40 procent van de FFP2-maskers zijn van ondermaatse kwaliteit

Van alle FFP2-maskers die door laboratoria getest worden, is 40 procent niet geschikt voor gebruik in ziekenhuizen of woonzorgcentra. Dat schrijft de Franstalige krant Le Soir woensdag.

Een openbare bestelling van mondmaskers moet altijd een test in een erkend laboratorium ondergaan. Bij de chirurgische mondmaskers haalt ongeveer 25 procent van de exemplaren het niet, al duiken er voornamelijk bij FFP2-maskers problemen op.

‘Bij heel wat maskers van dit type of hun niet-Europese alternatieven zijn de certificaten of noodzakelijke testrapporten niet aanwezig waarmee we eenduidig zouden kunnen vaststellen dat ze voldoen aan de noodzakelijke vereisten inzake wettelijke veiligheid’, stelt Etienne Mignolet, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën.

Als de testresultaten van de erkende laboratoria Mensura en Idewe van naderbij bekeken worden, dan valt op dat 36 tot 40 procent van de FFP2-maskers meteen ongeschikt verklaard wordt. 45 tot 51 procent van de maskers heeft een aanpassing nodig, en 13 tot 15 procent krijgt een goedkeuring zonder voorwaarden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20