5 manieren om meer vakantiebudget te creëren

Ben je van plan om een vakantie te boeken? In dat geval is het altijd een goed idee om grondig na te denken over het budget dat je daarvoor beschikbaar hebt. Veel mensen kiezen er immers voor om op reis te gaan terwijl ze tijdens die reis elke euro twee keer moeten omdraaien. Dat kan uiteraard de bedoeling niet zijn. Op deze manier kan je namelijk nooit ten volle van je welverdiende vakantie genieten. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om meer vakantiebudget te creëren. Ben jij benieuwd naar welke mogelijkheden dit precies zijn? Wij zetten alvast 5 interessante manieren om meer vakantiebudget te creëren voor jou op een rijtje hier op deze pagina.

1. Boek je overnachtingen tegen de best mogelijke prijs

Je overnachtingen bepalen voor een groot deel de kostprijs van je vakantie. Wil je meer vakantiebudget creëren? Dan spreekt het voor zich dat je alles in het werk zal willen stellen om zo goedkoop mogelijk een overnachting te boeken. In eerste instantie is het dan vooral van belang om goed de verschillende soorten overnachtingsmogelijkheden te bekijken. Kies dan ook niet te snel voor een hotel, maar overweeg ook andere mogelijkheden. Wat denk je bijvoorbeeld van een hostel? Je ervaart er iets minder comfort, maar de overnachtingsprijs ligt heel wat lager. Zelfs een verblijf op een camping kan het overwegen waard zijn, wanneer je bijvoorbeeld samen met de kinderen op vakantie gaat.

Hoewel je tegenwoordig ook heel wat alternatieven op de markt vindt, geeft het merendeel van de mensen nog steeds de voorkeur aan een hotelovernachting. Geldt dat ook voor jou? Ook in dat geval is het nog steeds mogelijk om te genieten van een interessante korting op jouw overnachtingen. Dit kan je onder meer doen door rekening te houden met deze aandachtspunten:

 • Controleer de prijs van een hotelovernachting altijd bij verschillende partijen;
 • Schrijf je in voor het reward programma van de hotelketen waarbij je wenst te boeken;
 • Raadpleeg ook altijd de website van het hotel in kwestie vooraleer te boeken;
 • Maak gebruik van een vergelijkingsplatform, zoals Trivago;
 • Probeer hotelovernachtingen buiten het weekend te boeken;

2. Controleer vooral hoe je het best te verplaatsen

Heel wat mensen die op vakantie gaan, maken gebruik van een taxi. Natuurlijk is het fantastisch om privaat vervoer te hebben, maar er zijn ook hoge kosten aan verbonden. Een alternatief is dan om te kiezen voor een huurwagen, maar dan betaal je eigenlijk drie keer kosten. Veel mensen staan er niet bij stil, maar buiten de huurprijs voor de wagen zal je ook nog geconfronteerd worden met:

 • De brandstofkosten (en die kunnen best behoorlijk hoog oplopen);
 • De mogelijke kosten voor het parkeren van de auto op diverse locaties;

Beide bovenstaande opties zijn dan ook niet de financieel meest interessante mogelijkheden. Hoe moet je je dan bij voorkeur wel verplaatsen op je vakantiebestemming? Het wordt sterk aangeraden om dit op voorhand even grondig te bekijken. Welke transportmogelijkheden nu precies op financieel vlak het interessantst zijn kunnen immers sterk afhankelijk zijn van locatie tot locatie. In ieder geval zijn de volgende opties het overwegen altijd waard:

 1. De metro;
 2. De tram;
 3. De bus;
 4. De fiets;

Ben je van plan om op je vakantiebestemming grote verplaatsingen te doen? In dat geval kan je kiezen voor een groepsuitstap met de bus, maar kan het ook de moeite waard zijn om bijvoorbeeld een verplaatsing met de trein te overwegen.

