4 Tips voor koppels die de overgang maken van twee naar één inkomen

 

Als koppel kun je op een bepaald moment besluiten, dat één van jullie thuis gaat blijven (bijvoorbeeld om voor de kinderen te zorgen), terwijl de andere dan als enige de rol van kostwinner zal vervullen. Op zich is dit een prima beslissing waarmee je jezelf best mag feliciteren. Maar hoewel je waarschijnlijk enthousiast zult zijn, zul je eveneens je een beetje nerveus voelen. Je bent immers gewend om rond te komen van twee inkomens en de overgang hoeft niet altijd zonder slag of stoot hoeven te verlopen. Gelukkig hebben we hieronder vier tips voor je zodat de overgang naar een leven met maar één inkomen wat minder moeilijk hoeft te verlopen.

Tip 1: Rondkomen met één inkomen is winst voor de thuisblijvende partner

Wanneer je pas besluit om te stoppen met werken als er een kind op komst is, dan zul je je minder goed voor kunnen stellen hoe je rond moet komen als de baby eenmaal is geboren. Mensen die dus al eerder besluiten om rond te komen met slechts één inkomen hebben dan ook zeker een bepaalde voorsprong op dit gebied. Dit betekent overigens niet dat ook direct één van de partner zijn, of haar, baan op dient te zeggen en thuis moet gaan zitten. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om het inkomen van één van de partners door te storten op een spaarrekening. Bij voorkeur doe je dit op een aparte spaarrekening bij een aparte bank en laat je het spaargeld volledig met rust. Je doet er verder goed aan om helemaal niet meer aan dit inkomen te denken en te handelen alsof het er niet eens bestaat. Alleen dan zul je leren hoe je met slechts dat ene inkomen rond moet komen.

Je leert op die manier al snel hoe gemakkelijk, of juist hoe moeilijk, dit is. Wellicht is het zelfs nodig dat je overgaat tot het doorvoeren van bepaalde bezuinigingen of merk je dat je elke maand nog geld overhoudt dat je opzij zou kunnen leggen. In dit laatste geval is dat uiteraard mooi meegenomen omdat het grootbrengen van kinderen doorgaans veel geld zal gaan kosten. Je zou deze manier van rondkomen eigenlijk kunnen vergelijken met het leren fietsen met zijwieltjes die een klein stukje van de boven de grond zweven. Je fietst dan immers ook zonder de steun van de zijwieltjes, maar daarnaast heb je wel de zekerheid dat ze er nog steeds zullen zijn als dat echt nodig is. Je leert dus hoe het is om echt te fietsen, maar de zijwieltjes zullen je nog steeds op weten te vangen op het moment dat je je evenwicht dreigt te verliezen.

Er zit echter nog een voordeel aan deze vorm van financiële oefening. Door namelijk rond te komen van één inkomen en het sparen van het andere salaris voor de duur van een aantal maanden (of zelfs een aantal jaren), dan zul je een aanzienlijk appeltje voor de dorst bij elkaar weten te sparen. Deze spaargelden zullen enorm van pas komen op momenten dat je inkomen wat minder wordt. Het is dan natuurlijk wel zaak dat je niet in de verleiding komt om dit spaargeld uit te gaan geven aan een groter huis of een nieuwe auto. Door zorgvuldig om te springen met het geld dat je op deze manier hebt gespaard, kun je onverwachte kosten opvangen, bijvoorbeeld als er zich een financiële noodsituatie op je pad komt/ Denk maar eens aan een medische noodsituatie waarbij je de betaalde hulp in moet schakelen van een babysitter, medisch personeel en nog heel veel andere extra kostenposten waar je niet altijd op hebt gerekend.

Tip 2: Win advies in bij een belastingexpert

Het goede nieuws, wanneer je rond wilt of moet komen van slechts één inkomen, is dat je waarschijnlijk minder belasting hoeft te betalen als huishouden met maar één kostwinner. Je zul dan namelijk vaak in een nieuwe, en meestal lagere, belastingschijf in worden gedeeld. Het terugbrengen van twee inkomens naar één zal dan ook over het algemeen een aantal belangrijke fiscale gevolgen met zich meebrengen.

Door contact op te nemen met een deskundige belastingadviseur kun je er gemakkelijk achterkomen op welke manieren je je fiscale strategie het beste zou kunnen heroverwegen. Ook kan deze expert je een heleboel leren over nieuwe inhoudingen waar je mogelijk voor in aanmerking kunt komen. Samen met de belastingexpert kun je bovendien te weten komen hoe je begroting te4n aanzien van de belastingen eruit dient te zien.

Tip 3: Heroverweeg je pensioen

Op het ogenblik dat je maar één inkomen hebt om met je huishouden van rond te komen, moet je meer zorgvuldig geld opzij gaan zetten voor jullie pensioen. Van het salaris van één van jullie zullen namelijk de pensioenen voor twee mensen bijeen gespaard moeten worden. Je zult dus meer wegen moeten gaan bewandelen ten aanzien van het pensioensparen nu je maar één inkomen voor je gezin beschikbaar hebt. Wanneer je hier zelf niet goed raad mee weet, of twijfels hebt of je wel goed bezig bent, dan is het uiteraard verstandig om een deskundige op het gebied van pensioensparen om hulp te vragen en samen de situatie onder de loep te nemen.

Tip 4 Ga op zoek naar neveninkomsten

Natuurlijk is het niet nodig dat de partner die zijn, of haar, fulltime baan op heeft gezegd, geen enkele euro meer zal binnenkrijgen. De partner die thuis is gebleven kan namelijk ook geld gaan verdienen door middel van freelance werkzaamheden, consultingactiviteiten, de opvang van kinderen of andere kleine nevenactiviteiten of bijbaantjes. Gewoon omdat dit soort werk wat extra euro’s in jet laatje zal brengen, kan het gezinsbudget, het pensioensparen of de spaargelden aan worden gevuld. De inkomsten van de thuisblijvende partner hoeven niet eens zo heel hoog te zijn om deze potjes op jaarbasis aardig te kunnen spekken. Met een inkomen van 400 euro per maand (dus ongeveer 100 euro per week) zal bijvoorbeeld elk jaar al gauw 4800 euro gepaard kunnen worden. In de praktijk zou dit kunnen betekenen dat je na drie jaar een leuke auto bijeen gespaard kunt hebben en dat is zeker een opsteker voor de thuisblijvende partner.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20