5 marsrover-gadgets die mogelijk in uw auto terechtkomen

Er kruipen ettelijke miljarden in het ontwikkelen van marsrovers. Een gekke kost lijkt het soms, maar heel wat van die technologieën keren terug. In uw auto bijvoorbeeld.

1. Artificiële intelligentie

NASA heeft een AI-brein ontwikkeld voor de rovers, zodat ze het ruwe terrein van Mars aankunnen zonder dat er iemand van Mission Control elke beweging moet sturen. Door de grote afstand tussen Mars en de Aarde, duurt het even voor instructies doorkomen: 25 minuten. AI is dus cruciaal. Ook voor zelfrijdende auto’s is dat belangrijk. Zij moeten ook in real-time beslissingen kunnen maken en dat kan levens beschermen, of kosten.

2. Doppler lidar

Om de marsrover veilig te laten landen, ontwikkelde NASA een geavanceerde Doppler lidar. Dat systeem bestaat uit drie laserstralen die naar het oppervlak gestuurd worden en dan terugbotsen. Uit de tijd die het kost om terug te keren, kan NASA allerlei data afleiden. Hetzelfde systeem kan opnieuw erg belangrijk worden voor zelfrijdende wagens, maar ook voor eenvoudigere systemen zoals cruise control.

3. Banden die nooit plat gaan

De marsrover heeft natuurlijk geen toegang tot wegenhulp, dus is het cruciaal dat de banden van het wagentje intact blijven. Gelukkig hebben ze bij NASA de koppen bij elkaar gestoken en een oplossing gevonden. Buiten dat de banden van de rover zo goed als niet te doorboren zijn, is er ook technologie voorzien die ervoor zorgt dat ze hun oorspronkelijke vorm telkens opnieuw aannemen. Sowieso vinden we dat binnenkort terug in onze wagens op aarde.

4. Olie die niet ververst moet worden

Volgens Forbes werkt NASA aan een soort glijmiddel dat de rover moet laten rijden doorheen de gekste omstandigheden. In dat glijmiddel moeten er diamantachtige nano-vlokken zitten die potentiële schade tegenhouden en herstellen.

5. Vliegende auto’s

Er zijn natuurlijk al verschillende vliegende auto’s in ontwikkeling hier op aarde. Maar aan boord van de meest recente marsrover, Perseverance, is er een helikopter te vinden. Het gaat om een testmodel: de atmosfeer rond Mars is heel anders dan die op aarde. Als Ingenuity, zo heet ie, kan vliegen op Mars, opent dat heel wat mogelijkheden. Dan is de volgende rover er misschien meteen eentje die kan vliegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20