en je hebt tevens minder schuldgevoelens over de inhoud van het bericht.

Om die reden vinden veel mensen het veel eenvoudiger om onwaarheden te verkondigen in een brief of e-mailbericht. Ze kunnen dan immers niet worden betrapt op lichaamstaal die hun leugens verraadt. Denk hierbij maar aan blozen, zenuwachtig gefriemel met handen en/of vingers of aan het niet vloeiend kunnen spreken tijdens het opdissen van een leugen. Bovendien zul je ook niet direct worden geconfronteerd met de reactie van de ander nadat je persoonlijk een leugen hebt verteld. Hierop hoef je dus ook niet meteen te reageren en daar zijn veel mensen maar wat blij mee. Zo krijgen ze dus extra tijd om zich voor te bereiden op een eventuele reactie van de ontvanger van het bericht.

37. Herlezen werkt niet bij leren, maar wel bij examenvragen

Herlezen van je notities mag je niet beschouwen als echt studeren. Beter kun je iemand vragen om je de studiestof te overhoren. Je kunt dan vervolgens wel gebruikmaken van je notities om te achterhalen wat je was vergeten. Herlezen van leerstof is overigens wel goed te gebruiken als je je voor aan het breiden bent voor een examen. In de regel zullen de vragen in een examen immers hetzelfde zijn, weliswaar op een andere manier geformuleerd om hun geloofwaardigheid niet te verliezen. Je kunt dus gewoon de stof oefenen die je moet kennen. Je hoeft je dus niet te focussen en allerlei teksten door te spitten omdat je dan uiteindelijk volledig opgebrand raakt. Om te kunnen slagen voor je examen moet je dus die dingen goed doen die je tijdens de lessen hebt geleerd. Deze dingen moet je dan ook zo vaak mogelijk herhalen en herlezen om succesvol te zijn.

38. De gezichtsuitdrukking van een auto kan je verleiden tot een aankoop

De menselijke geest houdt ervan om menselijke gezichten te zien in allerlei zaken, zoals wolken, de maan, gevels van woningen en nog heel veel andere dingen. Dit fenomeen wordt ook wel pareidolia genoemd en zeker als je er een emotie in kunt zien, kan dit je geest aanzienlijk beïnvloeden. De gezichtuitdrukkingen die je bijvoorbeeld in een auto ziet, hebben dergelijke emoties ook en kunnen je zelfs verleiden om over te gaan tot een aankoop. Iedere auto heeft immers twee koplampen (de ogen), een grill (de mond) en wellicht iets dat lijkt op een neus. Het is dus vrij eenvoudig om emoties aan een auto toe te kennen en een auto te kiezen die het gezicht van een monster heeft, of juist een meer doorsnee persoon. Zo zal een lagere, bredere auto met smalle koplampen macht uitstralen, en dus geen slaperigheid, zoals je zou verwachten.

39. Trek je wenkbrauwen op om creatiever te zijn

In tegenstelling tot wat je wellicht denkt, zal het optrekken van je wenkbrauwen niet alleen het universele teken zijn voor verbazing en / of verrassing. Een studie heeft immers aangetoond dat het opensperren van je ogen een adrenalineboost zal geven aan je creatief denkproces. Er zijn twee verschillende soorten aandacht:

 • waarnemende aandacht die wordt gekoppeld aan lichamelijke ervaringen,
 • voorstellende aandacht die is toegewezen aan mentale processen.

Allebei de vormen van aandacht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en op het ogenblik dat één van beide versnelt, of juist vertraagt, zal de ander dat eveneens doen. Mensen met opgetrokken wenkbrauwen zullen om die reden veel eerder dingen suggereren, terwijl mensen die hun ogen juist vernauwen eerder geneigd zijn om vaker minder zinvolle oplossingen aan zullen dragen.

40. Het drinken van koffie voor het slapengaan zal je lichaam een boost geven

Op het ogenblik dat je ontzettend moe bent en/of je slaperig voelt, maar slapen niet mogelijk, of niet wenselijk is, dan kan een kop koffie je vaak enorm helpen om wakker te blijven. Toch hebben wetenschappers iets vreemds ontdekt, namelijk dat het drinken van een kopje koffie, direct voordat je een dutje van hooguit een kwartier gaat doen, een bijzonder effectieve manier is om langer wakker en alerter te kunnen blijven, dan op momenten dat je alleen koffie drinkt of alleen maar een kort dutje doet.

