5 tips om geld te besparen aan de pomp

Door de oorlog in Okraïne is zowel de benzine- als de dieselprijs fors gestegen. Wat kan je doen om geld te besparen aan de pomp?

De jongste weken werden we om de oren geslagen met stijgende brandstofprijzen. Afgelopen weekend is de prijs van een liter diesel gestegen tot meer dan 2 euro. En sinds dinsdag betaal je maximaal 1,95 euro voor een liter benzine (euro 95). De kans dat de prijzen gaan dalen zolang de oorlog in Oekraïne aan de gang is, is klein. De federale regering werkt daarom aan maatregelen om de prijs aan de pomp ietwat te drukken. Maar wat kan je zelf doen om minder te betalen voor diesel of benzine?

Vergelijk tankstations

De prijsstijgingen die via de media worden gecommuniceerd hebben altijd betrekking op de maximumprijzen. Dat betekent dat de tankstations niet verplicht zijn om die dus te hanteren. Ze zijn vrij om onder dat maximumtarief te duiken. Op die manier is er toch wat concurrentie tussen de verschillende tankstations. En daar kan je als consument gebruik van maken.

Je kan een beroep doen op de vergelijkingssite Carbu.com om na te gaan welk tankstation in jouw buurt de goedkoopste tarieven heeft. Je kan een vergelijking maken op basis van de meest voorkomende brandstoffen, zoals benzine euro 95 of diesel. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste tankstation in bijvoorbeeld Gent bedraagt 5 eurocent per liter.

Ook Google Maps kan je in sommige gevallen helpen om het goedkoopste tankstation in de buurt te vinden. De app toont weliswaar niet bij alle tankstations de prijzen die van toepassing zijn.

Pas je rijstijl aan

Door je rijstijl aan te passen, kan je het verbruik van je wagen drastisch verlagen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je minder benzine of diesel verbruikt als je 100 kilometer per uur in plaats van 130 kilometer per uur rijdt. Op die manier zou het brandstofverbruik zo’n 25 procent lager liggen. In ons land mag je hoe dan ook niet sneller rijden dan 120 kilometer per uur op een snelweg.

Voorts raden veel gespecialiseerde autosites aan om zo snel mogelijk een versnelling hoger te schakelen. Hoe meer toeren de motor maakt, hoe meer ontbrandingsmomenten per cilinder en hoe hoger het verbruik. Bij een benzinemotor schakel je best een versnelling hoger vanaf 2.500 toeren; bij een dieselmotor is dat vanaf 2.000 toeren.

Controleer de bandenspanning

Je kan ook heel wat benzine of diesel besparen door op tijd de bandenspanning te controleren. Je zou op die manier 3 à 5 procent minder brandstof verbruiken. Daarenboven moet je daardoor minder snel je banden vervangen, wat dus een extra besparing is.

Een optimale bandenspanning komt ook de rijveiligheid ten goede. Door een te lage spanning kan de wagen onvoorspelbaar worden in de bochten. Door je bandenspanning op tijd te controleren, verklein je ook je impact op het klimaat. Een te lage bandenspanning leidt namelijk tot een extra uitstoot van CO2 en fijnstof.

Gebruik apps om je brandstofgebruik in de gaten te houden

Er bestaan intussen ook apps, zoals Fuelio en Drivvo, die je helpen om je brandstofverbruik op te volgen. Zo kan je op tijd ingrijpen als je merkt dat het verbruik plotsklaps hoger ligt dan normaal. Hou er wel rekening mee dat veel van die apps een gratis en betalende versie hebben. Om dus optimaal van die toepassingen gebruik te kunnen maken, zal je dus moeten betalen.

Vermijd korte ritten met de wagen

De wagen in de garage laten staan, blijft natuurlijk de beste manier om te besparen op diesel of benzine. Gebruik daarom voor korte afstanden een alternatief, zoals de fiets of het openbaar vervoer.

De wagen gebruiken om korte afstanden af te leggen, is hoe dan ook niet interessant voor het verbruik. Gedurende de eerste kilometers moet de motor van je voertuig immers opwarmen, waardoor het verbruik hoger ligt. Let op: de wagen stationair laten opwarmen, wordt ten zeerste afgeraden. “In stationair toerental gebruikt de auto een zeer rijk brandstofmengsel. Bij benzinemotoren zorgt dat voor aanslag op je gasklep, diesels kunnen er flink door roeten”, weet de gespecialiseerde site autoblog.nl.

(evb)

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Alain De Jong
Gocar.be - Robin Van den Bogaert
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto