5 beginnersfouten die u best vermijdt op de beurs

Denk niet op korte termijn

Beleggers trekken soms naar de beurs met het idee om op korte termijn snel rijk te worden. Helaas: de meesten kopen beloftevolle aandelen steevast te laat als de koers er al een mooie rit op heeft zitten. Verkopen doen ze dan weer te vroeg, nog voor het aandeel zijn top heeft bereikt.

Omdat de beurs wel eens kan schommelen, alvast een gouden tip: beleg steeds met een lange termijn voor ogen. Stap alleen in kwaliteitsaandelen waarin je echt gelooft. Wist je dat aandelen op de lange termijn betere returns kunnen voorleggen dan andere beleggingen? En wees gerust: dat zal je zeker niet beletten om ook al eens een mooie kortetermijnwinst te verzilveren.

Ontwijk kwalijk kopieergedrag

Mensen zijn kuddedieren en dat is bij beleggers niet anders. Als de massa een aandeel links laat liggen, ben je wellicht ook wat minder geneigd om er je zuurverdiende centen in te stoppen. Maar is dat wel de juiste strategie?

Soms moet je als belegger net wat tegendraads doen. Zeker bij extremen. Als beleggers massaal hun geld in een bepaald aandeel steken en de koers gaat door het dak, dan moet je je afvragen of die koersstijging wel onderbouwd is door mooie perspectieven, dan wel of het enkel maar het gevolg is van die sterke koopgolf. Als beginner op de beurs is het vaak geruststellend om te zien dat anderen er net dezelfde beleggingsstrategie als jou op nahouden, maar dat rendeert zeker niet altijd.

Kuddegedrag hangt nauw samen met sentiment. De beurs kan al wel eens bokkesprongen maken door een erg negatief of optimistisch sentiment. Laat je niet leiden door dit sentiment, maar volg je eigen strategie!

Steek al je geld niet in 1 aandeel

Al je geld in slechts één aandeel of sector steken op de beurs, is gevaarlijk. Komt die in stormweer terecht, dan kan je de verliezen op die aandelen niet compenseren door winsten op andere. Daarom is spreiding een van de basisprincipes van beleggen op de beurs.

Je kan niet alleen aandelen in portefeuille houden, maar bijvoorbeeld ook een obligatie met een jaarlijkse coupon. Met een ETF of beleggingsfonds koop je in een keer een gespreide belegging.

Je kan ook zelf een portefeuille opbouwen met aandelen uit diverse sectoren (energie, telecom,…) of uit verschillende landen/regio’s (Amerika, Europa,…).

Maar té is nooit goed. Te veel spreiden dus ook niet. Anders eindig je met een hele reeks van kleinere posities en betaal je je blauw aan kosten. Beperk je daarom als startende belegger tot een tiental welgekozen en gespreide aandelen.

Koop geen kat in een zak

Een geïnformeerd belegger is er twee waard. Je neem best wat tijd om niet alleen de werking van de beurs te leren kennen, maar ook om op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt op de financiële markten. Beleggen is een werkwoord en een beetje huiswerk is wel aan de orde. Maar niet getreurd, je staat er zeker niet alleen voor.

Verschillende online brokers bieden gratis online opleidingen aan om je kennis van de beurs, maar ook van specifieke beleggingsproducten te vergroten.

Maar niet alleen kennis over de beurs is belangrijk. Zeker als je je eerste stappen op de beurs zet, is het cruciaal om goed te weten wat je koopt. De beroemde beursgoeroe Peter Lynch zei ooit: “Weet wat je bezit en zie dat je het in 1 minuut kan uitleggen aan een 12-jarig kind”.

Daarom zoek je als startende belegger best eerst dicht bij huis naar aandelen voor je portefeuille. Bekijk ook eens of er interessante aandelen zijn uit de sector waarin je werkt, waar je sterke interesse in hebt. Of kijk eens rondom je: wat verkoopt er goed in de supermarkt, welke gadgets halen je kinderen in huis enzovoort.

Zet niet al uw geld in op de beurs

Als je op de beurs belegt, doet je dat niet met al je spaarcenten, maar met een bepaald bedrag dat je kan “missen” of niet op korte termijn nodig hebt. Bouw wat buffer in voor onvoorziene uitgaven en plaats dat geld op een spaarrekening. Op de beurs ga je aan de slag met wat rest… en dat hoeven niet meteen grote bedragen te zijn.

Nog meer tips om goed zelf op de beurs te beleggen? Ontdek nog 3 andere fouten om te vermijden of download Beursintro”, de gids om met succes zelf te beleggen op de beurs.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20