5 miljoen euro aan dienstencheques ging verloren in 2019

In 2019 werd 5 miljoen euro aan dienstencheques niet gebruikt voor de vervaldatum. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) die Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld) opvroeg.

Helemaal precies gaat het om 4.950.000 euro. ‘Op een totaal van 93 miljoen euro aan gebruikte dienstencheques in 2019, komt dit neer op slechts 0,6 procent verloren stuks. Desalniettemin is dit een groot bedrag’, meent het Vlaams Parlementslid.

Ook uit het jaarverslag van de Vlaams ombudsman bleek dat er rond werk en economie vooral klachten waren rond dienstencheques. Een gebruiker kan wel een omruiling aanvragen voor de vervaldatum: in 2019 gebeurde dat met 354.203 dienstencheques.

Facturatiemodel

Vorig jaar werd de geldigheidstermijn van dienstencheques verlengd tot één jaar. ‘Toch blijven veel cheques onaangeroerd’, zegt Ongena. ‘Zo blijkt het overlijden van een gebruiker veel problemen op te leveren. Vaak staan de dienstencheques op naam van één persoon. Wanneer die gebruiker overlijdt, worden de cheques geblokkeerd. Als gevolg komt de overlevende partner, samen met alle emotionele en praktische miserie, ook zonder poetshulp te zitten.’

Vlaams Parlementslid Tom Ongena oppert daarom een experiment met facturatie, waarbij men de dienstencheques niet meer vooraf moet aankopen. ‘Zo kunnen de voor- en nadelen van een nieuw betaalsysteem vergeleken worden met de pro’s en contra’s van het huidige stelsel. Als er een facturatiemodel komt, is het probleem van vervallen cheques wel in één klap weg’, besluit hij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20