40 dingen die je niet moet doen als je geen geld meer hebt

Geen mens vindt het prettig om blut te zijn. Dit is namelijk vaak zwaar, ongemakkelijk en alles behalve goed wanneer je je financiële doelstellingen wilt verwezenlijken. Hoewel er een aantal dingen buiten je schuld om kunnen gebeuren, zoals de weigering van je werkgever om je direct een loonsverhoging te geven, zijn er gelukkig wel enkele dingen die je zelf kunt doen, of in sommige gevallen beter zou kunnen laten.

Dingen die je niet moet doen als je blut bent

Je kunt onbewust verlengen doen die je financiële situatie nog verder zullen verslechteren, bijvoorbeeld door slechte financiële beslissingen te blijven maken, dat wil zeggen dat je geld uit gaat geven op momenten dat dit eigenlijk niet verantwoord is. In plaats van geld uitgeven zou je dan beter kunnen gaan bezuinigen. Ook zou je bepaalde aankopen kunnen gaan rechtvaardigen en aanvoeren dat je iets wel moet aanschaffen omdat je leven anders een stuk moeilijker zou zijn. Maar in een heleboel gevallen blijkt dat in de praktijk best wel mee te vallen en zal de wereld niet direct vergaan als je deze aankoop niet doet. Zonder die extra aankopen kun je zelfs een prima leven leiden. Zo zijn er nog veel meer dingen waar mensen van beweren dat ze noodzakelijk zijn, zelfs op momenten dat ze blut zijn. Toch wisten we een flinke lijst aan te leggen van dingen die je absoluut niet moet doen als je niet over voldoende financiële middelen beschikt. Lees dus snel verder en doe er je voordeel mee.

Zie ook: 40 ecologische spaartips op een rijtje

 1. Een lening afsluiten voor een auto, of een andere dure aankoop. Als je blut bent, kun je het jezelf niet veroorloven om nog een extra maandelijkse betaling erbij te krijgen. Wanneer je echter geld gaat lenen, zal dat echter wel het gevolg zijn en zul je dus met nog meer maandlasten rekening dienen te houden.
 2. Op een dure vakantie gaan. Je bent blut en je kunt je een dergelijke vakantie dus niet veroorloven. Op het moment dat je geld gespaard hebt voor een vakantie is er waarschijnlijk een grotere druk ontstaan op de overige rekeningen die je moet betalen en daarnaast zal het een stuk lastiger worden om onverwachte kosten op te vangen indien deze zich op korte termijn voor zouden doen, zoals een onverwachte reparatie aan je auto of de vervanging van je defecte koelkast.
 3. Geld lenen aan, of je garant stellen voor de lening van, een ander. Op momenten dat je niet voldoende geld tot je beschikking hebt, kun je al helemaal geen geld aan een ander uitlenen of medeverantwoordelijk worden voor een schuld die een ander gaat maken. Wanneer deze Andre persoon namelijk niet kan voldoen aan de maandelijkse betalingsverplichtingen dan zal een schuldeiser immers zich bij jou melden voor de betaling van de restschuld en zul je nog verder in de financiële problemen belanden.
 4. Geld uitgeven aan spullen die je niet nodig hebt. Een van de moeilijkste dingen om te doen, in het bijzonder als je blut bent, is het in toom weten te houden van je uitgaven en alleen die dingen te kopen die je werkelijk nodig hebt. Het is echter juist dan van cruciaal belang om je uitgaven tot een minimum te beperken totdat je je deze weer kunt veroorloven. Je zult dus moeten wachten totdat het moment is aangebroken dat je weer meer geld uit kunt geven.
 5. Uit eten gaan in een restaurant. Door zelf boodschappen te doen en je maaltijden thuis zelf te bereiden, is een stuk voordeliger dan uit eten gaan. Het is dan ook zaak dat je zelf je lunch meeneemt naar je werk. Op deze manier kun je bovendien de restjes van een maaltijd van de vorige dag hierin verwerken en nog meer geld besparen.
 6. Een abonnement op kabeltelevisie kost veel meer geld dan wanneer je via één van de vele online netwerken gratis naar je favoriete programma’s kijkt. Je moet dan echter wel bereid zijn om één of twee dagen te wachten nadat het oorspronkelijke programma uit is gezonden op televisie voordat het op internet te zien zal zijn. Zo kun je toch up to date blijven met favoriete programma’s, zonder de extra kosten ervoor te hoeven dragen.