Je zou echter verwachten dat de cafeïne je wakker zou houden, terwijl je op het punt blijft staan om in slaap te vallen. De truc is echter het doen van een zogenaamd “cafeïne dutje” omdat de cafeïne zijn werk pas na ongeveer 45 minuten na inname zal gaan doen. De cafeïne blokkeert dus eigenlijk het vermogen van je hersenen om te reageren op de chemische stof adenosine, die zich opstapelt in je bloedbaan als je langere tijd wakker blijft. Hoe meer adenosine er in je lichaam zit, hoe meer je hersenen zullen proberen om je in slaap te laten vallen. Door het drinken van koffie en daarna meteen in bed te duiken, kun je door een kwartier te slapen profiteren van de herstellende effecten van een dutje. Tegen de tijd dat je wakker wordt, zal de ingenomen cafeïne zich in je bloedbaan bevinden en de effecten van adenosine weer teniet doen.

41. Voorspel aan de hand van gezichtssymmetrie het rijkdom- en leiderschapspotentieel van iemand

Voor veel mensen zijn symmetrische gezichten het teken van ultieme schoonheid. Toch zijn de gezichten van de meeste mensen alles behalve symmetrisch. Uit onderzoek is vast komen te staan dat mensen die wel een symmetrisch gezicht hebben vaak rijker zijn dan de doorsnee mens. Mensen met symmetrische gezichten hebben over het algemeen een bevoorrechte jeugd achter de rug en hebben om die reden een grotere kans om zelf ook rijk te worden. Iemand met een symmetrisch gezicht zal minder snel af worden gewezen vanwege diens engelachtig uiterlijk en goedgevulde portemonnee. Daar staat echter tegenover dat mensen met een asymmetrisch gezicht doorgaans eerder een leidersrol op zich kunnen nemen. Al wil dit ook niet direct zeggen dat iedereen van wie het gezicht niet symmetrisch is meteen de leiding in handen moet worden gegeven over je bedrijf.

42. Muziek verandert je alcoholgebruik

De soort muziek die wordt gespeeld, zal van invloed zijn op de hoeveelheid alcohol die je drinkt, maar ook wat je precies drinkt. Zo kun je iemand dure wijn verkopen door alleen maar klassieke muziek af te spelen. Zo krijgen mensen namelijk het gevoel dat ze in een wijnreclame zitten en een verfijnd en rijk persoon zijn. Relaxte muziek zal ervoor zorgen dat mensen een drankje als zacht zullen omschrijven, terwijl vrolijke muziek juist zal zorgen dat de drinkers dit als verfrissend zullen omschrijven. Luisteren naar bepaalde muziek kan je dus inspireren om een bepaalde drank te gaan drinken.

Verder zal het tempo van de gespeelde muziek je drankinname beïnvloeden. Snelle muziek zal je dan ook sneller laten drinken. Deze tactiek kan een bedrijf onder andere toe gaan passen op het moment dat het bijna sluitingstijd is, of als je een minder goed geziene gast bent en dus zo snel mogelijk de deur uitgewerkt moet worden.

Vreemd genoeg zal ook ontspannende muziek je meer alcohol kunnen laten drinken. Het tempo van de muziek is namelijk gekoppeld aan het opwindingslevel van je lichaam en dus de snelheid waar je zenuwstelsel mee werkt. Langzamere muziek betekent echter ook dat je je eten in een rustiger tempo naar binnen werkt en waarschijnlijk eerder een nieuw drankje bestelt. De winst voor het bedrijf bestaat dan doorgaans uit de kosten van de genuttigde drankjes (en minde ruit die van de gerechten die je hebt gegeten).