3. Let op de kosten voor eten en drinken

Het is algemeen bekend dat mensen tijdens hun vakantie vaak ongelofelijk veel geld uitgeven aan eten en drinken. Onderschat de impact hiervan niet op je vakantiebudget. Gelukkig bestaan er heel wat verschillende mogelijkheden om deze kosten te drukken dankzij deze tips:

 1. Ga je met de auto op vakantie? Probeer dan zoveel mogelijk eten en drinken mee te nemen van thuis. Neem ook altijd een extra fles water mee op je uitstappen.
 2. Kies er voor om een hotelkamer te boeken met een minibar of een kleine koelkast. Op deze manier kan je overschotjes en gekochte flessen drank koel bewaren.
 3. Controleer welke restaurants er allemaal op je vakantiebestemming zijn. Op deze manier kan je op voorhand niet alleen de maaltijden, maar ook de prijzen controleren. Zo voorkom je vervelende verrassingen tijdens je restaurantbezoek(en).
 4. Eten aan food trucks is doorgaans veel voordeliger dan eten in een restaurant. Heb je die mogelijkheid op jouw vakantiebestemming? Dan kan het beslist de moeite waard zijn om een hapje te eten aan een food truck.
 5. Controleer eventuele beschikbare vouchers op een website als Groupon. Op deze manier kan je op een eenvoudige manier geld besparen op je maaltijden zonder dat er aan de kwaliteit wordt geraakt.
 6. Tracht te vermijden om te eten en te drinken op de meest populaire, toeristische plaatsen. De prijzen die je daar betaalt op een terras of in een restaurant liggen immers veel hoger dan elders.

4. Koop geen souvenirs in speciale souvenirwinkels

Mensen spenderen tijdens hun vakanties ook ongelofelijk veel geld aan souvenirs, die bij thuiskomst ergens diep in een kast verdwijnen. Je moet jezelf dan ook altijd de vraag stellen of deze souvenirs hun vaak hoge kostprijs wel echt waard zijn. Wil je toch graag een leuk aandenken aan je vakantie? Kijk dan of je ergens een muntmachine ziet staan. Deze machines zijn op nagenoeg alle toeristische plaatsen terug te vinden en bieden je een uniek aandenken aan je vakantie tegen een zeer lage prijs.

Voel je je niet meteen aangetrokken tot het aankopen van een toeristische munt? Dan kan je ook nog altijd overwegen om lokale specialiteiten of bijvoorbeeld met de hand gemaakte artikelen aan te kopen op een markt. De kostprijs voor deze “souvenirs” ligt niet alleen een stuk lager, daarnaast heb je er heel wat meer aan dan de plastic souvenirs die in massa worden geproduceerd.

5. Betaal niet teveel voor je activiteiten en uitstappen

Het spreekt voor zich dat je tijdens je vakantie graag leuke dingen wil doen en uitstappen wil ondernemen. Ook hiervoor moet er doorgaans een bepaald budget worden voorzien. Boek niet zomaar je tickets voor deze activiteiten en uitstappen, maar kijk hoe je de kostprijs ook hiervan naar omlaag kan halen:

 • Controleer op voorhand of er mogelijks geen interessante vouchers of kortingsbonnen zijn voor een bepaalde activiteit of uitstap.
 • Probeer je tickets zoveel mogelijk op voorhand online aan te kopen. Online tickets zijn doorgaans altijd voordeliger dan tickets die je aan de attractie zelf aankoopt. Bovendien hoef je op deze manier vaak ook niet in de lange wachtrijen te gaan staan.
 • Elke stad beschikt over verschillende bezienswaardigheden en zelfs tours die gratis worden aangeboden. Deze zijn vaak de moeite meer dan waard. Zie deze dus niet over het hoofd!

Buiten bovenstaande is het ook aan te raden om zo optimaal mogelijk te profiteren van alle faciliteiten die in het hotel voor handen zijn. Vaak kan je je perfect enkele dagen op een leuke manier bezighouden in je hotel. Geniet van wellness, besteed een avondje in de bar met live animatie, ontdek de eventuele spelen die voor handen zijn, etc. Zijn deze niet inbegrepen in de prijs van de overnachting? In dat geval moet je uiteraard voor jezelf uitmaken of deze faciliteiten de meerprijs waard zijn of niet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20