 7. Gaan feesten met je vrienden. Je kunt jezelf gewoonweg niet veroorloven om dit te gaan doen wanneer je blut bent. Alleen als een ander de kosten op zich neemt of je op een andere manier aan gratis consumpties kunt komen. Beter ga je in dit geval echter op zoek naar een gratis, of aanzienlijk minder dure, vorm van entertainment.
 8. Meer betalen dan het minimum van je kredietkaartrekening. Normaal gesproken zou je verwachten dat iemand je juist zou adviseren om meer dan het minimum te betalen, zodat je eerder schuldenvrij zult zijn. Op het moment dat je echter blut bent, kun je beter tijdelijk wat bezuinigen op deze betalingen zodat je het grootste deel van je geld nog voor andere belangrijke zaken kunt blijven gebruiken.
 9. Verhuizen naar een duurdere woning. Als je blut bent, kun je beter je kosten van je levensonderhoud zo laag mogelijk houden. Beter kijk je dan dus uit naar een voordeliger huurwoning of probeer je bij je huidige huurbaas de huur juist naar beneden te krijgen (en als dat niet lukt tegen hetzelfde tarief te blijven huren). Zeker als je altijd een voorbeeldige huurder bent geweest is de kans groot dat dit je gaat lukken.
 10. Negeren van rekeningen en bankafschriften. Deze zogenaamde struisvogelpolitiek zal geen soelaas bieden. Terwijl je je hoofd in het zand steekt, zal zich immers een financieel noodweer boven je hoofd samen gaan trekken en bovendien kun je deze zaken niet constant blijven negeren. Beter zie je de realiteit onder ogen en zo het beste van je situatie te kunnen maken en zelfs oplossingen te vinden om uit de problemen te kunnen komen.
 11. Rood staan op je bankrekening. Het toestaan dat het saldo op je bankrekening negatief wordt, zal je financiële situatie in de regel nog meer verergeren. Niet alleen zul je op die manier moeten gaan betalen voor deze debetstand, maar ook zal geld dat op deze rekening worden gestort direct weer worden gebruikt om de openstaande schuld recht te trekken. Beter ga je (extra) werken om zo weer een positief saldo je rekening te krijgen, en uiteraard te houden.
 12. Te laat betalen van je rekeningen. Te laat betalen van je rekening, en geld gebruiken voor je levensonderhoud dat je eigenlijk niet bezit, kan ervoor gaan zorgen dat je van sommige diensten wordt afgesloten. Voordat je vervolgens weer opnieuw afgesloten kunt worden, zal eerst de volledige openstaande schuld afbetaald dienen te zijn (vaak samen met een zekere boete die je hieraan gekoppeld zal zijn). Het is makkelijker, goedkoper en beter voor je kredietscore, om op tijd de rekeningen te betalen.
 13. Doen alsof je meer geld hebt dan werkelijk het geval is. Op het moment dat mensen denken dat je voldoende geld hebt, dan zullen ze verwachten dat je geld uit kunt geven. Je hoeft overigens niet aan iedereen te laten weten hoe ernstig je financiële situatie is, maar daar staat tegenover dat je niet moet doen alsof je meer geld hebt dan in werkelijkheid het geval is (zelfs tegenover jezelf dien je hier uitermate eerlijk over te zijn).
 14. Stoppen met werken zonder een alternatieve baan te hebben. Wanneer je stopt met werken, en al een andere baan aangeboden hebt gekregen, da hoef je in elk geval geen tijd te overbruggen zonder, of met aanzienlijk minder, inkomen. Ontslag nemen zonder eerst een andere baan te hebben is immers buitengewoon riskant omdat je nooit zeker weet wanneer zich een nieuwe kans aandient en je dus weer over voldoende inkomen kunt beschikken.
 15. Je vrije tijd op een niet productieve manier doorbrengen. Er zijn een groot aantal dingen dat je zou kunnen doen in je vrije tijd om, direct of indirect, meer geld te kunnen verdien, bijvoorbeeld door een parttime baan te gaan zoeken, een hobby te kiezen die eveneens inkomsten kan genereren. of een studie te gaan volgen en zo je kennis en/of je vaardigheden te verbeteren, zodat je daarna meer geld kunt gaan verdienen.