43. Houd je boosheid onder controle met je minder dominante hand

Er zijn allerlei manieren waarop je je boosheid een halt toe kunt roepen. Denk maar eens aan eerst tot 10 tellen, Helaas werkt dat niet altijd want op het moment dat je woedend bent, kun je niet bepaald logisch denken. De Universiteit van New South Wales heeft echter wel de perfecte truc gevonden om je woede te kunnen controleren: het gebruik van de niet dominante hand bij het uitvoeren van allerlei zaken. Driftbuien blijken op die manier beter in de hand te houden, zelfs wanneer een ander je opzettelijk beledigd om bijvoorbeeld een boze reactie uit te lokken. Door de niet dominante hand te gebruiken versterk je namelijk je zelfbeheersing, in plaats van je woede te temperen. Bovendien is het effect niet blijvend (als je er niet mee blijft werken of als je aandacht verslapt) en moet je uiteraard enige tijd oefenen voordat je op deze manier te werk kunt gaan en resultaten wilt boeken.

44. Beter onthouden van informatie door herinneringen op te ruimen

Om dingen beter te kunnen onthouden, bijvoorbeeld voor een examen, dien je de informatie in je korte termijn geheugen op te nemen. Na het examen zul je de geleerde stof dan echter wel weer snel vergeten zijn. Indien je echter voor een langere tijd dingen wilt onthouden zonder erg veel moeite hiervoor te hoeven doen, dan met je niet meer informatie willen onthouden dan mogelijk is in een bepaald tijdsbestek. Wanneer je meer informatie wilt onthouden dan kun je bijvoorbeeld ezelsbruggetjes gebruiken, maar ook je de op te nemen informatie aan te passen aan de snelheid waarmee je hersenen dingen weer vergeten. Zo kun je je herinneringen dus helemaal zelf in de hand houden (na enige tijd oefenen uiteraard). Herinneringen die je niet meer nodig hebt, kun je dus als het ware weggooien en op die manier je hersenen meer ruimte geven en helpen om gemakkelijker nieuwe informatie op te slaan.

45. Werken op de slechtste tijden en met de slechtste mensen maakt je slimmer

Als het gaat om het oplossen van problemen, dan denken veel mensen dat ze weten hoe ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Vrijwel iedereen weet immers of hij, of zij, een ochtendmens is of niet. Ook de aard van de mensen waarmee ze goed werken is bij de meeste personen wel duidelijk. Zo zullen mensen bijvoorbeeld bij voorkeur colleges volgen op de tijden dat hun hersenen optimaal werken en ook kiezen ze het liefst studiegroepen op basis van de optimale mix van introverte- en extraverte mensen. In de zakelijke wereld zal dit zich laten zien doordat succesvolle mensen doorgaans meer vrijheid krijgen om te kiezen wanneer en met wie er wordt gewerkt. Volgens wetenschappers is dat echter helemaal verkeerd. Je kunt namelijk veel beter problemen oplossen als je creatief bent en inzicht hebt. Dit is het geval als je werkt op tijden dat je het meest zwaar hebt. Juist op momenten dat je liever niet gestoord wilt worden door dat stelletje vreselijke collega’s, totdat je nog een kopje koffie hebt gedronken, blijkt je geest de meest briljante ideeën te kunnen spuien.

46. Je naam bepaalt wat je koopt, doet en wat je moet weten

Het is gebleken dat mensen geneigd zijn om te gaan wonen in plaatsen met een naam die op hun eigen naam lijkt. Hoe stom dit wellicht ook mag klinken, de wetenschap heeft dit echt aangetoond. Dit zogenaamde naamlettereffect kan op een subtiele wijze invloed hebben op allerlei zaken in je leven. Zo heeft je naam bijvoorbeeld ook invloed op je politieke voorkeur en de kans dat je stemgedrag op een subtiele wijze zal veranderen. Tijdens de verkiezingen van 2000 hadden mensen, van wie de achternaam begon met de letter B meer kans om te gaan stemmen op Bush, terwijl Al Gore juist meer wist te profiteren van stemmers met een G in hun naam. Zelfs bij het beleggen in aandelen zal het naamlettereffect heimelijk zijn werk doen en je, ondanks behaalde resultaten van een bepaald bedrijf, je toch in de richting van de concurrent kunnen drijven omdat de bedrijfsnaam meer lijkt op die van jou.