 16. Liegen tegen je partner over de financiële situatie of uitgaven die er zijn gedaan. Er wordt vaak gezegd dat (het gebrek aan) geld één van de grootste oorzaken van relatiebreuk is. Het hebben van financiële geheimen zal namelijk er vaak toe leiden dat je reeds gespannen situatie binnen een relatie alleen nog maar verder verslechtert.
 17. Geld uitgeven van je spaarrekening of persoonlijk noodfonds aan dingen die niet van belang zijn. Als je geld hebt gespaard, dan doe je er goed aan dit zo lang mogelijk onaangeroerd te laten. Je moet je dan ook uitermate bewust zijn van het doel waar je geld voor op wilt gaan nemen. Ook dien je ervoor te zorgen dat je het geld gaat gebruiken voor noodzakelijke uitgaven en dus niet voor allerlei luxe zaken.
 18. Verspillen van elektriciteit en/of water. Dit zijn twee nutdiensten waarvan jezelf voor een deel de kosten kunt bepalen. Je kunt bijvoorbeeld het licht uitschakelen als je niet in een ruimte verblijft en het water niet laten stromen als je je tanden poetst. Kortom: wanneer je geen elektriciteit of water gebruikt hoeven bepaalde apparaten en toestellen niet aan te blijven staan (zelfs niet op de stand by stand). Zeker wanneer je blut bent is het zaak om zoveel mogelijk te besparen op dergelijke kosten.
 19. Houd rekening met steeds terugkerende kosten. Door elke maand een gedeelte van steeds terugkerende kosten opzij te zetten, zal je budget niet onnodig onder druk komen te staan als de betreffende rekening betaald dient te worden.
 20. Reis niet onnodig vaak naar een bepaalde locatie. Zo kun je bijvoorbeeld het doen van verschillende boodschappen combineren en niet alleen op brandstof, maar ook op reistijd, besparen. Verder kun je in plaats van in je auto te stappen gebruikmaken van het openbaar vervoer (mits dat voordeliger blijkt te zijn), of gaan lopen, carpoolen of fietsen en op die manier de brandstofkosten vaak aanzienlijk verminderen.
 21. Dure dates organiseren. Er zijn vandaag de dag een heleboel dingen te bedenken om te doen als je een date moet organiseren die goedkoop, of zelfs gratis, zijn. Hierbij kun je denken aan thuis een film kijken in plaats van in een cinema, of zelf een diner bereiden in plaats van uit eten gaan in een duur restaurant. Op het moment dat je date hier bezwaren tegen heeft, dan dien je wellicht een ander persoon te gaan zoeken om mee verder te gaan. Dure dates zijn immers geen garantie op een gelukkig en langdurige relatie, begrip en liefde maken deze kans echter wel aanzienlijk groter.
 22. Betalen voor allerlei abonnementen. Abonnementen zijn in een groot aantal gevallen onnodig extra’s. Beter annuleer je dan ook zo snel mogelijk dit soort steeds terugkerende kosten voor zaken zoals satellietradio, dagbladen of tijdschriften, Netflix, en die dure fitnessclub. Je zult dan wellicht even moeten wennen aan een leven zonder al dit soort abonnementen, maar je zult er absoluut een heleboel geld mee kunnen besparen.
 23. Betalen voor allerlei onnodige diensten, zoals om je auto te wassen, je huis schoongemaakt te krijgen of je gras te laten maaien. Door dit soort taken niet aan een ander over te laten, maar deze zelf uit te gaan voeren, kun je doorgaans aardig wat euro’s in je zak houden. Het betalen van iemand anders kan weliswaar wat tijd en moeite besparen, maar als je blut bent, kun je je deze luxe simpelweg niet veroorloven.
 24. Parttime werk afwijzen. Als je blut bent, is het van essentieel belang om zo snel mogelijk weer voldoende geld tot je beschikking te krijgen. Het afwijzen van een parttime baan is dan ook zeker niet erg verstandig omdat je nooit van tevoren weet of er verder nog kansen op je pad zullen komen die je aan kunt grijpen om je financiële situatie te verbeteren. Neem dan ook zeker een ​​parttime baan in de avonduren of in het weekend zodat je in staat zult zijn om je financiën weer onder controle te krijgen en financiële gaten te kunnen dichten.
 25. Koop dure geschenken, bijvoorbeeld op vakantie, voor verjaardagen of voor andere gelegenheden. Beter maak je van tevoren een degelijke begroting voor deze kosten waar je je vervolgens ook strikt aan dient te houden. Bepalen hoeveel u kunt besteden zonder dat het volledig verstoren uw banksaldo. Op het moment dat je bepaalde zaken niet kunt veroorloven, dan zou je uiteraard ook kunnen besluiten om zelf een geschenkje te maken.
 26. Regelmatig een bezoek brengen aan een dure nagelstudio, kapper of schoonheidssalon. Je kunt immers ook je eigen nagels verzorgen en jezelf een gezichtsbehandeling geven, en dat alles voor een fractie van de prijs die je aan een professional zou moeten betalen. Wellicht dat je jezelf niet van een nieuw kapsel kunt voorzien, maar dan zou je wel de tijd tussen twee bezoeken aan de kapper wat kunnen verlengen om zo op de kosten te kunnen besparen.
 27. Koop nieuwe elektronische apparaten. Vandaag de dag heb je nauwelijks een nieuw elektrisch apparaat goed en wel onder de knie voordat er alweer een nieuwe re variant van op de markt wordt gebracht. Maar heb je ook werkelijk dat nieuwe toestel, dat nog lichter van gewicht is en een nog geavanceerder scherm heeft, nodig? Beter leer je jezelf deze verleiding te weerstaan en doe je geen moeite meer om bij te blijven lopen met de nieuwste gadgets. De veranderingen zijn bovendien vaak zo klein dat je niet echt een significant voordeel hebt wanneer je overschakelt naar een nieuwere versie.
 28. Koop betaalde apps, games of extra’s voor de apparaten die je bezit. Tegenwoordig is het erg eenvoudig om allerlei apps te kopen; je hebt dan ook vaak niet eens in de gaten dat je hier geld aan besteedt omdat de kosten direct met je telefoonrekening of kredietkaartsaldo worden verrekend. Beter probeer niet alleen om de kosten van dit soort apps naar beneden te brengen, maar beter nog spendeer je er helemaal geen euro meer aan.
 29. Elke dag sigaretten kopen. Het goedkoopste pakje sigaretten kosten in ons land inmiddels een klein kapitaal waardoor het roken van een pakje per dag de kosten uiteindelijk op kan laten lopen tot honderden euro’s per maand. Roken is dan ook zeker geen gewoonte die je je kunt veroorloven als je blut bent. Bovendien zal het roken later zeker gaan zorgen voor extra zorgkosten vanwege de schadelijke stoffen die het roken van elke sigaret in je lichaam zal brengen.
 30. Een duurdere auto gaan leasen. Als het leasecontract van je auto de einddatum nadert en je van plan bent om verder te gaan met leasen, dan is het niet verstandig om een duurdere auto te kiezen. Dit is bijzonder af te raden als je al problemen had met het verrichten van de betalingen met betrekking tot het huidige leasecontract. Bij voorkeur ga je je juist op zoek naar een leasecontract dat je veel meer financieel voordeel op zal leveren.
 31. Koop een outfit die je maar één keer zult dragen. Bepaalde gelegenheden zullen vragen om een gepaste kledingstijl. De kans is dan ook groot dat je dit soort kleding slechts één keer zult dragen. Je dient dan ook dit soort gelegenheden zoveel mogelijk te vermijden als je blut bent. Het huren (of lenen) van een outfit kan echter vaak wel een stuk goedkoper zijn. Indien er niets anders op zit dan het aanschaffen van een dure outfit, dan doe je er alles aan om de kleding zo snel mogelijk, uiteraard in een ongeschonden staat, weer door te verkopen.
 32. Koop dure snacks en drankjes in een cinema. Bioscoopkaartjes zijn op zich al duur genoeg en je mag dan ook zeker stellen dat je beter niet naar de cinema kunt gaan als je blut bent. Maar als je dan toch gaat, is het niet handig om ter plaatse ook nog eens dure drankjes, popcorn of snoep te kopen. Cinema’s en soortgelijke uitgaansgelegenheden maken namelijk de meeste winst door de verkoop van dergelijk snacks. Wanneer je in een financiële crisis zit, kun je je dit soort zaken echter niet veroorloven.