Wanneer je werk gaat zoeken kan de eerste letter van je naam zelfs je loopbaan bepalen. Zo zijn er bijvoorbeeld statistische meer tandartsen met een voornaam die begint met de letter T en een heleboel advocaten dragen een naam met als beginletter een A. Je hersenen zullen namelijk zo zijn ingesteld dat iedereen denkt dat zijn, of haar, voorletter beter is dan alle andere letters in het alfabet. Om die reden zullen ook veel mensen gunstiger reageren op alles wat hen doet denken aan zichzelf. Ongeacht of deze redenering nu logisch is of niet.

47. Muziek zal je beter laten communiceren

Sommige muzikanten kunnen, zelfs als ze enorm lelijk zijn, iedere gewenste persoon hun bed in praten. Vaak zelfs zonder een noot te zingen of te spelen. Doordat deze mensen namelijk muziek bestuderen, zijn ze ook beter in staat om emoties van anderen waar te nemen. Wanneer je dus, vaak tot vervelends toe achter de piano werd gezet i je jeugd, zal dit zich uiteindelijk terug gaan betalen en in je voordeel werken.

Professionele muzikanten kunnen subtiele emotionele veranderingen en intonaties in een stem kunnen onderscheiden van anderen en op die manier al snel weten dat je eigenlijk verdrietig bent terwijl jij zegt dat er niets aan de hand is en je je prima voelt. De meeste mensen die geen instrument bespelen zullen dit echter niet eens opmerken. Daarnaast zal iemand, die regelmatig muziek maakt, beter in staat zijn om af te stemmen op achtergrondgeluiden en zo dus nog meer aandacht kunnen besteden aan de dingen die worden gezegd (zelfs als dit in een drukke en rumoerige omgeving gebeurt). De hersenen van een muzikant hebben namelijk andere verbindingen gelegd dan die van niet muzikale mensen. Ze kunnen daardoor niet alleen beter hun eigen gevoelens uiten, maar eveneens de emoties van anderen begrijpen. Hoe jonger iemand begint met een muziekstudie, hoe sterker dit vermogen zal zijn.

Kinderen die lijden aan autisme kunnen veel profijt hebben als ze op jonge leeftijd al een muziekinstrument leren bespelen. Hun hersenen zullen dan immers ook andere verbindingen gaan maken zodat ze leren om de gevoelens van andere mensen te herkennen en hoe ze hier beter mee om kunnen gaan. Bovendien zullen ze leren om zich beter te kunnen concentreren doordat achtergrond geluiden min of meer uitgeschakeld zullen worden in hun hoofd.

48. Handen geven aanwijzingen ten aanzien van seksualiteit

Wanneer je de geaardheid van onbekenden te weten wilt komen, moet je niet afgaan op allerlei vooroordelen en stereotypen. Wat je wel kunt doen is, kijken naar de handen en het haar van een bepaald persoon. Zo zal bijvoorbeeld de verhouding tussen de lengte van de ringvinger ten opzichte van de wijsvinger van een man worden beïnvloed door de hoeveelheid testosteron waaraan iemand bloot is gesteld in de baarmoeder. Om die reden zijn de verhoudingen van vingers tussen mannen en vrouwen doorgaans ook zo verschillend. De meeste mannen hebben een langere ringvinger ten opzichte van hun wijsvinger, terwijl de meeste vrouwen wijs- en ringvingers hebben van nagenoeg dezelfde lengte. Uit een aantal studies is vast komen te staan dat de verhouding qua vingerlengtes bij mannen of vrouwen hun seksuele voorkeur kan verraden. Zo zou een man met vrijwel even lange wijs- en ringvingers homo zijn en een vrouw waarbij de ringvinger juist langer is dan haar wijsvinger als een lesbienne door het leven gaan.

Om het je niet onnodig lastig te maken, of je in vervelende situaties te brengen, kun je overigens ook kijken naar de hand waarmee iemand schrijft. Sommige onderzoekers zijn namelijk van mening dat homo’s en lesbiennes 50 procent meer kans hebben om linkshandig te zijn dan personen die heteroseksueel zijn. De kans dat je gelijk hebt is dan maar liefst één op één.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20