 33. Merkproducten kopen. In de regel zijn merkproducten kwalitatief niet per se beter dan bijvoorbeeld een product dat merkloos is of dat tot het scala van huismerken behoort. Zeker als je blut bent, is het maken van de overstap van topmerken naar huismerken een prima manier om wat meer financiële ruimte te creëren.
 34. Geld spenderen aan een dure hobby, behalve misschien als je met deze hobby geld zou kunnen verdienen. Als je weinig geld hebt, is het dan ook geen goed idee om te gaan stijldansen, vlieglessen nemen, skydiven, bergbeklimmen of duiken. Hobby’s kunnen er echter ook toe leiden dat er extra geld binnenkomt, bijvoorbeeld wanneer je zelfgemaakte kust kunt gaan verkopen, of als amateur fotograaf of als een  hobbykok enkele betaalde klussen binnen weet te halen.
 35. Gokken is eigenlijk nooit een goed idee omdat je daardoor van een financieel welgestelde persoon eveneens in armoede kunt eindigen. Zeker op het moment dat je blut bent, is gokken een erg slecht idee. Je denkt wellicht dat je hierdoor je financiële situatie misschien ooit kunt veranderen, maar vergeet daarbij vaak dat het erg riskant is om te doen. wanneer de kansen zich immers tegen je keren, zul je namelijk alleen maar met extra kosten te maken krijgen en kunnen de verliezen zelfs erg groot zijn. Het maakt hierbij weinig uit voor welke vorm van gokken je zou kiezen, zelfs als er op het eerste gezicht een erg lage inzet van je wordt gevraagd, kun je uiteindelijk toch met forse kosten te maken krijgen.
 36. Rekeningen betalen voor je volwassen kind. Het geven van geld aan je kinderen kan je eigen financiële zekerheid gemakkelijk in gevaar brengen, in het bijzonder als dit betekent dat je de betaling van je eigen rekeningen hiervoor uit moet stellen je geen geld meer kunt sparen, je geld op dient te nemen van je spaar- of pensioenrekening. Wanneer je kind volwassen is en zelf kan werken, dan moet hij of zij dus ook in het eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Er kunnen uiteraard zeldzame uitzonderingsgevallen zijn, maar het ondersteunen van volwassen kinderen mag in geen geval als vanzelfsprekend worden gezien.
 37. Geld uitgeven aan onnodige kleding, schoenen, tassen en accessoires. Spullen die je niet nodig hebt, maar waar je wel geld aan besteedt, zullen je alleen maar verder in de financiële problemen brengen. Je dient dan ook deze verleidingen te weerstaan en niet verder te winkelen, vooral als het gaat om seizoensgebonden en trendy producten Als je een probleem hebt met bijvoorbeeld een koopverslaving, dan zul je zelfs nog een aantal extra stappen moeten nemen om jezelf te behoeden voor dit soort onnodige uitgaven, bijvoorbeeld door je kredietkaart te laten blokkeren of deze helemaal op te zeggen.
 38. Nieuwe boeken aanschaffen, vooral op het moment dat je bij een bibliotheek gratis vergelijkbare exemplaren kunt lenen. Ook kun je tegenwoordig steeds vaker gratis e-books downloaden en deze lezen op je tablet of smartphone. Verder kun je ook boeken en e-books lezen die eerder door je vrienden of familie zijn gekocht.
 39. Ervan uitgaan dat je financiële situatie vanzelf gaat verbeteren. Je geld zal in geen geval zichzelf kunnen veranderen. Je zult dus echt zelf in actie moeten komen en bijvoorbeeld geld gaan besparen op allerlei onnodige uitgaven en kostenposten. Maar ook door naar manieren te gaan zoeken waarmee je je inkomsten kunt verhogen.
 40. Je oude bestedingspatroon niet willen veranderen. Je oude, en vaak vertrouwde, bestedingspatroon heeft er aan bijdragen dat je huidige financiële toestand niet bepaald rooskleurig genoemd kan worden. Je moet dan ook absoluut deze situatie veranderen wanneer je je financiën wilt verbeteren. Je moet dus serieus onder ogen zien hoe je je geld uitgeeft en hoe je daarin veranderingen aan kunt brengen. Dit is de enige manier waarop je uiteindelijk niet meer constant blut zult zijn.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20